Dia Internacional de les Dones

Les dones ocupen el 37% dels llocs de gerència a la sanitat catalana tot i que representen el 75% dels professionals

Les posicions de comandament que exerceixen elles són de menor nivell de responsabilitat que les dels homes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 75% dels professionals del sistema sanitari públic català són dones, però aquest percentatge disminueix al 62% en posicions de comandament i cau fins al 37% en els llocs de màxima responsabilitat, els de gerència o direcció general. Són dades que ha presentat la conselleria de Salut aquest dilluns i que ofereixen una fotografia completa dels 140.000 llocs de treball del sistema sanitari d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Amb l’objectiu de trencar aquest sostre de vidre, el departament vol treballar ara per concretar accions que serveixin per identificar i eliminar les barreres que dificulten que les dones siguin seleccionades per a aquests càrrecs o que elles els acceptin, com més programes de formació en lideratge.

Aprofitant la proximitat del 8-M, Dia internacional de la dona, el Departament de Salut ha presentat un estudi sobre la representació per gènere en càrrecs directius al sistema públic de salut de Catalunya, en tots els nivells assistencials, de l’atenció primària a l'hospitalària passant per l’atenció intermèdia, a la salut mental i addiccions i altres àmbits com els laboratoris.

L’enquesta aporta informació detallada, inèdita i actualitzada (les dades corresponen a 31 de desembre del 2023) sobre els 140.000 llocs de treball a temps complet que hi ha a la sanitat catalana, amb 149.000 professionals.

D'aquests, hi ha 8.015 llocs de comandament, un 62% dels quals són exercits per dones i un 38% per homes (cap persona es va identificar com a no-binària).

La representació de dones en aquestes posicions es redueix a mesura que augmenta l'escala de comandament. El 71% de les coordinadores d’unitat són dones; pel 65% de les caps d’unitat, coordinadores de servei i supervisores; pel 54% de les cap d’àrea o servei; el 56% de les directores i el 37% de les gerents o directores generals.

Així, el 29% de les 4.985 dones amb rol de comandament a la sanitat catalana ocupa un càrrec de gerència, direcció o cap de servei o departament, mentre que aquest percentatge puja al 41% en el cas dels homes (3.030 en llocs de comandament).

L’enquesta mostra que els àmbits assistencials en què les dones més s’apoderen en llocs de responsabilitat són l’atenció primària i comunitària (APiC), amb un 76% dels llocs de comandament exercits per dones, i l’atenció intermèdia, amb un 75%.

On aquest percentatge és menor és en posicions de gestió dels serveis corporatius, amb un 57% dels llocs de comandament ocupats per dones, i en l’àmbit hospitalari, amb un 58%. Aquests dos àmbits són els que tenen més posicions de direcció en el sistema sanitari: els hospitals concentren el 50% dels llocs de comandament de la sanitat catalana; els serveis corporatius, el 20%; l’atenció primària, el 17%.

L’estudi també recull que el 73% dels 6.722 estudiants que es van matricular a Medicina a Catalunya el curs 2022-23 són dones, amb un total de 4.877; el 79% dels 16.216 alumnes de Psicologia (12.788) i el 83% dels 9.576 estudiants d’Infermeria (7.987).

La directora de Cures infermeres del Sistema de Salut de Catalunya i responsable de l'estudi, Carme Planas, ha parlat de la sobrerepresentació d’homes en llocs de comandament en un sector “molt feminitzat” com és el de la salut i ha evidenciat que més dones professionals no és “sinònim” ni “garantia” que ocupin més llocs de lideratge.

El Departament de Salut aspira a una representació equitativa de gènere en els llocs de direcció i farà ara un estudi qualitatiu per entendre les condicions de gènere que contribueixen a un major accés dels homes en les posicions de lideratge en el sector sanitari. Un dels condicionants és la distribució de les cures, que recauen sobretot en les dones, ha apuntat aquesta doctora en Infermeria.

La conselleria vol concretar accions per trencar aquestes barreres i, de moment, ha parlat d'implementar programes de formació en lideratge de les dones de manera regular. Planas ha precisat que no es tracta només d’ensenyar estils de lideratge, sinó oferir mentoria i acompanyament perquè les dones facin aquest “pas endavant”, i ha afegit que calen “mesures organitzatives” per facilitar-lo.

El Departament de Salut també vol monitoritzar cada any la representació de les dones en els llocs de comandament del SISCAT i incorporar indicadors de gènere que permetin seguir l’evolució de la bretxa de gènere en les posicions de lideratge.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que cal “voluntat política” perquè més dones accedeixin a llocs de comandament. “Venim d’una història masclista. El predomini en posicions de poder és de l’home. Si no hi ha voluntat perquè canviï, no canviarà", ha constatat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local