Agenda del Penedès

Exposicions

Forvm, de Chantal Grande i David Balsells

El Vendrell | 09-10-2021 12:00 h. fins 31-10-2021

Forvm, de Chantal Grande i David Balsells

Associem el nom de “Forvm” a la fotografia contemporània i a Chantal Grande i David Balsells pel fet que aquest era el nom de la galeria que van obrir a Tarragona l’any 1981, i que va esdevenir Fundació anys més tard. Paral·lelament a la programació de l’espai i al paper que tots dos van tenir com a comissaris i conservadors de la fotografia, van congriar una col·lecció que, amb el temps, ha esdevingut una de les més sòlides del nostre entorn, i, en tot cas, capdavantera.

Aquesta exposició és l’aproximació a l’evolució de la col·lecció, vinculada a una cronologia de fets on els autors s’agermanaven amb la passió fotogràfica i la reivindicació de la fotografia com a Art, en un camí compartit.

Després de gestionar la galeria, David Balsells és Conservador al Departament de Fotografia de la Fundació Joan Miró de Barcelona. (1985 a 1987) i assumeix la direcció del Festival Internacional de Fotografia “Primavera Fotogràfica a Catalunya” en les edicions del 1988 al 2002. Per la seva part, Chantal és directora i comissària, des de 1988 fins 2010, del Tinglado 2  (Port de Tarragona).

L’any 1994 Chantal Grande esdevé  directora d’exposicions del festival Le Printemps de Cahors a les edicions de 1994 i 1996. Aquest any la Galeria Forvm es trasllada al Carrer Cavallers de Tarragona i dedica exposicions monogràfiques a  l’obra de  Joan Colom.

L’any 1996 David Balsells és nomenat primer Conservador en cap de fotografia al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Fins arribar-hi ha seguit una evolució reivindicativa de la disciplina i del lloc que havia d’ocupar en els museus catalans. Impulsor del Llibre Blanc de la Fotografia, va seguir les seves conclusions, que atorgaven al MNAC l’acolliment de la fotografia, independentment de la cronologia que separava les museografies del MACBA i del MNAC. Des del  2008 Chantal Grande és presidenta de la Fundació Forvm per la Fotografia de Tarragona.

 

La Fundació Forum va dimensionar el llegat de la Galeria Forvm i va permetre instal·lar els seus arxius a la Casa Canals i disposar d’uns espais expositius on programar exposicions.

Des de la Fundació es va impulsar el projecte dels Festival SCAN, que va iniciar el seu recorregut el 2008.

 

L’exposició es presenta en dos espais de la Casa del Portal del Pardo del Vendrell, amb una selecció d’obres a les sales temporals i una tria d’autors que s’escampen per racons del palau renaixentista que cal anar descobrint en la visita.

 

Hi ha obres de Jean  Laurent, James Craig, Man Ray, Alejandro Merletti, Josep Masana, Dorothea Lange, Henri Cartier-Bresson, Nicolás Muller, Robert Doisneau, Richard Avedon, Thomas Ruff, Cindy Sherman, Jan Saudeck, Bernard Plossu, Alfredo Jaar, Martin Garcia, Francesc Català Roca, Ramon Masat, Joan Colom, Gabriel Cualladó, Sanz Lobato, Dieter Appelt, Humberto Rivas, Joel-Peter Witkin, Toni Catany, Manolo Laguillo, Paco Gomez, Juan Dolcet, Daniel Canogar, Alberto Garcia Alix, Joan Fontcuberta, Carles Fargas, Jorge Ribalta , Palacin - Viaplana, Beat Streuli, Perejaume, Pere Formiguera, Xavier Ribas, Ouka Lele o Marcel Pey.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


  T'ha interessat aquest acte?

  Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.  Avui al Penedès


  SEGUEIX-NOS

  Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

  Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!