Sant Sadurní acull una jornada clau sobre el futur de la justícia de pau. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
14-07-2025 16:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Fassina de Can Guineu de Sant Sadurní d’Anoia ha estat aquest dimecres l’escenari d’una nova jornada formativa del Pla de justícia de pau i de proximitat 2025-2028, impulsat pel Departament de Justícia i Qualitat Democràtica de la Generalitat. La sessió forma part d’un cicle de vuit jornades arreu del territori per desplegar un pla que impacta en 898 municipis i dona cobertura a 3,2 milions de persones, el 40% de la població catalana.
El conseller Ramon Espadaler ha inaugurat la jornada tot reivindicant amb contundència la importància de la justícia de pau: “No és de segona, és on comença realment la justícia”, ha afirmat, remarcant-ne el valor tant jurídic com social. Espadaler ha subratllat que el desplegament de l’article 108 de l’Estatut, que reconeix la competència de la Generalitat en aquest àmbit, és un acte de sobirania i exercici d’autogovern.
Una aposta per la modernització
El Pla de legislatura pivota sobre quatre eixos estratègics: formació, organització, tecnologia i espais, amb l’objectiu de transformar els jutjats de pau en oficines de justícia en els municipis, adaptades als nous temps i a les necessitats de la ciutadania.
Entre les mesures concretes hi ha una auditoria en marxa sobre els espais existents, la renovació tecnològica dels equips amb eines com la plataforma ejcat, i la promoció de noves agrupacions de jutjats per garantir que tots els municipis disposin de personal tècnic de suport.
Suport institucional i arrelament local
L’acte ha comptat amb la participació de diversos càrrecs del Departament de Justícia, com Iolanda Aguilar, secretària per a l’Administració de justícia, i Judith Monje, subdirectora general de Suport Judicial, que han detallat les línies estratègiques i l’acompanyament que es farà als municipis.
També hi han intervingut Sònia Diz, lletrada de l’Administració de justícia, que ha explicat les funcions jurisdiccionals dels jutges de pau en el marc de la nova Llei Orgànica 1/2025, i Marc Cerón, director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.
L’alcalde de Sant Sadurní, Pere Vernet, i el delegat del Govern al Penedès, Lluís Valls, han donat la benvinguda als participants. Prèviament, Espadaler ha visitat l’Ajuntament i ha signat al llibre d’honor del municipi.
Una institució històrica, més viva que mai
La justícia de pau, present a Catalunya des de 1855, està implantada en municipis sense jutjat de primera instància i desenvolupa un paper clau en la resolució de conflictes veïnals i en l'accés de la ciutadania a l’administració de justícia. El conseller ha volgut remarcar que el català “no és un caprici sinó un dret” i ha destacat la tasca de normalització lingüística en aquest àmbit.
Amb aquestes jornades, el Govern vol posar en valor una institució amb arrelament i utilitat pràctica, i avançar cap a un model més eficient, modern i arrelat al territori, al servei de les persones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!