Agenda del Penedès

Fires i festes

Fira Eco Sant Cugat 2021

Sant Cugat Sesgarrigues | 24-09-2021 19:20 h. fins 26-09-2021

Fira Eco Sant Cugat 2021

Programa Eco Sant Cugat 2021


Divendres 24 de setembre
A l’Auditori del Centre Cívic:

→ A LES 19.20H,

ACTE INAUGURAL DE BENVINGUDA DE L’ECO SANT CUGAT.

→ A LES 19.30H,

CONFERÈNCIA “35 ANYS DE DEFENSA D’UN PENEDÈS VERD I SOSTENIBLE: LA LLUITA CONTINUA”.

El Penedès, amb una identitat única, una vegueria i una denominació d’origen, amb una singularitat i una bellesa pròpia, amb una gran biodiversitat, els seus paisatges, la seva natura, fauna i flora. No acaba de fer-se independent d’aquells que la volen fer desaparèixer; que la volen al mig d’un mar de ciment de polígons buits entre dos metròpolis properes, Barcelona i Tarragona, que la volen destrossar amb més creixement de polígons logístics i zones residencials, amb una línia d’alta tensió sense sentit, amb un aire brut per la incineradora de residus de la cimentera dels Monjos, on no es garanteix el cabal ecològic dels nostres rius i rieres per una política centralitzadora de les depuradores… Hem sobreviscut 35 anys, no ens deixarem vèncer. Estimem la nostra terra. Fem aquest camí plegats per un futur sostenible i amb identitat pròpia per al Penedès. A càrrec de Núria Pérez Pérez i Jordi Asensi Gabriel, membres del col·lectiu ecologista Bosc Verd.

→ A LES 21.30,

PISCOLABIS Km0. Amb la col·laboració de La Balança.

→ A LES 22H,

7a MAMA Km0 (MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS).

Vergüenza (2020)

Dirigit i produït per Garazi Sánchez Ortun. Curtmetratge documental. Una visió de les profunditats de l’oceà i la seva riquesa que descriu la surfista i protagonista Garazi després d’una greu lesió. Una cerca constant de respostes sobre l’estat dels oceans en l’actualitat. Durada 23’

Qui pastura al camí de Marina (2021)

Recull de vivències per a un projecte documental, tràiler. Dirigit per Xavier Bayer Gonzàlez i Pep Puig Pareta. Les pastores i pastors que treballen a l’entorn d’aquest camí ramader són els protagonistes anònims d’un món proper, però desconegut. Rere una imatge bucòlica s’hi amaguen molts problemes, molts sentiments, vides intenses… Durada 20’. Comptarem amb la presència dels directors per poder crear un petit col·loqui al finalitzar.

Dissabte 25 de setembre
A l’Auditori del Centre Cívic:

→ A LES 18H,

7a MAMA FAMILIAR (MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS).

Èpic, el mon secret (2013)

Cinema d’animació en català. Relat de la batalla permanent entre les forces del bé, que defensen la conservació de la natura, i les forces del mal, que tenen com a objectiu destruir-la. Una adolescent arrossegada al recòndit univers on es veuen les cares s’uneix a la lluita. Durada 102’

→ A LES 20.30H,

PASSEJADA NATURALISTA GUIADA A LA FONT DEL CUSCÓ.

Passejada i sopar a la Font del Cuscó acompanyats del naturalista Joan Compte Rial, el qual ens descobrirà al llarg del recorregut la petita fauna amagada del nostre entorn i ens donarà explicacions sobre determinades espècies vegetals i animals. Cal portar sopar, calçat adequat, aigua, mascareta i llanterna. Sortida des del Pati de l’1 d’octubre de 2017.

ECO SANT CUGAT: Diumenge 26 de setembre
→ A PARTIR DE LES 9H,

6a TROBADA PENEDÈS VERD.

Caminades per recollir residus i deixalles del voltant del municipi, tot caminant pels espais naturals. Les persones que estiguin interessades a participar han de portar guants de roba, aigua, calçat i roba de muntanya i mascareta.

