ERC |
13-01-2005 17:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El febrer del 2005 se celebrarà el referèndum sobre la Constitució Europea, un text que no reconeix els nostres drets nacionals,socials, lingüístics i mediambientals. Ara, com el 1979 hem de dir no a la Constitució.
ERC vol una Europa més forta, amb més recursos i més capacitat dactuació dins i fora de les seves fronteres. I una Europa que reconegui de manera efectiva la seva diversitat i els drets socials fonamentals. Amb lelaboració daquest nou Tractat europeu sha deixat escapar aquesta oportunitat. La decepció que suposa aquest Tractat constitucional ens ha de servir per abandonar leuropeisme clàssic dels catalans, més idealista que realista, forjat sota unes circumstàncies molt diferents a les actuals, i adoptar un europeisme si cal més contundent. Que no ens enganyin els oficialistes del sí perquè el nostre «No» no té res a veure al de Le Pen o els euroescèptics britànics. El nostre «No» promou una reforma de la Constitució per construir lEuropa de totes i tots, lEuropa democràtica i progressista, lEuropa on els Països Catalans sempre hi han estat. Per això hi ha 10 raons per dir no.
Una Constitució gens democràtica
1. Cap participació de la societat civil en el seu redactat: els debats a la Convenció sobre el futur dEuropa que havia de fer la proposta de Constitució, han estat massa controlats pels governs dels estats, i a més, els estats han tingut via lliure per canviar el que han volgut de la proposta de la Convenció. El resultat final ha estat un Tractat entre estats i no pas una Constitució en sentit autèntic. Així, shan ignorat les 80 contribucions fetes des de la societat civil catalana a través de la Convenció Catalana.
2. Una vegada aprovada no es podrà modificar: modificar-la serà extremament complicat, de manera que és molt probable que al text se li acumuli la pols abans no sigui revisat. La voluntat de la revisió dependrà dels estats amb cadira al Consell Europeu i haurà de fer-se per unanimitat. Ningú, doncs, gosarà reobrir el debat. Si es volen fer canvis només un «No» dalgun estat en els referèndums de ratificació podrà forçar-los.
3. El poder dels Estats per sobre del dels ciutadans: Es manté el veto la possibilitat de que un sol estat bloquegi qualsevol decisió en àrees clau com ara la fiscalitat, la seguretat social o la política exterior i de defensa. La Comissió Europea, la institució que teòricament intenta fer de govern europeu, no guanya poder amb aquest Tractat Constitucional. El President de la Comissió no és escollit directament pels ciutadans europeus o el Parlament (que només es limita a ratificar el President que els estats proposen)
Una Constitució poc social i sostenible
4. No es defineix un model de drets socials i sostenible europeu alternatiu al model neoliberal nordamericà: no sha recollit duna manera prou ferma el model social i mediambiental europeu com un dels nostres trets identitaris bàsics. El Dret a la Salut o la Igualtat de gènere no són valors de la Unió, només objectius. Els drets socials hi apareixen debilitats en comparació amb les constitucions de la majoria destats membres.
5. No sassegura una prestació pública dels principals drets socials: no es posa límit a la privatització de les prestacions sanitàries o educatives. No saplica la unanimitat (com sí es fa en laudiovisual) per abordar la privatització daquests serveis.
6. No shomogeneïtza la fiscalitat o la cooperació judicial: on es continuarà aplicant la regla de la unanimitat, cosa que complicarà el procés dequiparació legal en uns àmbits claus per controlar el moviment del capital especulador i el dúmping fiscal dempreses, que es desplacen dun Estat a laltre buscant pagar el mínim dimpostos.
7. Cal una política exterior comuna: La política exterior europea continua estant subjecta als interessos particulars dels estats membres. En la presa de decisions es manté encara el dret a veto.
Poc respectuosa amb la diversitat nacional
8. Cap reconeixement a les nacions sense Estat i les seves competències legislatives: al Tractat hi ha un rebuig sistemàtic a qualsevol mesura que impliqui, ni que sigui molt tímidament, el reconeixement de les nacions sense estat o de les regions amb competències legislatives. Això implica que no podrem defensar directament els nostres sectors econòmics i els nostres drets socials i mediambientals a Europa. La referència a «lEuropa dels pobles i dels ciutadans» ha caigut del text del Tractat. El Comitè de les Regions continua només com a òrgan consultiu amb una composició interna totalment desfigurada (format per ciutats, províncies i regions) i sense cap pes específic en larquitectura de la Unió. Els subjectes de la integració europea són, sobretot, els Estats.
