Seguretat ciutadana

Sergent Mònica Martí: “com a policia de proximitat, hem de tenir presència a les xarxes socials”

Una quinzena d'agents de la policia local de Vilanova gestiona voluntàriament les xarxes del cos municipal des d'on publiquen vídeos pedagògics i motiven la col·laboració ciutadana

La policia local de Vilanova i la Geltrú augmenta la seva presència a les xarxes socials. Ajuntament de Vilanova

La policia local de Vilanova i la Geltrú augmenta la seva presència a les xarxes socials. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Gràcies a la col·laboració voluntària d'una quinzena d'agents, la policia local de Vilanova i la Geltrú augmenta la seva presència a les xarxes socials i comença a difondre vídeos pedagògics sobre temes com la seguretat viària. El cos municipal ha trobat a les xarxes socials un canal de comunicació directa amb la ciutadania i una manera ràpida i àgil de compartir informació rellevant, però també de donar consells i motivar la col·laboració ciutadana.

La policia local de Vilanova aposta per les xarxes socials amb diferents perfils. Quin és l'objectiu?

Sergent Mònica Martí: Les xarxes socials són molt presents a nivell social i professional i com a policia de proximitat que som no hi podíem faltar. Som presents a Twitter i Instagram perquè ens interessa arribar al màxim de població possible.

Quins són els continguts que publiquen i a qui s'adrecen?

M.M: Ara mateix estem donant informació de servei, com les farmàcies de guàrdia, l'estat de carrers, problemes puntuals... i col·laborem amb campanyes que fem amb el Servei Català de Trànsit i altres cossos de seguretat. També donem informació més amable del seguiment de festes majors, pilotatges de comitives, proves esportives, etc... I després també informem del nostre dia a dia sobre detencions, intervencions... I com a novetat, ara hem començat a fer uns vídeos a Instagram sobre seguretat viària.

Agent Georgina: Veient la força que tenen les xarxes socials, vam pensar que era una bona manera d'arribar al màxim de ciutadania. Hi ha un usuari més jove d'aquests reels i vam pensar que era una bona manera d'ensenyar com s'han utilitzar els vehicles de mobilitat personal, però també per a l'usuari més gran que desconeix com han de circular i com s'han d'utilitzat aquests patinets.

Agent Saúl: Els reels són per arribar a tot tipus de públic perquè hi ha molta normativa de trànsit que va canviant i molta gent es queda amb el que va aprendre fa uns anys. Volem arribar amb un missatge clar i que sigui molt fàcil d'entendre per a la gent jove i per a la gent gran, que potser pensen que els joves estan actuant de forma incorrecte i no és així perquè la normativa ha canviat. La idea és actualitzar els continguts i donar més cabuda als temes que interessen a la gent que està consumint xarxes socials.

Treballen amb un manual d'estil? segueixen algun protocol concret?

M.M: Treballem amb el departament de Comunicació i seguim el manual d'estil de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb les nostres peculiaritats. Nosaltres som policies i necessitem comunicar-nos, però la nostra tasca principal no és aquesta.

Com interactuen amb la ciutadania?

M.M: De moment és unidireccional, no generem serveis a partir de les xarxes socials, per això tenim el telèfon operatiu 24 hores que és més directe i inmediat.

Hi ha un retorn clar amb la ciutadania?

M.M: No hi ha una resposta directa, però analitzem tot el que ens arriba i aprenem de totes les crítiques i les interaccions de la ciutadania i orientem així el nostre treball a les xarxes.

Quines són les passes pendents en l'àmbit de la comunicació?

M.M: En essència som policies, però quan parlem de comunicació no hi ha un sostre.

Quins són els reptes que ha d'assumir el cos municipal en aquest àmbit?

Saúl: Volem seguir apostant pels reels, estan tenint una gran acollida i un bon retorn i ja tenim alguns gravats per anar fent difusió a les xarxes. La idea és que periòdicament poguem anar fent vídeos amb els temes més importants i adaptant-nos a les necessitats i demandes que vagin sorgint. Ens agradaria parlar de moltes coses, però prèviament hem de treballar els temes i analitzar la resposta. La comunicació és canviant i ens hem d'adaptar.

M.M: El tema del patinet elèctric ha estat una necessitat de tractar i de fer-ho d forma detallada ja que hi ha molts dubtes no només dels usuaris, sinó de la resta de vianants que estan amoinats. És un vehicle que ha aterrat de forma massificada i en molts casos sense formació viària prèvia, calia fer aquesta pedagogia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local