Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Presentació del llibre de Ramon Marrugat

Vilafranca del Penedès | 15-10-2021 19:00 h.

Presentació del llibre de Ramon Marrugat

Cuc a Enraonar. A l’entorn del parlar del Penedès recull la primera seixantena d’articles de periodicitat mensual que, amb el títol de «Cuc a enraonar», han aparegut al setmanari El 3 de vuit entre l’octubre de 2015 i el febrer de 2021. Son textos que, de manera agradosa i planera, volen posar en relleu els trets que donen personalitat a la variant penedesenca de la llengua catalana.

El títol fa referència al «jugar a cuc», peça genuïna i entranyable del vocabulari lúdic infantil de bona part del Penedès. Cuc a enraonar fa una ullada als mots i expressions que conformen l’espinada del parlar penedesenc, sigui perquè tenen una intensitat remarcable, sigui perquè tenen una accepció singular, amb especial dedicació als aspectes creatius i, en especial a les concepcions lèxiques que des de la nostra comarca s’han estès a l’ús general de la llengua; els mots de projecció general que porten incorporats un origen onomàstic penedesenc; els sintagmes de l’activitat econòmica; la composició fraseològica: fórmules màgiques, fórmules de joc, parèmies, corrandes, endevinalles...; la conseqüència dels fenòmens fonètics i les particularitats locals.

El llibre ha estat editat per Edicions i Propostes Culturals Andana, amb el suport de Fundació Privada Mútua Catalana i amb la col·laboració de l’IEP. L’acte de presentación compte amb la col·laboració del Vinseum i es realitza en conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!