Nota de premsa

L'estudi sobre el consum de cànnabis entre els joves de Vilanova es distribuirà als centres educatius

Els 500 exemplars editats es distribuiran a institucions, serveis implicats i centres educatius de Vilanova, durant una jornada que se celebrarà a principis de 2005

El 60% dels alumnes de quart d'ESO han fumat algun cop cànnabis. FdG/Carles Castro

El 60% dels alumnes de quart d'ESO han fumat algun cop cànnabis. FdG/Carles Castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'estudi s'ha basat en enquestes a 1.736 alumnes de segon, tercer i quart d'ESO, matriculats en centres públics i privats de VNG. Diferents qüestionaris han proporcionat informació sobre quin ús fan aquests joves del cànnabis, quines pràctiques n'envolten el consum i a quins problemes va associat. L'anàlisi conclou que la majoria de joves de les edats enquestades es creuen estar suficientment informats sobre els efectes per a la salut que poden causar els porros. Amb tot, la seva font d'informació bàsica no és la institucional, sinó els amics, que els en parlen positivament. No hi ha diferència entre nois i noies pel que fa al consum. L'edat d'inici dels consumidors de cànnabis es troba en els 13 i 14 anys, i l'estudi observa, respecte d'investigacions anteriors, que la iniciació cada cop s'avança. Dels més joves, de segon d'ESO, el 80% afirma no haver fumat mai un porro, mentre que a quart d'ESO prop del 60% ja ho ha fet. Així mateix, a mesura que es fan més grans augmenten els que tenen amics que en fumen, però la gran majoria (al voltant del 80%) nega sentir-se pressionat pels altres a provar-ho.

D'altra banda, la investigació observa que el consum de cànnabis s'està convertint més en una acció habitual que no pas recreativa, i que el seu accés és senzill per als joves. Com més augmenta el consum, més disminueix la sensació de perillositat. L'estudi apunta com a pràctiques de risc fumar al matí, fumar sol i fumar-se un porro sencer; a tercer d'ESO, més del 50% diuen que no ho fan en cap d'aquestes condicions, mentre que a quart d'ESO, el 50% dels consumidors de cànnabis es fumen un porro sencer, el 42% al matí, i el 40% ho fan sols. La meitat dels efectes indesitjats que provoca el cànnabis a aquests joves, són de tipus psicològic, i el 30%, físics (lipotímies). En cas de problemes, la majoria dels enquestats recorrerien primer de tot als amics. Els autors de l'estudi proposen com a línies d'actuació potenciar la tasca de grup de prevenció primària i de reducció de danys i riscos.

El Premi sobre Investigació de Drogodependències va ser convocat el setembre de 2003 per la Mesa de les Drogues, una comissió municipal de caràcter tècnic, constituïda el setembre del 2000 amb el repte de definir el Pla d'acció sobre les drogues. El treball ha permès recollir dades reals de la presència del cànnabis entre els adolescents vilanovins. Recollir i distribuir informació és l'objectiu d'un dels quatre eixos principals del Pla sobre les drogues. Com a proper pas d'aquesta acció, tècnics municipals de la Regidoria d'Afers Socials, Salut i Sanitat visitaran els claustres escolars per explicar i valorar els resultats de l'estudi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local