Dol

Els cementiris de Sitges i Cubelles incorporen una zona de dol perinatal

Es tracta d'un espai per a les persones que han perdut un infant durant la gestació, el part o als pocs dies d’haver nascut

Els cementiris de Sitges i Cubelles incorporen una zona de dol perinatal . Ajuntament de Sitges

Els cementiris de Sitges i Cubelles incorporen una zona de dol perinatal . Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els cementiris de Sitges i Cubelles han estrenat en els darrers dies una zona de dol perinatal. El cementiri municipal de Les Pruelles ja disposa d’una zona de dol per a les persones que han perdut el seu fill o filla durant la gestació, el part o als pocs dies o setmanes de néixer. Amb aquest nou servei es vol donar un espai adequat per a que les persones que han passat per aquesta experiència puguin completar el seu dol particular. El mateix cementiri també incorpora una zona on s’hi han plantat 25 ametllers per tal que s’hi puguin deixar les cendres dels difunts. En la mateixa línia, a Cubelles, el cementiri de Cubelles disposa ja de dos espais perquè les famílies recordin els nadons morts durant l’embaràs i per dipositar les cendres dels difunts. 

Sitges

L’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell Abella, ha participat en la visita per aquests nous espais que ha ofert la concessionària del cementiri municipal. L’Alcaldessa Carbonell considera que “aquests espais donen resposta a necessitats existents i molt íntimes, com és el cas del dol perinatal o dipositar les cendres de la persona estimada” i afegeix que “ara ja tenim unes zones adequades, a Sitges, perquè les persones que ho desitgin puguin passar aquests moments en un entorn adequat”. Al costat de l’Alcaldessa, el regidor d’Urbanisme, Eduard Terrado Pablo, ha afegit que “tornar les cendres de les persones estimades a la natura, concretament a l’entorn del parc del Garraf on està el cementiri, és un retorn a rituals funeraris que ja feien els ibers”.

L’entitat Petits amb llum també ha estat present a la inauguració, amb la seva portaveu Anna Maria Orriols, que ha manifestat que “poder comptar cada cop amb més amb espais com aquest que avui es presenta a les Pruelles, que ajudin a fer visible el dol per la mort prematura d’un fill o filla, és un gest molt important i necessari per a les famílies, i un pas més cap a la normalització d’aquest dol a la nostra societat, malauradament encara molt amagat”.

Des de l’empresa concessionària dels cementiris, Àltima, el seu gerent al Garraf Enrique Agustín, ha afirmat que “la creació d’aquests dos nous espais és un pas molt important i necessari que cal fer, també des dels cementiris, en resposta a dues demandes i sensibilitats de la societat.

D’una banda, contribuïm al reconeixement públic de la pèrdua perinatal, gestacional i perinatal, oferint un lloc específic a les famílies en dol per la mort prematura d’un fill o filla. També, des dels Ametllers, volem donar una nova opció a les persones que trien la incineració, totalment integrada a la natura i respectuosa amb el medi ambient”.

L’empresa Àltima, com a concessionària del cementiri municipal de Les Pruelles, també està executant una fase d’ampliació, que comprèn un espai per a panteons i un altre per a nínxols.

Cubelles

En una emotiva presentació, la regidora de Sanitat i Polítiques d’Igualtat, Pilar Juste, va anunciar la posada en marxa d’un projecte que “neix del cor”. La terapeuta especialitzada en l’acompanyament al dol perinatal i gestacional, Noèlia Sánchez, que impulsa el projecte Cor a Cor des de fa 10 anys, poc després de perdre la seva primera filla, la Cora. “Un de cada quatre embarassos acaben en un infant no viu, per tant és un fet que passa més sovint del que ens creiem”, explica Sánchez. “L’amor que sentim per un fill nascut, ja sigui viu o sense vida, no es pot mesurar en setmanes, ni es pot jutjar com afecta a quest dolor”. Per això, en opinió de la terapeuta és tant important “poder tenir un espai en record dels nostres fills i filles i recordar l’amor tan gran que deixen a les famílies”.

Els dos nous espais representen “una ampliació i un avenç en els serveis funeraris que oferim”, va explicar Pilar Juste. La regidora se sent especialment orgullosa del Racó dels estels perquè “creiem que hi ha la necessitat d’ajudar a les famílies a fer visible el dol perinatal i neonatal, que sempre ha estat silenciat i ignorat però que no per això és menys important”.  Un sentiment similar a l’expressat per l’Alcaldessa, Rosa Fonoll, que va recordar que “alguns poden pensar que és més simbòlica que real, però està demostrat que a les famílies els ajuda molt a superar el tràngol”.

El Racó dels estels és una zona enjardinada amb uns estels en els quals les famílies que ho desitgin poden inscriure el nom del seu infant. Per la seva banda, l’espai de cendres es tracta d’un lloc on dipositar directament el contingut de les urnes dels difunts incinerats i disposar d’un lloc on inscriure’l i recordar-lo. Aquesta fossa té capacitat per a més de 3.000 difunts i ja és força habitual en la majoria dels fossars.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local