Campus Universitari de la Mediterrània |
03-05-2006 18:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En l’anomenada “crisi de les tanques de Ceuta i Melilla”, qui parla d’immigrants il•legals i qui els qualifica de persones o ciutadans? Qui qüestiona l’existència de la tanca? Qui controla la frontera? Qui dóna la culpa a les autoritats marroquines i qui a la política migratòria de l’estat espanyol i de la Unió Europea? Qui dóna l’alarma? Qui veu una amenaça o un perill?
Els mitjans de comunicació contribueixen a la construcció de la representació social dels conflictes, de la mateixa manera que contribueixen al desenvolupament mateix del conflicte i, en particular, poden servir per legitimar o per deslegitimar els abusos de poder i el sofriment que se’n deriva. Dins d’aquest context, Els periodistes s’han convertit en objectius en la major part de conflictes armats actuals.
En la guerra d’Iraq, quin és el país bressol de terroristes i quin el bressol de la civilització? Qui té armes de destrucció massiva i qui utilitza armes radioactives i prohibides per les convencions internacionals? Qui veu Bagdad plena de llum de colors pels bombardejos com un videojoc i qui la veu destruïda i plena de nens i dones morts?
El 90% de les víctimes en les guerres contemporànies són civils i, entre aquests, els periodistes han esdevingut personatges incòmodes per a les parts bel•ligerants. D’aquesta manera, la seva protecció és del tot vital ja que afecta a la realitat de la societat d’avui o de demà.
Del 8 al 22 de maig tindrà lloc al Centre Internacional de Premsa de Barcelona el V Curs sobre Conflictes Armats i Dret Internacional Humanitari organitzat pel Campus Universitari de la Mediterrània, la Creu Roja i el Centre Internacional de Premsa de Barcelona. Sota la Direcció del Gabinet de Drets Humans i Centre de Dret Internacional Humanitari de la Creu Roja, el curs se centrarà en la protecció dels periodistes en temps de conflicte armat.
La cita anual sobre Conflictes Armats, que enguany arriba a la seva cinquena edició, comptarà amb la presència de corresponsals de guerra que han cobert conflictes com el d’Iraq, Sri Lanka o els Balcans. A més, analitzarà el tractament dels mitjans de comunicació sobre la Guerra d’Iraq i els atemptats de l’11-M, com també sobre la darrera problemàtica de la tanca de Ceuta i Melilla.
El primer curs sobre conflictes armats es va dur a terme l’any 2001 amb l’objectiu de fer difusió sobre el Dret Humanitari Internacional (DHI) en els seus diferents aspectes: donar eines de treball als periodistes en temps de conflicte armat, crear un debat entre juristes i periodistes sobre temes d’actualitat relacionats amb el DHI, conèixer la necessitat d’establir uns límits en els conflictes armats, reconèixer la importància de respectar i fer respectar les normes humanitàries en qualsevol circumstància i analitzar els sistemes de protecció i assistència a les víctimes dels conflictes armats.
El Curs està destinat a periodistes i professionals de la comunicació en general, estudiants universitaris, membres d’entitats i associacions de cooperació, així com tots els interessats en el tema. Les inscripcions es poden fer directament al web del Campus, www.campusmed.net, o al Centre Internacional de Premsa. El Curs té una durada de 20 hores, i el preu de la matrícula és de 45 euros. El Curs genera crèdits de lliure elecció, susceptibles de ser reconeguts per les Universitats que formen part de l’Institut Joan Lluís Vives.
Descomptes:
50% de descompte per a les persones empadronades a Vilanova i la Geltrú, els estudiants de la UPC, els membres de la xarxa ICAF i els amics de la UNESCO de Barcelona.
10% de descompte per als alumnes de la UOC i per als socis del Grup Periodistes Digitals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!