Agenda del Penedès

Altres

V Quinzena de l’Economia Social i Solidària

Vilanova i la Geltrú | 02-06-2023 18:00 h. fins 16-06-2023

V Quinzena de l’Economia Social i Solidària

La Quinzena de l’ESS tindrà lloc del 2 al 16 de juny a diferents municipis de l’Alt i Baix Penedès, l’Anoia i el Garraf i comptarà amb més de trenta activitats diverses i adreçades a un públic heterogeni. El lema d’enguany “L’Economia Social i Solidària t’envolta” pretén visibilitzar la diversitat d’iniciatives relacionades amb l’ESS i d’àmbits ben diversos que hi ha arreu del nostre territori i que, en més d’una ocasió, passen desapercebudes per a la majoria de la població. I és que, només cal aturar-se a pensar un moment en el nostre dia a dia per adonar-nos que l'economia social i solidària ens envolta, la gaudim i la consumim, sovint sense acabar-ne de ser conscients. Davant aquesta constatació, la Quinzena es desplega per visualitzar-ho en tots i cadascun dels àmbits: de les cures, de l’alimentació i la gastronomia, de la salut i l’esport, dels subministraments d’energia neta, de la cultura, de la formació, la informació, la indústria, etc.

A l’Anoia, l’Alt i Baix Penedès i el Garraf hi ha centenars d’entitats i cooperatives de l’Economia Social i Solidària que centren la seva activitat en sectors diferents. Sovint hom no les identifica com a tal i és precisament aquí on enguany la Quinzena posa l’accent: en visibilitzar-les i ressaltar les particularitats de totes elles i que les singularitzen de qualsevol altra entitat o empresa ordinària.

Per poder tirar endavant la Quinzena, que és una de les iniciatives més destacades del calendari anual de l’ateneu cooperatiu, Coopsetània compta amb la col·laboració d’entitats i cooperatives d’arreu del territori. D’aquesta manera, en aquesta edició s’ha pogut crear la programació més nombrosa (trenta activitats) i heterogènia fins ara, apostant per mostrar iniciatives de municipis d’arreu de la vegueria (es faran actes en 15 municipis diferents). Es tracta d’una programació diversa que va des d’actes pensats per a tots els públics i per gaudir en família, fins a d’altres de més específics i tècnics.

Un programa eclèctic
A la cinquena edició de la Quinzena de l’ESS hi tindran cabuda actes ben diversos, des de visites o passejades de la mà de cooperatives, fins a tastos de productes elaborats per entitats de l’economia social, passant per projeccions de documentals, presentacions de llibres, tallers, etc.

Entre la trentena d’actes que la configuren destaquen, activitats al voltant de la salut amb temàtiques com el feminisme, les cures, la promoció per una societat inclusiva, la gestió del temps o la salut mental. En aquest àmbit, el dia 7 de juny tindrà lloc a Santa Margarida i els Monjos una xerrada sobre salut mental, joves i món laboral. També hi haurà un bon gruix d’activitats de caire cultural que abracen diversos temes, com la transició socioecològica amb l’estrena del documental “Alter Nativas” i posterior col·loqui amb els seus directors, Agustí Corominas i Juan del Rio, el dia 2 a l’edifici del Neàpolis de Vilanova i la Geltrú; el dia 10, a Copons, unint feminisme i memòria, l'artista Neus Solà presentarà l’exposició “Les dones i la força del treball” fruit de la seva residència al Centre de Cultura i Recerca Contemporània inLoft; també en l’àmbit del patrimoni material i immaterial, s’inclou la Festa de la Mar de Calafell, en què l’Associació Patí Català, una de les entitats impulsores de la Comunalitat de Calafell, organitzarà diverses activitats de difusió del patrimoni marítim local.

