Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Tertúlies d’estiu als cellers

Vilafranca del Penedès | 07-07-2021 20:00 h. fins 28-07-2021

Tertúlies d’estiu als cellers

El cicle constarà de quatre vetllades que tindran lloc els dimecres dies 14, 21 i 28 de juliol amb la presència, respectivament, de la repostera i presentadora de TV3, Gessamí Caramés, el periodista i historiador, Vicenç Lozano, i el periodista i presentador de televisió, Salvador Alsius. Els escenaris previstos per a les altres sessions del cicle són Can Bas Domini Vinícola, Jean Leon i Caves Torreblanca.
Com en les edicions anteriors, la cita és a les 8 del vespre, els actes seran gratuïts. Val a dir que l’aforament és limitat i, per tant, les persones interessades a assistir-hi hauran de fer una reserva prèvia a través de la pàgina web vinseum.cat. Cada tertúlia es clourà amb una copa de vi o cava i una degustació de formatges gentilesa de Xerigots. Les tertúlies s’emetran a través de la sintonia de Ràdio Vilafranca i es podran escoltar l’endemà. Els organitzadors consideren que parlar de literatura en plena natura pot ajudar a fer més plaent el retorn a la normalitat que s’albira en els moments actuals, alhora que serveix per renovar el vincle entre el món dels llibres i la vitivinicultura, entre la cultura i una de les principals activitats econòmiques de casa nostra.

Dimecres 7 de juliol Mathew Tree

No soc racista, però... (Destino, 2021) no és un tractat sobre aquesta xacra cultural i social que és el racisme sinó un assaig que ofereix les claus per detectar-lo en les formes d’expressió més quotidianes i banals, és a dir, en aquells llocs comuns que estan incrustats en el dia a dia de les relacions humanes. D’aquí ve que el llibre porti com a subtítol Un manual per a les persones de pell pàl·lida. Per a Matthew Tree (Londres, 1958), el racisme és una idea anacrònica fonamentada en creences pseudocientífiques que es remunten al segle XIX i que atribueixen una superioritat del tot fictícia als individus de raça blanca enfront de la resta d’humans. Tree, que ha tractat la qüestió a llibres com ara De fora vingueren (2009) i Negre de merda (2010), considera el racisme com la més perillosa de les discriminacions a causa de la seva naturalesa violenta. Amb tot, està convençut que, tot plegat, es cura amb el tracte humà. L’escriptor i assagista anglès serà entrevistat pel periodista de Ràdio Vilafranca, Josep Maria Soler als jardins de Llopart, Carretera de Sant Sadurní d’Anoia a Ordal, quilòmetre 4 (Subirats).

Dimecres 14 de juliol Gessamí Caramés

Meleta de romer (Cossetània, 2021) és un receptari que inclou una varietat molt diversa de pastissos –dels més sofisticats als més tradicionals i bàsics- amb la idea que unes bones postres constitueixen el colofó ideal d’un bon àpat. L’autora, Gessamí Caramés (l’Ametlla de Mar, 1992), repostera i copresentadora del programa “Cuines” de TV3, ha tingut en compte les necessitats dietètiques especials i ha inclòs receptes de pastissos baixos en calories, sense gluten o sense lactosa. Graduada en comunicació audiovisual a la Universitat Rovira i Virgili, Caramés va descobrir que, tot i el seu interès per les arts escèniques, la seva veritable passió era el món de la restauració i, d’una manera més concreta, la pastisseria, una realitat que coneix prou bé, tota vegada que la seva família regenta una pastisseria a l’Ametlla de Mar. En aquest àmbit de la gastronomia ha treballat amb xefs de la categoria de Michel Guérard, Paolo Casagrande o Martín Berasategui. Gessamí Caramés parlarà amb la periodista de Ràdio Vilafranca, Laia Paretas, a Can Bas Domini Vinícola, situat al punt quilomètric número 4 de la carretera de Vilafranca a Sant Sadurní.

Dimecres 21 de juliol Vicenç Lozano

Després de trenta-cinc anys com a corresponsal de TV3 a Itàlia i al Vaticà –amb algun parèntesi per cobrir esdeveniments com ara la independència de les repúbliques bàltiques o les guerres a l’antiga Iugoslàvia-, en el moment de la seva jubilació, el periodista i historiador, Vicenç Lozano (Vic, 1956), ha recopilat els apunts i anotacions fetes al llarg de la seva estada a Roma per fer un llibre –Intrigues i poder al Vaticà (Pòrtic, 2021)- amb l’objectiu de posar, negre sobre blanc, tot allò que és impossible d’explicar en els 90 segons que dura una crònica televisiva. Al llarg de dotze capítols que es llegeixen com una novel·la, Lozano intenta trencar el mur de silenci que rodeja l’estat més petit del món per parlar, entre altres qüestions, dels vincles del Vaticà amb la màfia i el crim organitzat, les finances, els abusos sexuals o els vincles amb organitzacions d’extrema dreta. Val a dir que des de l’inici de la seva corresponsalia vaticana fins ara, Lozano ha estat testimoni de tres papats, els de Joan Pau II, Benet XVI i Francesc I. El director de Ràdio Vilafranca i Penedès Televisió, Joan Beumala, conversarà amb Vicenç Lozano al celler Jean Leon, Château Leon s/n, Torrelavit.

Dimecres 28 de juliol Salvador Alsius

A Com TV3 no hi ha(via) res (Pòrtic, 2021), el periodista i presentador de televisió, Salvador Alsius (Barcelona, 1948), fa un exercici de memòria per parlar dels orígens de TV3 i de l’impacte que va tenir aquest model de televisió de proximitat en el panorama comunicatiu català i espanyol del moment, alhora que reflexiona sobre els aspectes periodístics, polítics i lingüístics d’aquell projecte sorgit fa bo i quaranta anys. Alsius, una autèntica icona de la televisió pública catalana com a presentador del Telenotícies migdia entre 1984 i 1987, recull el clima humà que va acompanyar el naixement de TV3, però també reflexiona sobre el futur de la televisió pública a la vista dels nous reptes que plantegen tant la proliferació de les xarxes socials com els canvis tecnològics que afecten d’una manera primordial el món audiovisual i, d’una manera més concreta, l’accés a la informació. Salvador Alsius parlarà amb la periodista Laia Paretas en la tertúlia que tancarà el cicle d’enguany i que tindrà lloc a les caves Torreblanca, Finca Torreblanca s/n, Sant Miquel d’Olèrdola (Olèrdola).

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!