Agenda del Penedès

Exposicions

Antoni Benaiges. El mestre que va prometre el mar

Vilafranca del Penedès | 15-01-2021 19:13 h. fins 21-02-2021

Antoni Benaiges. El mestre que va prometre el mar

En una escola rural republicana de principis dels anys 30, un mestre innovador llança un experiment inèdit en aquelles terres, una premsa escolar. Els quaderns publicats a l'impremta de l’alumnat d'aquell perdut llogarret de Burgos viatjaran fins a França, Mèxic, Argentina, Cuba, i escoles de tot l’estat. El mestre en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna durant els primers dies de la Guerra Civil. Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’aquella utopia truncada per la dictadura és recuperada a peu d'una fossa comú, un fotògraf en serà el testimoni. Una bella història, tràgica i única, és recuperada al límit de l’oblit.

Descobrirem tota una vida dedicada a l’escola i als infants, de la mà del seu antic alumnat i familiars que encara el recorden. Un mestre assassinat i la terrible repressió exercida contra el col·lectiu educador en aquell temps; i la vergonya de la fosses comunes que encara avui existeixen i que sembla que mai s’exhumaran.

A través de les 32 fotografies de Sergi Bernal, aquest projecte expositiu no només intenta desenterrar la memòria de les fosses comunes de la Guerra Civil sinó que també vol tancar la història d’una promesa incomplerta, la història del mestre Benaiges i el seu alumnat que mai van poder veure el mar de la mà del seu tutor, tal i com els va prometre després d’editar el quadern El mar.

Aquesta exposició també reivindica una pedagogia on l’alumnat sigui el centre del procés educatiu, com amb l’exemple dels quaderns que aquells alumnes editaven a l’escola del petit poble de Bañuelos de Bureba, a Burgos, on Antoni Benaiges seguí el mètode Freinet.

El projecte expositiu de Sergi Bernal també inclou 4 facsímils del quaderns de l’Antoni Benaiges (1934-1936), 1 fotografia plastificada del grup escolar de Bañuelos, 2 fotografies en cartró ploma d’una impremta i 2 llibres Antoni Benaiges el mestre que va prometre el mar.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.    Avui al Penedès