Delictes d'odi

Centenars de persones es manifesten a Piera per rebutjar l'atac a la mesquita i condemnar la islamofòbia

El protestants han fet proclames com 'som veïns, som diversitat' o 'mesquita sí, odi no'

Centenars de persones es manifesten a Piera per rebutjar l'atac a la mesquita i condemnar la islamofòbia. ACN

Centenars de persones es manifesten a Piera per rebutjar l'atac a la mesquita i condemnar la islamofòbia. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més de 400 persones, segons la Policia Local, s'han manifestat aquest divendres a Piera per rebutjar l'atac que va patir la mesquita de la població el dissabte 12 de juliol a la matinada. La marxa ha arrencat a les set de la tarda al parc del Gall Mullat i ha recorregut diferents carrers de la població fins arribar al davant de la mesquita gairebé a les nou del vespre. En aquest punt s'han llegit dos manifestos i s'ha fet un minut de silenci. La protesta, convocada per UCFR i la comunitat islàmica local, ha volgut condemnar els "discursos d'odi, la islamofòbia i la criminalització constant de certs col·lectius". Durant la marxa s'han sentit proclames com 'som veïns, som diversitat', 'mesquita sí, odi no' o 'Catalunya antifeixista'.

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i la comunitat islàmica de Piera han convocat la manifestació de Piera que ha aplegat més de 400 persones, segons dades de la Policia Local. Els manifestants han mostrat pancartes amb missatges com 'No va ser un incendi, va ser un crim d'odi', 'Stop islamofòbia' o 'Ens van cremar la mesquita, però no la dignitat'. La marxa ha arrencat al parc del Gall Mullat i ha finalitzat davant de la mesquita calcinada, on UCFR i la comunitat islàmica han llegit un manifest i s'ha fet un minut de silenci per condemnar l'atac.

Abans de començar la marxa, el president de la comunitat islàmica de Piera, Yahya Mokhtari, ha assegurat que "ens han danyat la mesquita, però han deixat les comunitats musulmanes i el poble més unit". De fet, Mokhtari ho exemplifica amb el fet que amb menys d'una setmana han recaptat més de 60.000 euros per fer front a les reformes del temple.  La protesta ha mobilitzat membres de la comunitat musulmana, però també molts veïns del municipi, així com també polítics de tots els colors polítics a excepció d'Aliança Catalana, el PP i Vox. Entre els manifestats s'ha pogut veure Antoni Castellà i Eduard Pujol, de Junts, o el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Un atac presumptament premeditat

L'alcaldessa de Piera, Carme Gonzàlez, ha dit en declaracions als mitjans de comunicació un cop ha acabat la marxa que "cada cop pren més força la hipòtesi que l'atac va ser intencionat", tal com ja va avançar la consellera d'Interior, Núria Parlon. Tot i això, l'alcaldessa ha dit que els Mossos segueixen investigant els fets i espera que, a banda de confirmar la intencionalitat, "es pugui anar més enllà".

D'altra banda, Gonzàlez, ha anunciat que al pròxim ple municipal presentaran una moció de condemna dels fets i també exigiran "eines normatives per garantir un tractament igualitari als espais de culte de totes les confessions". "Estem al costat de totes les comunitats que viuen i construeixen el dia a dia de Piera", ha assegurat. L'alcaldessa ha insistit en el fet que a Piera "no hi ha cap problema de convivència amb cap comunitat, ni amb la musulmana ni amb cap". En aquest sentit, ha remarcat que és "un lloc de cohesió social on es viu tranquil i en pau".

La mesquita estava a punt d'inaugurar-se

L'incendi es va produir el dissabte 12 de juliol a la matinada. L'edifici, finançat per la comunitat islàmica local, estava a punt d'inaugurar-se i tenia previst fer una jornada de portes obertes pròximament. A causa de les flames, l'oratori -que tenia una capacitat per a 150 persones- va quedar totalment calcinat per dins.

Es dona el cas que a finals de maig, un grup va ocasionar danys i va cremar parcialment el centre de menors tutelats de Piera després d'una setmana de tensió entre joves i veïns del poble. L'alcaldessa de Piera ha dit que a hores d'ara no tenen prou informació per saber si els dos atacs estan vinculats, però sí que ha assegurat que "tot això ve donat per un nexe que és el discurs d'odi que s'està instaurant a les xarxes i en alguns mitjans".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local