Josep Maria Capilla |
12-01-2005 22:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una de les primeres reaccions que segurament molts de nosaltres vam experimentar davant la tragèdia del tsunami que ha devastat les costes del sud-est asiàtic va ser la de preguntar-nos el següent: com és possible que, amb els avenços tecnològics actuals, no shagi pogut evitar, sinó la tragèdia, almenys la seva magnitud, sobretot pel que fa al nombre de vides humanes que shi han perdut?
Articulistes nacionals i internacionals han escrit ja a bastament sobre la presència dun sistema dalarma a loceà Pacífic davant les costes de Hawaii i sobre la inexistència dun sistema daquestes característiques a la zona del planeta on ha impactat el tsunami loceà Índic, que entra, si més no en bona part, dins de lAnell de Foc, nom sota el qual es coneix la regió que està sotmesa a constants activitats sísmiques i volcàniques. La resposta, doncs, a la pregunta del paràgraf anterior ha de ser aquesta: sí, es podria haver reduït, més o menys considerablement, el nombre de pèrdues en vides humanes.
La generositat internacional provinent, com ha de ser, en la seva major part dels països desenvolupats ha estat immediata, unànime i abundant. El coordinador d'ajuda humanitària de lONU, Jan Egelund, parla duna xifra de dos bilions de dòlars, a tan sols deu dies de distància del moment de la catàstrofe. És una xifra per la qual hem de buscar una escletxa entre el dolor per sentir-nos-en orgullosos. La capacitat que els governs dels països donants i dels dirigents dorganitzacions internacionals han demostrat a lhora dorganitzar aquests ajuts duna forma efectiva i gairebé immediata és digna dadmiració. Aquests fets són reals i objectius i ja nestan produint daltres, també reals, objectius i plenament satisfactoris.
Davant daquesta situació, un pot tenir la temptació de fer-se una altra pregunta: per què el món ric només ajuda el món pobre quan aquest pateix una tragèdia com la que està patint ara?
Des que visc al sud-est asiàtic, he tingut la sort de poder seguir més o menys de prop la premsa que shi publica en anglès, sobretot al Vietnam, que és el país on resideixo. Llegint aquesta premsa hi he pogut constatar un degoteig constant repeteixo: constant dinformació, a petita o gran escala, sobre la generositat internacional envers aquesta regió del planeta.
Pel que fa al cas del Vietnam, el Japó en primer lloc, després la Unió Europea i, des de fa uns anys amb la recuperació de relacions bilaterals sota el mandat de ladministració Clinton també els Estats Units constitueixen una font constant de donacions, préstecs i inversions que, sumat tot plegat i traduït en un guarisme, farien venir molts rodaments de cap de tan astronòmic.
I tot aquest ajut, ja saprofita? I si saprofita, saprofita bé? No sempre i, de fet, és impossible saber-ho amb exactitud. La majoria dels països afectats pel tsunami tenen uns governs que presenten dues de les pitjors característiques dels sistemes polítics no democràtics: opacitat i corrupció. Tornant a la premsa a què tinc accés al Vietnam: setmanalment puc llegir-hi notícies on sinformen de larrest de funcionaris que shan embutxacat parts substancioses de partides provinents dajut internacional destinades al desenvolupament del país. Si aquestes notícies es publiquen és perquè el Vietnam, des de fa uns quants anys, no gaires, sha proposat eradicar la corrupció que contamina de dalt a baix el seu baix i alt funcionariat. És una batalla perduda mentre no existeixi ni transparència ni uns sous dignes. Tot plegat impossible en un sistema polític com lactual.
En uns moments en què una part del nostre planeta està immersa en el dolor i la més gran de les necessitats només podem reaccionar amb empatia, solidaritat i generositat. Un cop es vagin tancant les ferides, però, és absolutament necessari destablir les responsabilitats que sescaiguin entre els dirigents dels països afectats. Cal pressionar, a més, no només a la zona afectada, sinó a nivell internacional, per posar en marxa el sistema dalarma esmentat abans que manca en aquella part de lAnell de Foc. I cal, sobretot, pressionar des de tots els mitjans possibles perquè el Sud-est Asiàtic vagi a poc a poc transformant-se en una regió on el desenvolupament econòmic existent i en constant transformació vagi sempre de bracet amb el desenvolupament democràtic, les llibertats individuals i el respecte pels drets humans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!