Sortides a les 9h, a les 10.30h i a les 12h des del Pati de l’1 d’octubre de 2017. Hi haurà aigua i fruita, amb la col·laboració d’Ametller Origen.

→ DE 9H A 13H,

TROBADA D’INTERCANVI DE PLAQUES DE CAVA. Al carrer Doctor Robert. Organitzat per l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava del Penedès. Per participar a la trobada o reservar plaça contacteu amb: 667 69 90 92

→ A LES 9.30H,

BICICLETADA POPULAR VILAFRANCA – SANT CUGAT SESGARRIGUES. Sortida des de la Plaça de les Arts de Vilafranca. Organitzada pel CEP Centre Excursionista del Penedès i patrocinada per Fleca Fontanals.

Apte per a tots els públics amb pica-pica pels participants a l’arribada. Podeu fer la inscripció (no obligatòria) a la web del Centre Excursionista, clicant aquí.

→ DE 10H A 19H,

ESTANDS I EXPOSITORS. Pels carrers del municipi.

Mostra de productes relacionats amb el medi ambient, com les energies renovables, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible, l’educació mediambiental, productors artesans agroalimentaris penedesencs i entitats i comerços del municipi.

→ A LES 11H,

REBUDA INSTITUCIONAL I TOMB PER L’ESPAI FIRAL D’ESTANDS I EXPOSITORS. Ens acompanyarà en Toni Ferran i Mèlich, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Conselleria d’Acció Climàtica.

→ A LES 11.30H,

XERRADA: PENEDÈS VERD, NOSALTRES ESTEM DE PAS, LA NATURA ES QUEDA.

Cuidem els nostres boscos, recollida de residus i conscienciació de la situació crítica actual. A càrrec dels membres d’aquest col·lectiu de recollida de residus a la muntanya. Al Centre Cívic.

→ A LES 12.30H,

COL·LOQUI: SOSTENIBILITAT I ENERGIES RENOVABLES EN MUNICIPIS PETITS. A l’Auditori del Centre Cívic.

Cal transformar les problemàtiques del medi ambient en una oportunitat per generar beneficis socials, econòmics i de sostenibilitat en pobles petits, i implicar tota la població per tal de fer el canvi. És molt important conèixer les necessitats energètiques i les possibilitats que ofereix l’entorn per fer la transició cap a energies renovables i posar sobre la taula el treball cap a les comunitats energètiques i similars.

Amb la presència de:

David Alquézar Claramunt, alcalde de Sant Martí de Tous i delegat territorial del Govern al Penedès
Carles Caballero Peña, president de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP)
Jordi Ferrer Verge, alcalde de Sant Cugat Sesgarrigues
Judit Benages Serrano, periodista/moderadora del col·loqui
→ A LES 18H,

XERRADA-DEBAT CONSUM CONSCIENT, ACCIONS PEL CANVI.

Debat i reflexions al voltant de com el consum conscient, individual i col·lectiu, pot contribuir a la transformació social. A càrrec de l’equip tècnic de Coopsetània. Al Centre Cívic.

→ A LES 19H,

7a MAMA INTERNACIONAL (MOSTRA AUDIOVISUAL DE MEDI AMBIENT DEL PENEDÈS). A l’Auditori del Centre Cívic.

Before the Flood (2016)

Una mirada als efectes del canvi climàtic en el nostre entorn i com la societat pot prevenir-los, incloent-hi la salvació d’espècies en perill d’extinció. Produït per Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio (Missatger de la Pau i de la lluita pel Canvi Climàtic de Nacions Unides), que també entrevista nombroses personalitats i fa de narrador. (Durada 96’)

ESPAI SALUT:

→ A PARTIR DE LES 10H, DEMOSTRACIONS, TALLERS I XERRADES.

10H – Taller Meditació en moviment Osho

Creades pel místic indi Osho, son unes tècniques de desbloqueig a través de la respiració i el moviment. Es tracta d’una meditació que manté la ment en constant activitat i al mateix temps permet un alt grau de relaxació i concentració. Connecta amb el teu interior i et proporcionarà altes dosis d’energia i vitalitat.

