Atenció primària

El projecte comunitari Teixint Barri engega una Aula de Salut als barris del Tacó i Armanyà

Quinzenalment s'hi oferiran tallers teoricopràctics per millorar la salut

El projecte comunitari Teixint Barri engega una Aula de Salut als barris del Tacó i Armanyà. Ajuntament de Vilanova

El projecte comunitari Teixint Barri engega una Aula de Salut als barris del Tacó i Armanyà. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana es posa en marxa l'Aula de Salut al Centre Cívic del Tacó, que oferirà diversos tallers teoricopràctics per millorar la salut. Es tracta d'una acció vinculada al projecte comunitari Teixint Barri, que s'ha pogut crear gràcies a la incorporació de la infermera comunitària i la Referent de Benestar Emocional Comunitari del CAP Jaume I.

Serà un espai quinzenal on les professionals de la salut parlaran de diferents temes relacionats amb la cura i el benestar físic i emocional, desplaçant-se al centre cívic  per tal d'apropar-se a la realitat de les persones que viuen al Tacó i a l'Armanyà.

Així, fins al mes de juny, les persones que hi assisteixin rebran nocions bàsiques de primers auxilis, d'alimentació i higiene bucodental, per aprendre a utilitzar l'aplicatiu La meva salut, nocions de mobilització del pacient, sobre la Llei de la dependència, sobre sexualitat i afectivitat, vacunació, i pautes per a pares i mares de cara a l'abús de les pantalles.

L'objectiu es reprendre les sessions al setembre amb nous temes o repetint els que millor acollida hagin tingut.

Teixint Barri

Teixint barri s'emmarca ens els processos de transformació social. És un projecte d'acció comunitària als barris del Tacó i l'Armanyà per reduir les desigualtats socials i augmentar l'apoderament comunitari en termes de cohesió, inclusió i participació social. El desplegament de les diferents accions posa l'accent en l'enfortiment dels vincles i les relacions socials de cooperació per afavorir respostes col·lectives als reptes socials d'aquests dos barris. Hi conviuen projectes ja consolidats amb d'altres que van emergint des del desig del propi veïnat.

Es treballa en tres àmbits: la comunitat Fuensanta, els espais de trobada per afavorir nous entorns de relació i ampliar els vincles comunitaris del veïnat; i les accions envers les persones grans i la cohesió social per revitalitzar les relacions de veïnatge i suport mutu i procurar les condicions bàsiques i materials d'existència.

Les principals actuacions inclouen el Grup Teixint Barri com a espai de paraula i de cura, en sessions adreçades a dones on es treballa la cohesió, la pertinença i models saludables de relació;  el taller de memòria i recuperació de la història del barri Espai Memòria; el Grup Caminades per a homes, que incorpora la masculinitat al projecte des de la salut i amb una mirada respectuosa cap a l'entorn i les persones; o el projecte Fotografia Participativa, on les persones esdevenen reporteres de la vida i la realitat dels barris sota guiatge d'un fotògraf expert en processos de participació. També destaca el projecte Aula Oberta de Costura, com a espai obert, conduit per una cosidora, i que s'ha convertit en un espai autoorganitzat de trobada. En l'àmbit de l'esport destaquen les sessions de gimnàstica per a dones de diferents edats i procedències al Centre Cívic. També es duen a terme sessions d'alfabetització per a adults, i accions de reforç escolar arrel d'una demanda explícita de la ciutadania, al local del barri de l'Armanyà.

Col·laboracions amb el barri i amb l'escola

Els diversos grups del projecte comunitari Teixint barri estableixen relacions amb la comunitat, i especialment amb l'escola Ginesta. Així, el grup de cosidores i les famílies de l'escola han treballat conjuntament per cosir els domassos que han decorat el carrer Nou i el carrer Major durant aquest Carnaval, participant activament en el tradicional guarniment de carrers.

I el grup de caminades també ha començat a col·laborar amb l'escola, pintant els bancs del pati, una primera col·laboració que segur que no serà l'última. Aquesta iniciativa és molt interessant perquè implica la participació d'homes del barri, que habitualment participen menys que les dones en les iniciatives comunitàries. Una mostra més que, a partir del projecte Teixint barri, es creen aliances que reverteixen en un bé comú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local