9. Restriccions a lexercici del dret a lautodeterminació i a lampliació interna: a questa Constitució no fa la més lleu menció al dret a lautodeterminació i és un tap a les nostres aspiracions nacionals que caldrà sumar a les restriccions que ja ens imposen altres constitucions. Larticle cinquè del Tractat és, en aquest sentit, demolidor: la Unió «...Respectarà les funcions essencials de lestat, en particular les que tenen per objecte garantir la integritat territorial de lestat, mantenir lordre públic i salvaguardar la seguretat interior». En canvi, el Tractat Constitucional no diu res dacollir automàticament al seu sí nous estats que sorgeixin dels ja existents, el que des de lAliança Lliure Europea anomenem lampliació interna.
10. Sha impedit el reconeixement oficial de la llengua catalana: la voluntat unànime de tota la societat catalana no ha estat tinguda en compte pel govern espanyol i la Unió Europea. El català es troba entre les 10 llengües més parlades dEuropa. Si tinguèssim veu pròpia a Europa, no existiria aquest greuge.
Opinió: Un país inexistent per a una Europa incompleta
Bernat Joan, eurodiputat
Sens planteja als catalans sota domini espanyol (és a dir, a la immensa majoria de membres de la nostra nació), unint-nos a la resta de suposats «espanyols» (i despanyols autèntics), quin és el nostre punt de vista sobre la Constitució europea.
Una vegada més, ens trobam davant una constitució que no ens reconeix. La constitució espanyola va obrir el pas de la transparència completa de les nacions sense estat sota domini espanyol. En no reconèixer altra sobirania que la del suposat «poble espanyol», en no acceptar com a pròpia de lestat altra llengua que lespanyola (dita «castellana» perquè els parlants daltres llengües ens vegem impel.lits a sentir-nos també «espanyols»), en no permetre la federació entre comunitats autònomes (per fer impossibles els Països Catalans com a projecte polític), ens condemnava al no reconeixement i a la incapacitat de decisió pròpia.
El model dEuropa unida que sestà construint a través del present Tractat constitucional va dacord amb aquestes prerogatives, perquè lEuropa que sestà construint és lEuropa dels estats. Aquells que no tenen estat, no poden tenir una presència normal en el context daquesta Unió europea. Hauríem de parlar, per tant, dun federalisme esguerrat, amb mancances clares pel cantó de les nacions sense estat. I no és que no existissin possibilitats diferents. Des de lAliança Lliure Europea, de la qual forma part Esquerra Republicana de Catalunya, es va proposar una «ampliació interior» de la Unió europea, que implicàs les nacions no reconegudes que es troben dins estats que ja formen part de la Unió: aquesta proposta hauria afectat nacions com Escòcia, el País de Galles, Euskadi, Còrsega, Bretanya o els Països Catalans. Aquesta proposta hauria permès el reconeixement constitucional de les nacions sense estat i hauria constituït una sortida imaginativa i elegant per al conjunt dels òrgans de la Unió.
Els catalans som europeistes, i des dERC, molt sincerament, hauríem volgut poder votar Sí a la constitució europea. Però, com podem votar afirmativament una constitució per a la qual som transparents? Com podem votar favorablement a un text constitucional que no reconeix loficialitat de la llengua catalana, ni la presència dels Països Catalans a Europa, ni tan sols lexistència dels catalans com a comunitat nacional?
En la compareixença de Durao Barroso, vaig demanar un gest senzillíssim, molt poqueta cosa, però que hauria constituït una demostració de bona voluntat, duna mínima bona voluntat: la inclusió del català, amb el seu nom, en la llista de llengües oficials de la Unió europea. Això, emperò, com tota la resta, requeria el vistiplau de lEstat espanyol. Un estat que continua entestat a construir Europa sense cap tipus de presència catalana (com correspon a la seua tradició jacobina). Com que Europa diu No als catalans, els catalans no podem respondre, amb dignitat, daltra manera que dient No al present tractat per a una futura Constitució europea, malauradament mancada en origen.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!