Incivisme

La Geltrú: de la tranquil·litat a l’infern

La plataforma Recuperem la Geltrú està farta del soroll, brutícia i inseguretat i vol veure el recorregut d’una moció aprovada per l’Ajuntament per les millores a la Geltrú abans de recórrer als jutjats

La Geltrú: de la tranquil·litat a l’infern. Jordi Lleó

La Geltrú: de la tranquil·litat a l’infern. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Geltrú s'ha distingit durant anys per la seva tranquil·litat. Passejar de dia pels seus carrers desèrtics, fins fa poc, era transportar-se en el temps, tombar en una mena d'oasi misteriós a pocs metres del bullici diari del centre de Vilanova. Aquest barri fa anys que de nit sobretot la part històrica de la Geltrú, es transforma en un espai d'oci. La situació s'ha agreujat molt des de la represa de l'activitat dels establiments nocturns. El veïnat de la Geltrú ha sabut el que era descansar totalment a les nits, llevar-se amb els carrers endreçats i no patir inseguretat. Tot això, s'ha torçat. Les terrasses han augmentat el seu espai i la gent veu els carrers com un espai d'oci, augmenta el soroll, i el més preocupant: la inseguretat.

El maig d'enguany es va crear la plataforma Recuperem la Geltrú, amb el paraigua de l'Associació de Veïns, però orgànicament al marge. En aquests moments està formada per 70 famílies, cansades per la degradació de la qualitat de vida ens està provocant problemes de salut, a més de l'abandonament i desocupació del barri. Per indicacions de la Defensora de la Ciutadania, van entrar quatre instàncies per l'incompliment de la normativa de terrasses, perquè alguns establiments sobrepassen les mides atorgades, pels horaris, pel consum de begudes alcohòliques al carrer i pel soroll, perquè molts establiments, tot i estar insonoritzats, deixen la porta del local oberta. El veïnat considera que hi ha un relaxament en el control de tots aquests aspectes per part de l'Ajuntament.

El malestar de les famílies existeix bàsicament per dos eixos: que l'oci nocturn genera brutícia i contaminació acústica i els problemes d'inseguretat. Sobre el primer, el soroll impedeix el descans dels veïns, per tant, és un tema de salut. Després d'una mala nit quan surten al carrer es troben pixats, vòmits, papers, compreses, excrements humans, gots i ampolles. Però preocupa molt la proliferació de venta de drogues, robatoris, baralles i ocupacions de cases. "Qui vol consumir sap que a la Geltrú es ven droga", diu un veí. "Un dia algú es va trobar un home al menjador de casa. Vam saber que en un dia havien entrat a quatre domicilis", exclama un altre. "A les 12 del migdia, de cop et trobes amb algú penjat per un balcó que el volen llençar. Va acabar dalt d'una ambulància", explica una veïna.

Però el que ha vessat la paciència del veïnat és l'ocupació d'una casa del carrer Bonaire per un grup violent que contínuament es baralla amb una banda rival amb pedres, bats de beisbol i navalles. La situació va arribar al límit quan, segons els veïns i veïnes, un d'aquests grups va apallissar un indigent al verger del Mestre Toldrà. La policia diu tenir perfectament identificats els grups. Segons fonts policials quan s'hagi acabat la investigació es prendran mesures.

D'altra banda, el veïnat creu que el nucli antic de la Geltrú està totalment mancat de vida diürna. "A la Geltrú no hi ha cap establiment i els pocs que hi havia, molts s'han transformat en establiments nocturns. No hi ha serveis, no hi ha vida diürna. No hi ha pla d'usos i activitats de comercials de la ciutat. L'activitat comercial de la Geltrú s'ha reduït a l'oci nocturn, que tanquen molt tard i això entra en conflicte amb el dret al descans", reflexiona una veïna.

El col·lectiu vol veure ara el recorregut de la moció aprovada per unanimitat el dilluns al ple de l'Ajuntament de Vilanova. Aquesta moció recull diferents punts: Convocar un grup de treball que ha part de fer el seguiment de l'estat de la Geltrú també ha de redactar Pla d'Usos i d'Activitats Econòmiques del barri i un Pla de Recuperació per lluitar contra la monopolització d'usos. Aquest grup també ha d'estudiar les mesures per reduir la contaminació acústica en determinats indrets de la Geltrú i declaració del nucli antic de la Geltrú i carrer de la Unió (especialment zones amb oci nocturn) com a Zona de Protecció Acústica Especial. La moció també acorda convocar una Junta de Seguretat extraordinària per tractar la coordinació dels cossos policials i per augmentar de manera immediata la seva presència a la Geltrú. Quant a les ordenances, la moció demana modificar-les per recollir sancions d'actituds incíviques i fer un seguiment actiu del compliment per part dels establiments.

