Curs 2023/24

Les proves de comunicació oral dels alumnes 6è de primària i 4t d'ESO mostra un dèficit major en català que en castellà

En tots els indicadors avaluats l'alumnat té pitjors resultats en llengua catalana que en castellana

Les proves de comunicació oral dels alumnes 6è de primària i 4t d'ESO mostra un dèficit major en català que en castellà. ACN

Les proves de comunicació oral dels alumnes 6è de primària i 4t d'ESO mostra un dèficit major en català que en castellà. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les proves d'avaluació de la comunicació oral dels alumnes de 6è de primària i de 4t d'ESO mostren un dèficit major en llengua catalana que en llengua castellana. Així ho indiquen els resultats publicats pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, que assenyalen que en tots els indicadors avaluats l'alumnat ha obtingut pitjors resultats en català que en castellà. A tall d'exemple, les proves de 4t d'ESO mostren que en llengua castellana hi ha un 10% més d'alumnes capaços d'utilitzar un lèxic ric i precís que en llengua catalana. En la mateixa línia, les dades indiquen que a 6è de primària un 80% de l'alumnat vocalitza clarament, articula tots els sons i no fa servir mots crossa, mentre que en català el percentatge és d'un 72%.

Els exàmens en comunicació oral es van realitzar per primera vegada a alumnes de 6è de primària i 4t d'ESO. En el cas de l'últim curs de primària, els indicadors avaluats són el lèxic i morfosintaxi, la fluïdesa, el llenguatge no verbal, l'adequació, la coherència i la participació. I, en el cas de 4t d'ESO, es va avaluar el lèxic, la morfosintaxi, la fluïdesa, la interacció, l'adequació i l'estructura. Per avaluar, es van utilitzar quatre nivells: assoliment excel·lent, assoliment notable, assoliment satisfactori i no assoliment.

Tant a 6è de primària com a 4t d'ESO, l'informe del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu conclou l'anàlisi detallada de cadascun dels ítems mostra que l'alumnat té un domini més gran de la comunicació oral en llengua castellana que no en la llengua catalana.

Entre les dades, destaca que, a 6è de primària, en llengua castellana un 15% més d'alumnat és capaç de fer servir expressions i vocabulari precisos, sense interferències lingüístiques, així com oracions completes ben construïdes i connectades entre elles, respecte de la llengua catalana. Així mateix, l'alumnat que és capaç d'elaborar un discurs adequat a la situació comunicativa i que inclou tots els seus elements (el tema, l'emissor i el destinatari) representa el 70,4% en la llengua catalana i el 84,5% en la llengua castellana.

En el cas de l'últim curs de primària, l'informe indica que, malgrat que l'alumnat no competent en la comunicació oral és baix en ambdues llengües, el percentatge d'alumnes que es troba en el nivell de 'no assoliment' en qualsevol dels ítems avaluats sempre és més alt en la llengua catalana que no en la llengua castellana.

Pel que fa als resultats de 4t d'ESO, l'informe assenyala que l'alumnat que utilitza un lèxic pobre, amb interferències d'altres llengües, és superior en la llengua catalana que no en la castellana, amb un 7,6% en català i només un 2,6% en castellà. En la mateixa línia, els resultats aporten que els alumnes que en llengua catalana són capaços de construir correctament les oracions amb un ús excel·lent dels connectors, sense errors de concordança verbal i amb un ús correcte dels pronoms febles són un 8% menys dels que ho fan en llengua castellana.

També en el cas de 4t d'ESO, l'anàlisi d'indicadors apunta que els alumnes que deixen frases sense acabar, amb incorreccions en la concordança verbal o en la conjugació i fan un discurs difícil d'entendre representen un 6% en la llengua catalana i, de nou, només un 2,6% en la llengua castellana. Així mateix, segons l'informe, la major part de l'alumnat utilitza un to de veu adequat, vocalitza correctament i presenta un ritme fluid en totes dues llengües, si bé els que mostren una vocalització excel·lent i un ritme molt fluid són un 8% més en llengua castellana que no en llengua catalana.

Les proves també van avaluar l'articulació dels fonemes en ambdues llengües. En el cas dels alumnes de 4t d'ESO, els que articulen excel·lentment tots els fonemes i no mostren influències d'altres llengües són un 15% superiors en la llengua castellana respecte de la llengua catalana (42% en castellà i 27,1% en català).

Només un 25% dels alumnes de 4t d'ESO assoleix el nivell satisfactori en comunicació oral en llengua anglesa

L'alumnat també es va avaluar en comunicació oral en llengua anglesa. Segons l'informe del Consell, a 4t d'ESO el nivell d'assoliment en aquesta llengua és dispers: per una banda, les dades indiquen que força alumnes mostren un nivell adequat (mitjà o alt) i d'altres, en canvi, presenten mancances considerables.

Per exemple, només un 25% dels alumnes assoleix el nivell satisfactori en tots els ítems de la comunicació oral en llengua anglesa, mentre que una cinquena part de l'alumnat no va assolir la competència oral en llengua anglesa. L'element del discurs que presenta més dificultats per als alumnes, segons l'anàlisi, és la morfosintaxi. Així, un 22% d'alumnes elabora frases breus o paraules soltes o inventades, amb errors molt bàsics com la concordança verbal o l'omissió del subjecte, que dificulten la comprensió.

Tanmateix, les dades apunten que el nivell de notabilitat i excel·lència en la llengua anglesa inclou més de la meitat de l'alumnat, els quals són els que utilitzen un lèxic d'entre bàsic a precís, amb oracions ben construïdes, amb pocs errors i mostren la capacitat de construir un discurs àgil, més o menys natural i amb bona pronunciació.

A 6è de primària, els resultats obtinguts evidencien que l'alumnat mostra un nivell d'assoliment de la comunicació oral en llengua anglesa 'adequat' al seu nivell educatiu. Així, el nivell de notabilitat, juntament amb el d'excel·lència, inclou un percentatge d'alumnes que oscil·la entre el 63,0% i el 96,1% en tots els elements avaluats. Segons l'informe el 34,5% de l'alumnat es situa en la notabilitat en el lèxic i la morfosintaxi, fet que, pel Consell, tot i utilitzar un vocabulari limitat, indica que l'alumne s'expressa correctament en la situació comunicativa plantejada. En aquest sentit, els que, a més, fan servir els connectors adequats representen el 28,5% del total.

Finalment, a l'últim curs de primària, més del 70% de l'alumnat parla anglès amb un ritme àgil, aturant-se, ocasionalment, per tornar-hi a començar. En canvi, un 24,7% s'expressa d'una manera monòtona amb silencis que dificulten la seva comprensió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local