Conferències, col.loquis

L’escriptor Jordi Romeu Carol presenta Germans de guerra

Vilafranca del Penedès | 22-04-2024 19:00 h.

L’escriptor Jordi Romeu Carol presenta Germans de guerra

Germans de guerra és una novel·la ambientada principalment al Penedès i el camp de Tarragona durant els primers anys de la Guerra del francès, entre el 1808 i el 1811. Narra, segons el mateix autor, alguns dels episodis de més impacte d’aquesta guerra, que va enfrontar un exèrcit poderós, i fins llavors invencible, com era el napoleònic, amb un exèrcit format per sometents i tropes regulars. Per l’escriptor penedesenc, els fets que van passar al nostre territori, sobretot a l’inici de l’enfrontament, són un reflex de les circumstàncies d’aquesta guerra que es va iniciar més com una insurrecció popular contra els francesos que no pas com una defensa del territori per part de les tropes reials.

L’entrada dels sometents a Vilafranca

De fet, segons la novel·la, els primers a rebre la ira del poble no van ser tant els francesos sinó la classe dominant que va veure com els sometents entraven a Vilafranca a sang i foc a la cerca i captura dels dirigents de la ciutat i del corregiment per no haver fet res contra els francesos. Aquest, segons defensa Romeu, és un dels episodis més sagnants i desconeguts de la guerra del Francès a Catalunya i té una importància cabdal perquè va ser el moment en què precisament les classes dominants van adonar-se que o es posaven ells al capdavant de la insurrecció o patirien la ira del poble en contra seva.

Els protagonistes: tres personatges reals morts pels francesos a Sant Pere de Riudebitlles

Romeu recupera tres personatges històrics que van ser morts pels francesos a Sant Pere de Riudebitlles: Pere Bargalló, Josep Mestre i Llorenç Esteve. Dos d’ells van ser penjats del lledoner de la Plaça de l’Església i el tercer va ser abatut al paratge de l’Aguilera, segons indica el mossèn d’aquell moment en el llibre d’òbits parroquial.

Jordi Romeu Carol (Sant Pere de Riudebitlles, 1978) és un escriptor català, caporal del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, que ha dedicat els últims anys a la creació literària. Fins al moment ha publicat mitja dotzena de llibres bàsicament novel·les en diverses editorials del país.

Al desembre del 2023 va rebre el Premi de narrativa Ciutat de Reus amb l’obra L’últim transhumant, novel·la on parla sobre l’ofici de la transhumància i que està ambientada entre el Penedès i la Cerdanya. 

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!