Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Presentació del Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles

Cubelles | 07-10-2022 19:00 h.

Presentació del Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles

I ho aconsegueix fent ús d’una formula agraïda i diferent, com és el format de diccionari –probablement el primer sobre la Guerra Civil que es publica a Catalunya referit a una població–, en què el lector pot passejar-se lliurament per les pàgines amunt i avall enllaçant persones i esdeveniments. Apunts aparentment inconnexos que, sense adonar-nos, permeten anar teixint un sòlid relat que no és altra cosa que la història de Cubelles durant un període molt concret i excepcional.

L’autor recupera amb fermesa i elegància uns episodis costeruts que conviden a conèixer els espais i els protagonistes d’aquell temps de guerra en clau local. L’estudi està ple de referències bibliogràfiques, però també de fotografies i documents originals d’arxius públics i familiars. Un complement gràfic que resulta molt gratificant. El treball pot servir per conèixer una mica més la Guerra Civil espanyola més enllà de Cubelles partint de la pròpia Cubelles. Un compendi de gran interès que de ben segur captivarà l’atenció dels cubellencs, però també, per la seva qualitat i rellevància, satisfarà molts lectors forans interessats en aquest període.

Acte inclòs dins les Jornades Europees del Patrimoni, organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles amb la col·laboració del GEC Amics del Castell.

 

LA PRESENTACIÓ ANIRÀ A CÀRREC DE L’HISTORIADOR VILANOVÍ ALBERT TUBAU I DEL PROPI AUTOR.

 

Joan Vidal i Urpí

(Cubelles, 1951). Historiador i ex professor d’Ensenyament Secundari. Cofundador i president del GEC Amics del Castell i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Té una llarga trajectòria en l’àmbit associatiu de la vila i és autor de molts llibres de temàtica local, entre els quals El Círcol Cubellenc (1990-1939). Mig segle d’història de Cubelles a través de la seva entitat pionera (Beca d’Investigació Local 2004) i Els anys de la postguerra i l’auge turístic a Cubelles (1939-1970). De la repressió a l’especulació (Beca d’Investigació Local 2007), aquest conjuntament amb Xavier Martínez Roig. És autor de diversos treballs publicats en l’Anuari del GEC Amics del Castell i coautor de llibres relacionats amb l’esport, entre els quals Un segle de futbol català (1900-2000). Va ser regidor de Cultura i Joventut (1984-1994) i alcalde (1994-1999) de Cubelles.

Lloc i adreça de l'acte

  • Cubelles
  • Centre Social Joan Roig i Piera

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!