Els delegats comarcals d'UGT s'han reunit en assemblea a la sala d'actes del CFO La Paperera. Foto:UGT
UGT |
06-12-2004 14:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb la declaració inicial assolim algun dels objectius que el moviment sindical català venia reclamant feia temps:
- Posar en l'agenda política del país l'evidència que l'actual model de competitivitat basat en baixos salaris i precarietat està esgotat i que cal apostar per un model que es suporti en assolir competitivat en base a major capacitat d'innovació en processos i productes, en més qualitat de l'ocupació i en major cohesió social.
- Obrir un espai de concertació entre agents socials i govern que ens permeti negociar propostes socioeconòmiques i incidir en el canvi de les polítiques econòmiques.
Comprometre a les organitzacions empresarials en els processos de concertació social i en especial obrir la negociació específica amb Foment d'un AIC que es suporti en la necessitat d'equilibrar la flexibilitat negociada amb les garanties i seguretat de l'ocupació.
Deu mesos després d'iniciades les negociacions, UGT i CCOO hem pogut vèncer les dificultats existents, derivades de la manca de cultura de concertació del país i de la tensió inicial que es va produir entre avançar cap un Pla Estratègic o cap un acord fruit de la concertació social.
Finalment, després del treball de vuit grups, en el que a més dels agents socials i el govern hi van participar diferents experts, per abordar les grans línies estratègiques (infrastructures de mobilitat, energètiques i de telecomunicacions, formació, recerca, desenvolupament i innovació, finançament, ocupació, polítiques socials, relacions laborals i internacionalització), s'ha arribat a un document que recull la síntesi dels diferents grups.
El document final és el que en aquests moments, (des de meitat de setembre) està en la fase de negociació en la Comissió de Treball Tripartita. És un document que aborda el conjunt de mesures i accions que calen per canviar l'actual model de competitivitat i incorpora propostes de diferents nivells: mesures concretes per aplicar en el curt i mig termini, mesures generals orientadores de polítiques de govern, voluntat de majors competències per Catalunya o de canvis en polítiques a España o a la Unió Europea.
En aquesta fase UGT i CCOO hem situat les nostres prioritats en la negociació i els principis bàsics que ens han de permetre valorar al document final abans de formalitzar l'Acord:
- Cal garantir l'equilibri de propostes: aquelles que millorin la posició competitiva de l'empresa a partir de millores estructurals; aquelles que millorin la qualitat de l'ocupació de les persones i les relacions laborals i la Negociació col·lectiva, contribuint a facilitar la posició de treballadors i treballadores en el Mercat de Treball i a fer les empreses competitives, responsables i sostenibles; i aquelles que millorin la inclusió social i donin resposta a les noves demandes socials.
- Hi ha d'haver propostes i compromisos concrets: quantificats econòmicament i temporalitzats, que ens permetin valorar l'impacte de les mesures, i poder-ne valorar el seu grau d'assoliment.
- Hi ha d'haver una comissió de seguiment de l'acord que permeti estabilitzar aquest procés de concertació en el desplegament d'algunes de les línies de treball que s'apunten, conèixer l'estat d'implantació dels compromisos i abordar nous reptes que puguin sorgir.
Pel que fa a l'estat actual del document les prioritats que el sindicalisme català hem situat i ens han de permetre valorar a l'acord són:
- Pel que fa a infrastructures de mobilitat: garanties d'elaboració de plans d'accés sostenible a polígons industrials; la integració tarifària a Girona, Lleida Tarragona; el foment del ferrocarril i transport col·lectiu.
- Pel que fa a infrastructures energètiques i de telecomunicació: el compromís d'elaborar un pla d'energia que situï en l'horitzó l'augment de capacitat de producció, l'estalvi energètic i que incorpori el paper de les energies renovables; garantir l'arribada de la banda ampla a tots els polígons industrials.
