Bisbat de Sant Feliu

El papa Lleó XIV nomena Daniel Palau nou bisbe de Lleida

Abans d'estar al capdavant de les comunitats de Corbera, havia estat mossèn a Vilanova i la Geltrú

El papa Lleó XIV nomena Daniel Palau nou bisbe de Lleida. ACN

El papa Lleó XIV nomena Daniel Palau nou bisbe de Lleida. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El papa Lleó XIV ha nomenat aquest dimecres Daniel Palau com a nou bisbe de Lleida, en substitució de Salvador Giménez. Palau és degà de la Facultat de Teologia de Catalunya i ha estat rector de diverses parròquies. Les últimes, les de Corbera de Llobregat, del Bisbat de Sant Feliu. Aquest migdia s'ha acomiadat de Sant Feliu amb un "profund agraïment" i s'ha mostrat predisposat a "teixir relacions madures" a Lleida. Ha admès que coneix "molt poc" la seva nova Diòcesi, però ha assenyalat la voluntat d'entomar "tots els reptes culturals, socials i vocacionals". "No tinc por d'afrontar la realitat dels temporers, de la gent sense feina o sense habitatge digne", ha assegurat. L'ordenació episcopal serà el 19 de juliol a la catedral de Lleida.

El bisbe de Sant Feliu, Francesc Xabier Gómez, s'ha mostrat orgullós que el nou bisbe lleidatà provingui de la seva diòcesi, des d'on ha lloat la tasca com a rector en diferents parròquies. Abans d'estar al capdavant de les comunitats de Corbera, Daniel Palau havia estat mossèn als barris del Besòs i Sant Andreu de Barcelona, a Sant Just Desvern i a Vilanova i la Geltrú.

"Gràcies per la teva generositat per acceptar un servei episcopal que no és fàcil", s'ha adreçat Gómez a Palau, a qui ha anomenat afectuosament 'bisbe Dani'. Gómez ha destacat que Palau assumeix el nomenament "en uns temps que són difícils, però apassionants". "Ben segur que trobaràs l'afecte i la col·laboració necessària del poble de Déu", ha afegit el bisbe de Sant Feliu.

El nou bisbe ha agraït "el bon mestratge i la proximitat" viscuda des de la diòcesi que ara abandona i ha expressat "moltes ganes de conèixer totes les comunitats presents a Lleida", les quals ha dit que vol "estimar des de la proximitat, i no de manera teòrica". S'ha referit també "als qui estan més allunyats de l'Església", amb els quals s'ha mostrat predisposat a "reconstruir espais de diàleg i encontre".

Palau ha apel·lat a la "serenor i esperança" davant la nova etapa, i ha indicat que entoma l'arribada a Lleida amb "molts reptes" que preveu anar desgranant poc a poc a partir de demà dijous, quan està previst que faci la primera visita al Bisbat.

Ha avançat que vol iniciar la seva nova etapa amb la premissa que "l'Església és una família de famílies on tothom té lloc i tothom s'hi ha de reconèixer". Tot i assumir que no coneix "exactament" les necessitats de la comunitat lleidatana, ha assegurat que "sense cap mena de dubte" afrontarà totes les 'carpetes' més prioritàries.

En aquest sentit, ha dit que vol fomentar el "treball en equip" per aproximar-se a la realitat dels temporers, dels joves sense feina, sense papers o sense habitatge digne, alhora que ha destacat el potencial cultural i acadèmic de la capital del Segrià. Palau ha fet una crida a afrontar totes aquestes qüestions "conjuntament i de forma compartida, perquè les coses entre cristians no s'entenen des d'un lideratge o referent aïllat".

"Volem viure l'evangeli a fons"

Daniel Palau, de 52 anys, substituirà Salvador Giménez, que a finals de mes complirà 77 anys. La renovació al Bisbat de Lleida suposa un rejoveniment alineat amb els nous nomenaments que hi ha hagut a la majoria de diòcesis catalanes, "fet que demostra que hi ha per davant una llarga durada". "El fet de ser tots més joves ens permetrà treballar amb una sintonia natural col·lectiva i poder respectar les realitats de cada lloc", ha afirmat Palau, que ha augurat que la joventut serà sinònim de "més complicitat" amb la societat.

"Apropar-nos generacionalment ens ajudarà molt a tota l'Església", ha continuat, tot fent una defensa de l'esperit dels nous bisbes per "viure l'evangeli a fons". En aquest sentit, ha dit que cal "endreçar" els ensenyaments de la facultat de Teologia, que ha definit com 'La Masia': "No només cal oferir uns continguts reglats, sinó també experiencials". "Hem de treballar com motivar, com vibrar amb l'evangeli i com fer néixer aquest desig que és un misteri que Déu ofereix com a oportunitat", ha ressaltat.

Pel que fa al nou papa Lleó XIV, Palau ha lloat que la seva arribada hagi estat marcada per un discurs amb referències a la pau i al seu origen eclesiàstic al Perú. "Això és posar rostre a la vida, i no només parlar de coses teòriques i pomposes allunyades de la realitat", ha agraït, alhora que ha destacat que el nou pontífex és un exemple que "cal viure de forma encarnada, aterrant a la realitat".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local