Incendi mortal

El jutge que intrueix la causa del bomber mort a Vilanova processa el responsable de l’operatiu per homicidi imprudent

El magistrat arxiva la causa en relació als dos altres efectius investigats fins ara

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El jutjat d’instrucció número 7 de Vilanova i la Geltrú ha conclòs la investigació sobre la mort d’un bomber en un incendi en una nau industrial de la ciutat ara fa dos anys, i ha determinat processar per homicidi imprudent el caporal responsable de l’operatiu. “La seva negligència va ser evident”, afirma a la interlocutòria, on també assenyala la Generalitat com a responsable civil subsidiària. Al mateix temps, el magistrat arxiva la causa en relació als dos altres bombers que hi havia investigats fins ara: el caporal que va coordinar l’operatiu durant les primeres hores de l’incendi -i que va ser rellevat- i el bomber que acompanyava l’efectiu que va morir. Ara s’hauran de pronunciar la fiscalia i l’acusació particular.

A la interlocutòria, el jutge ressalta que M. F. era el responsable de l’operació quan el bomber que va morir, Joan Liébana, va entrar a la nau incendiada durant el succés del juny del 2021. Apunta que, com a caporal, hauria d’haver instal·lat una taula de control de l’operatiu, tècnicament denominada ‘Control d’Accessos i Control ERA’, “que li hauria permès saber quins bombers estaven dins la nau”. Assenyala que tampoc va actuar degudament quan no va comprovar que sortien de l’incendi tres dels quatre efectius que havien entrat, “malgrat ell era qui havia ordenat l’evacuació des de dins”.

El magistrat recorda que Liébana va entrar a la nau encapçalant una filera de quatre bombers -dos binomis-, els quals anaven subjectes a una mànega d’aigua que actuava com a ‘línia de vida’. Després dels quatre bombers va entrar el caporal M. F., que va ordenar recular i sortir de la nau perquè la visibilitat era nul·la i hi havia una temperatura molt adversa, relata el jutge.

El grup va girar cua i mantenir la formació, de manera que M.F. era el primer del grup de cinc i Liébana va quedar en última posició durant la sortida, “moment en què va deixar anar la mànega i es va desorientar, sense poder trobar la sortida”. El jutge apunta que va morir per insuficiència respiratòria perquè se li va acabar l’oxigen de la bombona, previst per a 20 minuts.

Al mateix temps, el magistrat relata que, un cop fora de la nau, els tres bombers que havien entrat amb Liébana van haver de ser atesos per problemes de respiració i marejos, “de manera que no estaven en condicions d’adonar-se de l’absència del seu company”. De M. F., en canvi, el jutge destaca que ell estava en “bones condicions psicofísiques” i diu que hauria d’haver vist que faltava un efectiu.

“Tenia la responsabilitat de garantir la seguretat dels bombers que tenia al seu càrrec”, recalca el jutge, que considera que va cometre una “negligència evident”. Quan es van adonar de l’absència i van entrar a la nau, Liébana feia una hora que s’havia quedat sol dins. Per això el processa per homicidi imprudent i també la Generalitat, com a responsable civil.

El magistrat recorda que la investigació ha analitzat la responsabilitat penal directa de la Generalitat a l’hora de dotar els Bombers dels recursos suficients per actuar a l’incendi. Sobre aquesta qüestió, descarta qualsevol càrrega penal directa perquè diu que l’equipament que duia el bomber finat era “correcte” i estava “en bones condicions”, malgrat l’ampolla d’oxigen no duia la data de la darrera recàrrega.

Tot i descartar responsabilitats directes, el jutge assenyala la Generalitat subsidiàriament i afirma que si Liébana hagués tingut el dispositiu ‘home mort’ -que activa una alerta quan hi ha una immobilitat de 30 segons- “potser hauria evitat el tràgic desenllaç”.

D’altra banda, el jutge també descarta responsabilitats del bomber que feia binomi amb Liébana i del caporal que va assumir la coordinació durant les primeres hores de l’incendi. Del primer, si bé afirma que no podia trencar el binomi, també admet que les condicions del fos dins la nau “no li van permetre complir amb aquest deure”. Alhora, recorda que estava molt marejat i atordit quan va sortir de la nau, fins el punt que el van haver de traslladar a l’hospital. Per això arxiva la seva causa.

Pel que fa al responsable de l’operatiu durant l’inici del foc, també arxiva la seva investigació perquè afirma que va coordinar una entrada inicial a l’incendi “sense conseqüències” i apunta que, quan va ocórrer la mort de Liébana, ell no tenia cap responsabilitat en l’operatiu, ja que les funcions de direcció les havia assumit M. F.

El jutge dona ara deu dies a la fiscalia per a què formuli l’escrit d’acusació, demanant l’obertura de judici o bé l’arxivament de la causa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local