Pel que fa al sector de l’alimentació destaquen dues activitats que prendran forma de presentació i tast: una tindrà lloc el dia 14 de juny al restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès on Mas Albornà explicarà el projecte Mallart Xarcuters Artesans de relleu empresarial i inclusió social, així com la campanya “Fem botifarra a l’exclusió”, tot acompanyat d’un tast d’embotit; l’altra, el dia 10 de juny a Sant Joan de Mediona, consistirà en la presentació d'un gelat ecològic de cervesa resultat de la intercooperació de tres entitats (Ales Agullons, Bodevici i Bildi) fet expressament per a l’ocasió coincidint amb la Mostra de Cervesa Artesana de Mediona. Finalment, destaca en l'àmbit esportiu la celebració el dia 4 de juny al camp de futbol de la Llacuna de la primera Copa Futbol Inclusiu Vegueria Penedès en la qual participaran equips de futbol inclusiu d’arreu de la vegueria. Quant al sector de l’energia, hi haurà una formació telemàtica per posar a l’abast de la població aquelles nocions bàsiques per constituir comunitats energètiques locals, una fórmula a l'alça per a recuperar la sobirania energètica a nivell territorial i local basada en la producció d’energies renovables.

La imatge de la Quinzena
La gràfica de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària ha anat a càrrec de la cooperativa de disseny Bildi. Partint de l'eslògan principal d’enguany, “L’economia social i solidària t’envolta”, la gràfica de la Quinzena pretén visualitzar i demostrar que l’ESS és present en tots i cadascun dels àmbits de les nostres vides, i per això, es construeix sobre un concepte principal: la diversitat.

Amb l’objectiu d'escenificar aquesta diversitat, Bildi ha convertit l’ESS en un objecte: un objecte multifuncional, que amb la mateixa forma pot agafar diferents funcionalitats i es pot utilitzar en nombrosos contextos. Un objecte que, alhora, pot ser un menjar, o una bombeta i donar llum, o un auricular que serveixi per a escoltar música. 

L’objecte, representat amb una forma geomètrica senzilla com és el cercle punxegut, es repeteix en totes les aplicacions i es converteix en el protagonista de la gràfica. És a través del context, construït amb il·lustracions, que aquesta forma pren diferents significats.

Per a les Il·lustracions, s’empren formes senzilles del mateix color. Això, per una banda, permet adquirir un to més proper, més càlid i, per l’altra, ressaltar la identitat corporativa de Coopsetània. Aquestes il·lustracions funcionen combinades entre elles amb l’eslògan principal, o per separat amb eslògans més específics que fan referència als diversos àmbits de l’economia social i solidària com ara ““L’ESS té bon gust”, “L’ESS sona bé”, “L’ESS et dona energia”, “L’ESS eet posa en forma”, “L’ESS et fa viure millor”.

Què és l’Economia Social i Solidària?
L’Economia Social i Solidària s’erigeix en un model alternatiu al capitalisme, centrat en les persones i el bé comú. És una altra manera d’entendre i concebre l’economia apostant per la sostenibilitat, per crear ocupació de qualitat i arrelada al territori, pels recursos compartits i mancomunats, per la suma d’aliances a través de la intercooperació de projectes i iniciatives.

L’ESS és una economia ecofeminista i transformadora. Agrupa tot un conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre i que actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la democràcia, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat.

El paraigua de l’Economia Social i Solidària és ampli. Agrupa cooperatives (en totes les seves tipologies: de treball, de serveis, de consum, de segon grau...), societats laborals, associacions i fundacions. També es consideren ESS les iniciatives comunitàries informals com els bancs de temps, les xarxes d’intercanvi, els grups de criança compartida, grups de consum agroecològic, moneda social, etc.

L’ESS és present en tots els processos, des de la producció fins al consum passant i en tots els àmbits i sectors de l’activitat econòmica: agricultura, pesca, restauració, cultura, finances, educació, salut, comunicació, habitatge…

El pes de l’Economia Social i Solidària
L’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) és una organització sense afany de lucre que agrupa les principals plataformes de representació de les diferents famílies de l’ESS del país: la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, la Federació de Mutualitats de Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya. Es tracta d’una entitat que aglutina 7.422 organitzacions les quals compten amb un total de 139.202 persones treballadores, una base social de 2,5 milions de persones (socis cooperativistes, socis d’entitats, mutualistes…). Les xifres de facturació d’aquestes més de set mil organitzacions que formen part de l’AESCAT superen els 7.853 milions d’euros.