Finalment, la moció demana de manera urgent fer sonometries als punts més conflictius i consensuar les necessitats de neteja del barri, especialment els horaris de neteja, els dies i freqüència de pas i els mitjans utilitzats.

Prèviament a la presentació de la moció, el dia 20 d'octubre, representants de la plataforma es van reunir amb tècnics i regidors/es competents en la problemàtica de la Geltrú. "Bona part dels punts demanats pel veïnat ja es van activar en aquesta reunió, com per exemple la creació del grup de treball, l'augment de presència policial i la millora de la neteja. Aquests dos aspectes ja s'haurien d'haver notat", explica Conxi Martínez, regidora de Convivència de l'Ajuntament de Vilanova.

La regidora detalla que en matèria policial, els veïns i veïnes van sentir dels mateixos caps de policia que s'està treballant de manera coordinada, "des de fa temps hi havia presència policial de paisà. Ara s'ha augmentat en més agents dels Mossos d'Esquadra. També s'ha de tenir clar que a la ciutat hi ha d'altres focus que s'han d'atendre, com el Trajo de Garbí, que a l'estiu s'amplia a Ribes Roges i la zona d'oci del carrer Cuba".

L'Ajuntament entén la problemàtica, "però no s'ha començat a treballar arran de les queixes de la plataforma. Cal fer complir les ordenances actuals i fer les modificacions oportunes. Però animem al veïnat a què si detecten actituds incíviques i violentes ho denunciïn, i no tinguin por de donar detalls i identificar-se. La majoria de locals compleixen la normativa. Cal fer un seguiment, però si no hi ha una denúncia, no es pot saber si s'altera el compliment de les llicències".

Conxi Martínez reconeix que el jovent té pocs espais d'esbarjo i tendeixen a utilitzar l'espai públic per divertir-se, "només podem fer complir les ordenances o adequar-les perquè s'ajustin en pro de la bona convivència. D'altra banda, no tenim potestat per tancar establiments. No ha arribat cap més demanda d'obertura de locals a la Geltrú, però si arribés ens ho miraríem molt".

Els membres de la plataforma Recuperem la Geltrú volen veure ara quin és recorregut dels punts recollits en la moció. "Veiem una bona voluntat, però si no es resolen els problemes, anirem per via judicial. Entenem que hi ha una col·lisió de drets entre el dret del descans i els drets dels establiments. Això, afegit a les possibles negligències per part de l'Ajuntament per l'incompliment de les ordenances, farà que les denúncies vagin dirigides contra el consistori", apunta un veí. El col·lectiu vol "que es compleixi la normativa, que es respecti el nostre descans i que es resolgui la inseguretat. No volem que es tanqui cap local".

La regidora de Convivència és optimista sobre la resolució dels punts, "no hem de treballar per evitar si els veïns ens denuncien. Hem de treballar perquè el barri tingui un nivell de qualitat, que el descans es pugui compatibilitzar amb les activitats que es desenvolupen al barri. La denúncia hauria de ser si hi ha una negligència molt gran per part de l'Ajuntament, però no és el cas. Hem de millorar, això sí, però conjuntament ho farem".

Per acabar, El Tribunal Europeu ha declarat que els individus tenen dret al respecte del domicili fins i tot davant intromissions immaterials com els sorolls, les emissions o les olors i que el concepte d'ingerència no només té actuacions positives dels poders públics sinó també l'absència d'activitat de l'Administració per fer cessar la violació causada per terceres persones. En altres paraules, és il·legal tota passivitat de l'administració que toleri que s'excedeixin els límits de decibels fixats en la corresponent ordenança municipal i és contrària a l'art. 45 de la Constitució la inactivitat perllongada de la qual derivi una seriosa degradació mediambiental d'una determinada zona urbana.

Pels juristes, segons l'opinió d'Alejandro Fuentes-Lojo Rius, soci de Fuentes Lojo Advocats, expressada en el portal Advocacia Española, "l'Administració ha de fer un judici previ de proporcionalitat i racionalitat en l'aplicació de les mesures que garanteixis el just equilibri d'aquests béns jurídics en joc. En particular, s'ha d'analitzar la saturació acústica que s'estan produint aquestes mesures administratives a les zones residencials, sospesar si aquestes mesures són necessàries i si no hi ha mesures alternatives menys perjudicials per al ciutadà".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local