Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Xerrada de commemoració del Dia de les Dones a Olèrdola

Olèrdola | 06-03-2021 18:00 h.

Xerrada de commemoració del Dia de les Dones a Olèrdola

Ortoll és molt coneguda a Olèrdola per haver estat mestra i directora de l’escola Circell de Moja. A més de ser un referent en l’àmbit educatiu, aquests darrers mesos també ha estat exemple de superació arreu del país després de patir la COVID-19. La seva xerrada portarà per títol “Diferents Sí! Desiguals No!” i s’ha programat el dissabte 6 de març, a partir de les 18.00h, al Local Nou de Moja.
En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola,  Carme Ortoll ha avançat que durant la xerrada defensarà la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits perquè “la diversitat no ha de comportar desigualtat”.

Àmplia trajectòria en l’àmbit educatiu

Carme Ortoll té un currículum en l’àmbit educatiu que impressiona. Va ser directora de l’escola Circell de Moja, centre al qual va incorporar-se en el curs 1987-88. Ha estat una de les ànimes i presidenta del Grup de Mestres del Penedès, coordinant l’escola d’estiu de Saifores. Compromesa de manera activa en els moviments de renovació pedagògica, ha format part del Consell de Redacció durant 10 anys de la revista “Perspectiva Escolar” que edita l’associació Rosa Sensat. També ha participat en l’elaboració de més de 100 llibres de text, especialment de les matèries de medi social i natural, de 1r a 6è de primària, editats entre els anys 1992 i  el 2011. També va assumir responsabilitats polítiques: va ser l’encarregada del programa de Benestar de la Infància i l’Adolescència a la conselleria de Benestar Social i Família i també va ser directora general d’Educació Infantil i Primària, des de 2014 i fins 2017. Sota el seu impuls es va aprovar el decret d’escola inclusiva.

Utilitzant una tècnica habitual en la professió de mestra, durant la xerrada de dissabte Ortoll acompanyarà amb exemples concrets la defensa de la igualtat que marcarà la seva intervenció. Indicarà reptes però també assenyalarà que s’ha avançat camí. Algunes dades, ens recorda, així ho demostrarien. Com l’augment de la presència de dones en el Parlament de Catalunya, que han passat de ser només 7 d’entre 135 escons en la primera legislatura de la recuperació de la democràcia, fa 40 anys,  a ser-ne més de 60 després de les eleccions del passat 14 de febrer.

Ortoll considera un encert que l’Ajuntament d’Olèrdola commemori el 8 de Març i entén “que tots els ajuntament ho haurien de fer”.

Que el seu exemple ajudi a altres persones

Carme Ortoll ha acceptat l’oferiment de l’Ajuntament d’Olèrdola de pronunciar la xerrada del Dia de les Dones en un moment personal complicat, en ple procés de recuperació de les greus seqüeles que va patir per la Covid-19 després de contraure el coronavirus fa tot just un any. La malaltia  li  va afectar el cervell i  va perdre la mobilitat i la parla. Va estar ingressada 35 dies a l’Hospital de Vilafranca i assisteix a l’Institut Guttmann a sessions de recuperació. El seu cas s’ha difós aquests darrers mesos arreu del país. Va ser entrevistada per Mònica Terribas per La Marató de Tv3 i fa pocs dies la teva companya,  Noemí Martínez, també explicava al programa “El Cotxe” de TV3 l’experiència compartida amb Carme Ortoll durant aquest darrer any.

No oculta les dificultats ni els moments difícils. Però això no impedeix a Ortoll transmetre força i ànim positiu. Com ella mateixa explica, vol posar l’accent i centrar-se “en aquelles coses que pot fer”.

El seu és un exemple de superació. Li agrada estar “en segon pla” però pensa que exposar el seu cas pot ajudar a altres persones a recordar que la Covid 19 “no és una broma” i que cal seguir les mesures de protecció sanitàries per evitar la propagació del coronavirus.
Ortoll confesa que treballant a l’escola Circell va sentir-se “la mestra i la dona més feliç de món”. Per això vol agrair als seus exalumnes i companys de claustre que l’haguessin fet créixer “com a mestra, persona i en humanitat”.

Aforament limitat i obertura de portes a les 17.30h

L’acte de dissabte comptarà amb les mesures sanitàries corresponents. L’aforament del Local Nou estarà limitat a 140 persones i es prega que s’assisteixi amb antelació. El local obrirà les seves portes d’accés a les 17.30h, mitja hora abans de l’inici de l’acte.
Durant l’acte s’oferirà la lectura del manifest institucional del 8 de Març i es comptarà amb l’actuació de dansa d’un grup de dones del municipi.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!