Exposicions

Exposició sobre activistes amenaçats de mort a l’Amèrica Central

Vilafranca del Penedès | 01-07-2021 19:00 h. fins 31-07-2021

Exposició sobre activistes amenaçats de mort a l’Amèrica Central

A través de fotografies, textos i videoentrevistes, “Activistes per la vida” explica la història d’homes i dones que viuen amenaçats de mort per la defensa que fan del seu territori i de la seva naturalesa,  dels drets de les dones i de les llibertats ciutadanes. Aquesta defensa entra en conflicte amb els interessos de grans empreses o grups transnacionals que operen amb impunitat per a l’extracció dels recursos naturals i les matèries primes – sobretot de mineria, hidroelèctriques i de monocultius – a Hondures i Guatemala, dos dels països més violents del món.

Guatemala és un país que depèn de l’extractivisme —de l’exportació de matèries primeres— i té una legislació nacional que afavoreix les inversions privades i deixa sense protecció legal les comunitats camperoles, la natura i els drets individuals. En els últims quatre anys, s’han registrat 1.641 agressions en contra de persones defensores dels drets humans; un 61% va afectar les defensores del territori.

Hondures, el tercer país més desigual del món, també té lleis fetes a mida perquè les empreses transnacionals extractivistes puguin desenvolupar el país. Des del 2009 s’han aprovat 384 projectes miners, 48 projectes de grans preses hidroelèctriques i 123 de petites, i el cultiu extensiu de palma africana ja ocupa més de 300.000 hectàrees. Els pobles camperols, indígenes i garifunes, amb les seves formes de vida ancestrals i sostenibles, viuen sota l’amenaça de les empreses estrangeres. El 2017 es van registrar 389 feminicidis i des del 2010 han mort més de 120 activistes ambientals.

“Una de les coses que més m’ha sorprès és la valentia amb què els activistes, homes i dones, lluiten contra un món criminal ple de sicaris que maten sense pensar-s’ho dues vegades”, explica Gervasio Sánchez (Còrdova, 1959), periodista i fotoperiodista de conflictes i crisis humanitàries, guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia el 2009 i amb més d’una dotzena de llibres publicats. Gervasio Sánchez ha treballat quatre mesos sobre el terreny a Guatemala i Hondures, entre el 2018 i el 2019, per fer aquesta exposició.

“Activistes per la vida”, articulada entorn d’una exposició fotogràfica, desplega un seguit de formats audiovisuals, comunicatius i didàctics per construir un pont de solidaritat amb les persones defensores i les seves comunitats.

Aquesta exposició ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració entre l’associació Entrepobles i els serveis de Cultura i de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vilafranca amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Acte inaugural

L’acte inaugural d’Activistes per la vida tindrà lloc el dijous 1 de juliol a les 19h. Comptarà amb la presència de membres de l’Associació Entrepobles Penedès i del fotoperiodista Gervasio Sánchez, a banda del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, i de la regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo.

L’assistència és gratuïta però cal fer reserva prèvia a: penedes@entrepobles.org

Horaris de vista

L’exposició es podrà visitar fins al diumenge 15 d’agost durant els horaris següents de dimecres a dissabtes, de 18 a 21h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!