- Pel que fa a R+D+I: desplegar la xarxa de centres tecnològics i l'agencia catalana de comercialització de R+D; increment recursos R+D+I, fins al 5% del PIB; programes de suport a emprenedors, i a la innovació per una nova organització de l'empresa i la seguretat neta.
- Pel que fa a formació: Situar la lluita contra el fracàs escolar en l'agenda educativa del país, obrim als centres educatius a les activitats complementaries i establiments de polítiques de beques; promoure el coneixement de langlès i les TIC a l'ensenyament
obligatori i la FP amb les dotacions materials necessàries; la creació de centres de FP que integrin la formació inicial, l'ocupacional i la contínua; abordar la qualitat de les pràctiques a les empreses i les possibilitats de seguiment sindical.
- Pel que fa al finançament: millora del funcionament de les institucions financeres públiques, promovent els crèdits participatius i garantint la participació dels agents socials en els òrgans gestors d'aquestes institucions.
- Pel que fa a ocupació: millora del SOC a partir de la descentralització del model: l'augment de recursos per individualitzar l'atenció a les persones aturades; establir protocol d'actuació per a la recol·locació en els EROS, la creació de la comissió d'immigració per regular els fluxos migratoris.
- Pel que fa a mesures de cohesió social; augmentar les places d'ajut a domicili i les places residencials per millorar l'atenció a la dependència i redefinir l'actual PIRMI, en quantia i condicions d'accés, per apropar-nos a una nova RMI.
- Pel que fa a mesures que facilitin l'emprenedoria i la internacionalització de l'economia: creació d'una finestra única empresarial que simplifiqui tràmits i faciliti la innovació empresarial; pla per la internacionalització de l'empresa i una agencia d'inversions i l'Observatori Industrial; elaborar un pla estratègic de turisme.
- Pel que fa a Relacions Laborals: la creació d'un nou òrgan institucional que garanteixi la interlocució estable de Govern, Organitzacions Sindicals i empresarials en les qüestions relacionades amb RRLL, la creació de la comissió catalana de convenis col·lectius, potenciació i garanties de finançament plurianual del TLC, compromís d'un pla de xoc de prevenció de riscos que inclogui formació i les possibilitats de crear delegats sectorials territorials de prevenció; i orientacions i compromisos per la millora de l'estabilitat i actuacions sobre la subcontractació als sector públic.
Aquestes són a grans trets algunes de les qüestions que hores d'ara estan situades en el document i que estem en la fase de concreció dels costos i temporalització. Hi ha altres qüestions més genèriques que s'inclouen, però bàsicament les que hem apuntat corresponen a les que les organitzacions sindicals hem anat presionant més al llarg de les negociacions.
Els propers dies hem de fer el debat general en les organitzacions sobre el document i en paral·lel acabar d'acotar, en la comissió de treball, algunes indefinicions.
En conclusió, situem els elements mes importants:
- Consens assolit sobre la necessitar de canviar l'actual model econòmic i compromís per la definició d'un model econòmic i empresarial competitiu, sostenible i responsable.
- Inclusió de mesures de contingut social al costat d'aquelles específiques que afavoreixin la competitivitat i l'ocupació. Amb dotacions econòmiques i concrecions per garantir les actuacions per millorar el model productiu i l'internacionalització.
- Inclusió de mesures estratègiques reclamades pel moviment sindical.
- Accés a polígons industrials.
- Fracàs escolar.
- Anglès i TIC a l'educació.
- Centres integrals FP i seguiment pràctiques.
- Participació ICF, CIDEM j COPCA.
- Millora d'atenció dependència: Places atenció domiciliaries i residencial.
- Creació Consell de Treball o RRLL.
- Pla de xoc prevenció de riscos.
- Canvi PIRMI.
- Compromisos de limitacions a l'ús de la subcontractació per les administracions.
Creació de comissió de seguiment, especificant funcions, i periodicitat.
Barcelona, 24 de novembre 2004
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!