Gent Gran

Creu Roja posa en marxa un nou projecte per combatre la solitud de la gent gran de Cunit i Calafell

L’entitat inicia un programa d’activitats lúdiques i de promoció d’hàbits de vida saludable adreçat a persones de més de 65 anys, amb l’objectiu de fomentar la creació de xarxes de suport

Creu Roja posa en marxa un nou projecte per combatre la solitud de la gent gran de Cunit i Calafell. Creu Roja

Creu Roja posa en marxa un nou projecte per combatre la solitud de la gent gran de Cunit i Calafell. Creu Roja

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’assemblea local de Creu Roja Calafell – Cunit posa en marxa un nou projecte dirigit al col·lectiu de gent gran, després de detectar diversos casos de persones en situació de solitud no desitjada als municipis als quals ofereix cobertura. Amb l’objectiu de donar resposta a aquest tipus de vulnerabilitat, l’entitat ha iniciat un programa d’activitats lúdiques i de promoció d’hàbits de vida saludable, en el marc del projecte Ajuda a Domicili Complementària, que es duen a terme setmanalment a Calafell i que s’allargaran durant tot l’any. Algunes de les activitats programades són, per exemple, gimnàstica terapèutica, mobilitat, ball lliure, estimulació cognitiva, sortides a l’entorn i a actes culturals, etc. entre d’altres que s’aniran afegint segons les necessitats de les participants.

Amb aquesta iniciativa es pretén fomentar la millora de les relacions socials de les persones grans en el seu entorn proper i comunitari, mitjançant la promoció de la participació en activitats socials com a base de l’afrontament de la soledat. Tal com explica un dels voluntaris del projecte, Juan Antonio Otín, “moltes d’aquestes persones passen dies sense sortir de casa. Només ho fan per anar a comprar o al metge.

L’adherència al programa fa que tinguin ‘l’obligació’ de sortir i relacionar-se almenys una vegada a la setmana. Aquest petit hàbitfomenta l’estructuració de rutines i la socialització, comportant una millora notable de la seva salut tan física com emocional”. Ara mateix el projecte compta amb un grup d’una quinzena de participants, la majoria usuaris del servei de teleassistència de Creu Roja, tot i que està obert a tota la població major de 65 anys.

Per altra banda, Creu Roja ofereix a les persones que vulguin participar de les activitats i tinguin dificultats de mobilitat l’acompanyament gratuït a través del servei de transport adaptat que l’entitat presta en aquesta zona.

La solitud no desitjada, un factor de vulnerabilitat a l’alça

Segons dades de Creu Roja, la mitjana d’anys en que les persones som autònomes (o no dependents) després dels 65 anys és de 12,5. No obstant, amb el pas del temps va augmentant exponencialment la necessitat de rebre ajuda per raons de deteriorament físic, per una banda, i per altra, l’aparició de situacions de soledat no desitjada. Conforme ens fem grans les relacions socials canvien. El cercle d’amistats és cada vegada més reduït i el final de la vida laboral suposa una disminució important de l’espai de socialització.

Per aquest motiu, un dels objectius actuals de Creu Roja amb la gent gran se centra en la reconstrucció dels cercles socials, amb projectes que fomenten activitats de participació i trobada, que afavoreixen el benestar físic i emocional, l’autonomia personal i el manteniment de les funcions cognitives. La solitud no desitjada és una problemàtica social polièdrica que provoca situacions de vulnerabilitat, que pot tenir efectes negatius en la salut física i mental i generar, a vegades, un risc més alt de mortalitat.

L’abordatge d’aquesta situació requereix d’una intervenció individual, grupal i comunitària amb un enfocament centrat en les persones i amb perspectiva de gènere.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local