A càrrec de Núria Pitarch Rigual.

Ubicació: A la Piscina

Inscripció prèvia a: scs.dinamitzacio@santcugatsesgarrigues.cat

12H – Xerrada nutrició conscient i mindfulness.

Els principals problemes de salut que ens afecten avui en dia tenen a veure amb els mals hàbits de vida i d’alimentació que portem. No ser conscients del que comprem, no valorar l’àpat que tenim al davant o menjar de pressa pot contribuir al sobrepès i a l’obesitat. L’alimentació conscient o mindfulness ens permet prendre consciència, millorar els patrons de l’alimentació i poder decidir quins aliments menges de manera més saludable. En definitiva, ens pot ajudar a calmar-nos, relaxar-nos i gaudir amb el menjar.

A càrrec de Mercè Salat Cuscó, psicòloga, terapeuta i especialista en mindfulness.

Ubicació: Al Centre Cívic.

17.30H – Sessió de musicoteràpia

Aventura’t en aquesta experiència musical on farem florir les nostres capacitats i potenciarem el benestar amb diferents dinàmiques com la percussió corporal, el ball, el cant, l’ús d’instruments, etc. Tot de forma divertida i sense necessitat de coneixements musicals ni experiències prèvies de cap tipus.

A càrrec d’Oriol Vallès Miret, psicòleg, musicoterapeuta i facilitador de cercles de percussió.

Places limitades i inscripció prèvia a: scs.dinamitzacio@santcugatsesgarrigues.cat

Ubicació: Al Centre Cívic.

ESPAI TALLERS:

→ D’11H A 19.00H, activitats lúdiques i gratuïtes per a tots els públics. Al carrer Doctor Robert.

Taller familiar “Dona-li la volta!”. Supera diverses proves i preguntes per conèixer l’impacte de la nostra petjada ecològica i aprendre com reduir-la. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Taller infantil “Posa’t a punt!”.Farem un punt de llibre animal amb materials reutilitzats, i alhora aprendrem quins animals autòctons es troben en perill d’extinció i coneixerem algunes de les seves característiques. A càrrec del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

Taller infantil “Descobrim l’àguila cuabarrada”. Coneixerem aquesta au rapinyaire protegida que habita en diversos punts del Penedès alhora que fem un mòbil per penjar que ens permetrà aprendre a identificar aquesta espècie a la natura. A càrrec de Molí del Foix, Centre d’interpretació Històric i Natural de Santa Margarida i els Monjos.

Taller “Mesurem amb energia”. Vols conèixer un mòdul fotovoltaic i les possibilitats de l’autoconsum energètic? Vine i t’explicarem el seu funcionament i veurem els aparells de mesura per a l’estudi i la gestió del consum energètic. A càrrec de la Diputació de Barcelona.

Taller familiar “Del riu a casa i de casa al riu”. Descobrirem les fases del cicle urbà de l’aigua, i aprendrem què passa des de que captem l’aigua als rius o a altres fonts d’aigua fins que la retornem al medi natural. A càrrec d’Agbar.

Jocs gegants de fusta. Recull de jocs creats a partir de la fusta, creant un espai lúdic on el joc col·lectiu és el protagonista per compartir moments amb família i amistats.

ESPAI GASTRONÒMIC:

→ DE 12H A 16H, es podrà degustar el MENÚ ECOLÒGIC I DE PROXIMITAT DE LA FIRA al Pati de l’1 d’octubre de 2017 del Centre Cívic.

A causa de la pandèmia aquest any no es podrà visitar la Fresquera de la Plaça de l’Església ni l’exposició de Cal Pau Vidal. També estan finalitzant les obres de millora de “El Forn Exposició Rural” i properament obrirà les seves portes.

En tots els actes se seguiran les mesures sanitàries establertes pel PROCICAT per prevenir els contagis per la covid-19.

Al llarg de tot el diumenge, recollida d’aliments destinats a la Fundació Banc dels Aliments (arròs, pasta, llegums secs, oli, conserves de peix, menjar per a bebès…).

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!