Equipaments

Els Casals Municipals de Gent Gran de Vilafranca incorporen la figura d’una integradora social

Ramon Zaballa: 'els casals han de poder ser llocs on s’atengui de manera individualitzada les persones grans, es doni informació sobre recursos i s’observi el procés del cicle vital de les persones usuàries'

Els Casals Municipals de Gent Gran de Vilafranca incorporen la figura d’una integradora social. Ajuntament de Vilafranca

Els Casals Municipals de Gent Gran de Vilafranca incorporen la figura d’una integradora social. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Casals Municipals de Gent Gran del Tívoli i de l’Espirall han incorporat des de principis d’abril la figura d’una integradora social cadascun. Així ho ha anunciat el regidor de Drets Socials i Gent Gran, Ramon Zaballa, aquest migdia al Casal del Tívoli, acompanyat de la directora dels Serveis Socials municipals, Montse Domènech.

El regidor ha recordat que, segons les dades de l’Idescat, l’any 2022 la gent de més de 65 anys representa el 19,27% del total de la població. Aquestes dades també es donen a Vilafranca, on actualment les persones d’aquesta edat ja s’acosten a les 8.000 i gairebé un 20% de la població.

A nivell de projeccions demogràfiques, l’Idescat  apunta que al 2030 la població de 65 anys i més representarà el 22,3% del total de la població i el 2060 estarà a la ratlla del 30%. Aquest fet anirà acompanyat a més d’un sobreenvelliment de la població, on el grup de persones de més de 85 anys serà molt més elevat. L’envelliment i el sobreenvelliment  implicarà  que l’increment de persones que requereixin suport per dur a terme tasques de la vida quotidiana augmenti en el futur de manera exponencial.

Lligat a l’increment de l’envelliment i sobreenvelliment,  la solitud és un fenomen paral·lel que emergeix amb una necessitat indiscutible de ser abordada per la comunitat per tal d’assegurar la qualitat de vida de les persones.

Segons dades de l’IDESCAT, a Catalunya hi ha 780.500 persones vivint soles, un 42,5% de les quals tenen més de 65 anys. La soledat afecta a més de 175.000 persones grans a Catalunya.

Atenció individualitzada

Davant d’aquest context sociodemogràfic, Ramon Zaballa ha afirmat que els casals municipals de la gent gran, a banda de ser equipaments que promouen l’envelliment actiu fomentant la relació, l’aprenentatge, la participació de les persones grans, “han de poder ser llocs on s’atengui de manera individualitzada les persones grans, es doni informació sobre recursos per a aquest col·lectiu, s’observi el procés del cicle vital de les persones usuàries, i es pugui derivar als equips bàsics d’atenció social del municipi, i doni suport als tècnics de l’equip de gent gran i dependències”.

Les noves integradores socials tindran funcions de supervisió de l’espai, organitzant i vetllant pel bon funcionament de les activitats que es duen a terme al casal i pel manteniment de l’espai; atenció a les persones grans assistents als casals, detectant solitud i altres problemàtiques associades, en coordinació permanent amb servei socials bàsics; i, finalment, dinamització de l’espai i de les persones grans en col·laboració amb les juntes de cada casal i realitzar tallers dirigits a conservar  l’autonomia personal.

El regidor de Drets Socials i Gent Gran ha remarcat que la incorporació de la figura de un/a integrador/a social als casals de gent gran, “era una proposta en el nostre programa electoral al qual donem compliment, refermant que l’atenció a la gent gran serà una prioritat aquest mandat”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local