Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

90 anys de la proclamació de la República”, a càrrec d’Albert Tubau

Cubelles | 15-04-2021 19:00 h.

90 anys de la proclamació de la República”, a càrrec d’Albert Tubau

Després de la dictadura de Primo de Rivera i l’enfonsament de la monarquia, la República arribava en un moment en què els feixismes s’escampaven arreu d’Europa. Les oligarquies tradicionals –monàrquics, terratinents, militars, i una part del clergat–, no estaven disposades a perdre els seus privilegis de classe davant l’onada reformista republicana. El franquisme va destruir l’obra de la República, però, sobretot, va esforçar-se a perpetuar la seva memòria negativa, relacionant estretament República amb guerra civil. Un discurs pervers que va durar quaranta anys i va possibilitar que la memòria positiva de la República fos ignorada. La memòria de les profundes reformes –agrària, educativa, militar i religiosa–, la que volia solucionar les reivindicacions territorials, o la que va impulsar els drets de les dones. Polítiques progressistes, no exemptes d’errades, contradiccions i desenganys, que hagueren de sobreviure en un context molt difícil. Cal parlar i fer pedagogia de les llums i de les ombres que ara fa noranta anys marcaren l’etapa republicana.

Albert Tubau i Garcia és enginyer tècnic industrial i diplomat en Ciències Econòmiques. Fora de l’àmbit professional s’ha dedicat a la recerca històrica i ha rebut diversos premis d'investigació com ara l'Eugeni Molero del Consell Comarcal del Garraf, en tres ocasions; el d'assaig científic Ramon de Penyafort del Museu de Vilafranca; el Ramon de Penyafort d'Investigació històrica, en dues ocasions, o el premi de recerca de l'Ajuntament de Barcelona. El 1997 va guanyar el Premi Vila de Cubelles d’Investigació amb el treball Moliners, calcinaires i pouaters, un passeig per la Cubelles preindustrial. Ha estat president de l’Institut d’Estudis Penedesencs i és un habitual conferenciant en actes del GEC Amics del Castell.

NOTA: Aforament limitat al 50 per cent. Acte inclòs dins la 47 Setmana Cultural.

Lloc i adreça de l'acte

  • Cubelles
  • Centre Social Joan Roig i Piera

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!