Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

XVI Trobada de Centres d’Estudis i de Recerca del Penedès. Pobles abandonats a la vegueria Penedès

Vilafranca del Penedès | L’acte es podrà seguir en directe per YouTube | 17-04-2021 10:00 h.

XVI Trobada de Centres d’Estudis i de Recerca del Penedès. Pobles abandonats a la vegueria Penedès

En les darreres edicions aquestes Trobades han adquirit un format de sessions participatives en les que els centres d’estudis i entitats fan
aportacions amb l’objectiu d’elaborar un activitat o una part d’un projecte en comú. Aprofitant aquesta experiència, per la Trobada d’aquest any 2021 es proposa el tema “Pobles abandonats al Penedès”, en el marc del projecte “Pobles abandonats. Una herència per al coneixement i desenvolupament del territori” (d’àmbit dels territoris de parla catalana), impulsat per l'Institut Ramon Muntaner, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.


Programa
 

10.00h Parlaments de benvinguda per part de Marta Verdejo i Sánchez, alcaldessa d’Olivella i de Dolors Garcia Martínez, presidenta de l’IEP.
10.15h Presentació de la XVII Jornada i dels Premis de Recerca “Recercat” i del projecte “Pobles abandonats. Una herència per al coneixement i desenvolupament del territori”, per part de M. Carme Jiménez Fernández, directora de l’Institut Ramon Muntaner.

Presentació per part d’Àngels Travé Ràfols, coordinadora de l’equip de treball de la vegueria del Penedès del projecte “Pobles abandonats” amb explicació d’alguns pobles abandonats del Garraf i de l’Alt Penedès: Jafre (Garraf), Font-rubí Vell (Alt Penedès), etc. a partir de les recerques del projecte ”Noms de lloc del Penedès” de la Secció de Toponímia de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Ponències
“Pobles abandonats de l’Anoia” a càrrec de Gener Aymamí i Domingo, arqueòleg que ha publicat, entre altres, “Rutes pels despoblats del Camp de Tarragona” (2021)“
"Les vides que les pedres callen: vida i abandó de Marmellar”(Baix Penedès) a càrrec de Jaume Palau Ràfols, estudiant d’Història de l’Art . Treball de recerca guardonat amb el XVI premi Mestall d e l'Associació d'Història Rural (2018).

A continuació,
Col·loqui amb aportacions al projecte “Pobles abandonats per part dels Centres d’Estudis i persones inscrites a la Trobada.

13.00 h Cloenda de la Trobada amb la projecció de la pel·lícula “ Dins la fosca” (20’) de Joaquim Sicart Bertran, amb filmacions, entre altres localitzacions, als pobles abandonats de Marmellar i Masarbonès. (Aquesta pel·lícula es podrà visionar a YouTube en obert fins el dia 23 d’abril).
 

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!