Coopsetània, referent en ESS a la vegueria
Coopsetània és l’Ateneu Cooperatiu de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf. Es tracta d’un dispositiu públic impulsat per la Direcció General d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que es desplega al territori de la mà de diferents cooperatives.

L’Ateneu és l’espai de referència per promoure i fer créixer l’economia social a la vegueria. El seu objectiu, per tant, és divulgar i impulsar l’economia social i solidària arreu del territori. Coopsetània és, doncs, el referent en ESS als 80 municipis que configuren les 4 comarques de la vegueria.

L’activitat de Coopsetània s’articula al voltant de sis serveis que van des de la diagnosi i mapatge de les iniciatives de l’ESS, fins a l’acompanyament a emprenedors que volen tirar endavant projectes cooperatius, passant per la formació en diferents i diversos àmbits relacionats amb el cooperativisme, la divulgació a instituts i centres de formació professional, la difusió dels valors de l’ESS a través d’esdeveniments adreçats al gran públic, etc.

Per desplegar els seus serveis, l’ateneu compta amb punts d’atenció arreu de la vegueria Penedès. La seva seu central és a les oficines d’Entrem al carrer Germanor, 34 de Vilafranca del Penedès. A la resta de l’Alt Penedès té punts d’atenció al Centre Àgora i a l’espai Jove La Nau, ambdós de Vilafranca, i al cowork Kunlabi, a Sant Joan de Mediona; al Baix Penedès a l’Eina del Vendrell i a la Masia Vilarenc Zenit de Calafell; al Garraf a la seu de la Mancomunitat Penedès Garraf i a Cal Trajo, de Vilanova i la Geltrú; a l’Anoia el punt d’atenció és al Consell Comarcal.

Una Xarxa de 14 Ateneus Cooperatius
Coopsetània forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius formada per catorze ateneus distribuïts arreu del territori. Tots ells comparteixen objectius i ofereixen els mateixos serveis arreu del país, tot i que cadascun adaptat a les necessitats i singularitats de la seva zona d’actuació.

Els Ateneus Cooperatius s’organitzen pels 14 territoris de la mà d’entitats i cooperatives referents en economia social i solidària a cadascun d’ells. En el cas de Coopsetània, l’impulsen un grup format per sis cooperatives: Entrem, Actua, Facto, Bildi, La Fura, L’Economat, Contrapunt, Arqueovitis i Camerata Penedès i hi donen suport desenes d’altres iniciatives de la vegueria així com administracions públiques locals i comarcals (Ajuntament de Calafell, Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Ajuntament de Sitges, Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Associació Copons inLoft, Associació de Consum Responsable La Vinagreta, Consell Comarcal del Baix Penedès, Consell Comarcal de l'Anoia, Eixarcolant SCCL, Diputació de Tarragona, Mancomunitat Penedès Garraf, L'Arada, Creativitat Social, SCCL, L’Eina Espai Empresarial del Vendrell, Llambrich Atelier, Nou Set SCCL i Nou Verd SCCL).

Creació d’ocupació al territori
L’any passat Coopsetània va propiciar la creació de 42 llocs de treball en entitats de l’economia social i solidària al Penedès. Al mateix temps, va acompanyar 89 iniciatives d’emprenedoria que tenen per objectiu constituir-se en cooperativa o alguna altra forma jurídica sota el paraigua de l’ESS; de totes aquestes, 4 es van acabar materialitzant i constituint com a cooperativa i moltes altres ja ho han fet o preveuen fer-ho aquest 2023, ja que, el procés d’acompanyament a la constitució és llarg i acostuma a dilatar-se més d’un any. Si aquestes dades s’analitzen per comarques, d’aquests 89 acompanyaments, 33 es van fer a l’Alt Penedès, 19 al Baix Penedès, 18 al Garraf i 19 a l’Anoia.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!