Exposicions

Hybris & Nemesis

Vilafranca del Penedès | 12-04-2024 20:00 h. fins 12-05-2024

Hybris & Nemesis

Les pintures de Gaucher es reflecteixen en el concepte de l’antropocè i estan clarament relacionades amb l’obra del fotògraf de paisatges industrials Eduard Burtynsky. L’exposició Hybris & Nemesis consisteix  en un sèrie de pintures a gran escala definides com a pintures catàstrofe. De fet, l’obra recent de Gaucher és accidental i monumental. Explora la idea de l’excés i les seves conseqüències catastròfiques, abordant en la seva obra tant la Hybris (la desmesura de l’orgull i  l’arrogància) com la Nemesis (la justícia divina). La síntesi visionària i la temàtica de l’obra de l’artista són més actuals que mai. Cada cop som més conscients del carreró sense sortida humanitari i ecològic del qual en som responsables. Tots hem estat testimonis de la ràbia de la Mare Natura en els darrers anys: incendis forestals arreu del món, desertificació, esgotament de les capes freàtiques,... els vents de l’excés bufen sobre nosaltres.

Muntatge Capella de Sant Joan

El projecte Hybris & Nemesis va néixer del desig de crear paisatges d’una manera nova, establint un vincle entre el tema dels quadres -la catàstrofe- i les tècniques utilitzades per crear-los. Gaucher utilitza l’accident i el caos, produïts per la matèria com a territoris creats per forces tel·lúriques. Les formacions rocoses s’aguditzen, els deltes s’obren, les serralades apareixen i es succeeixen, l’horitzó s’estén. Després, com si representessin la suma total de la producció humana, els llibres d’història de l’art, la publicitat i les imatges de les notícies es reciclen, es trituren com hi haguessin estat aixafats per catàstrofes naturals. Aquestes escombraries s’amunteguen en valls i badies, arrossegats pels rius. I s’afegeixen petits detalls, meticulosament pintats.

L’objectiu d’aquest monumental treball és representar l’agitació humana, el petit ésser humà vulnerable que fa esforços per salvar la pell davant una natura que només intenta recuperar el seu propi equilibri.

Acte inaugural i horaris de visita

L’exposició, que està comissariada per la dissenyadora i interiorista Emma Atman, s’inaugurarà a les 20h d’aquest divendres 12 d’abril amb la presència de l’artista, la comissària i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau. Hybris & Nemesis es podrà visitar a la Capella de Sant Joan fins al diumenge 12 de maig, en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h 

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!