SITGES

L'institut Vinyet, a la primera marató de ràdio escolar de Catalunya

47 escoles i instituts participen a la iniciativa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A més dels centres catalans, entre els quals es troba l'IES Vinyet de Sitges, també hi participen l’Escuela Esteban Echeverría de Córdoba (Argentina), i el Colegiul Natonal “Mihai Eminescu” de Suceava (Romania), que van presentar la sol·licitud a través d’Internet.

Cada grup d’alumnes emetrà el seu programa des de les instal·lacions del seu centre educatiu i gràcies a l’equipament que el Departament d’Educació va distribuir ara fa un any. L’emissió serà oberta al públic i es podrà seguir a través d’Internet a la pàgina www.xtec.cat.

La programació començarà dilluns 12 de maig a les 8,30 hores del matí i acabarà dissabte 17 de maig. El mateix 17 de maig, Dia Mundial d’Internet, el centre Costa i Llobera de Barcelona retransmetrà per ràdio l’entrevista que els alumnes faran al conseller d’Educació, Ernest Maragall, amb motiu del 50 aniversari del centre.

(El llistat complet de centres i la graella de programació es pot veure en l’annex 1 i 2)
Els temes i els formats que s’inclouran en cada programa tenen relació amb les característiques i preferències de cada centre. En bona mesura, es corresponen amb els eixos que els organitzadors van proposar amb caràcter orientatiu: Internet, l’Any Internacional de les Llengües, el medi ambient, l’aigua, la festa de Sant Jordi, Europa, els museus, la diversitat, la història oral i els jocs de taula.

Per participar-hi, els centres educatius han presentat al Departament d’Educació un projecte on consta qui és el mestre responsable, el contingut del programa i l’hora en què el volien emetre. A partir d’aquí s’ha dissenyat la graella de programació. Hi participaran alumnes de totes les etapes educatives no universitàries, i per tant, el programa de cada centre és adaptat a l’edat dels alumnes. 

Antecedents de la ràdio a l’escola

El Departament d’Educació va distribuir el curs 2006-2007 un total de 150 kits per a l’emissió de programes de ràdio. D’aquests, 100 es van destinar a centres educatius que van presentar un projecte específic que incloïa l’ús de la ràdio. També es van destinar 40 a Serveis Educatius i 10 als Serveis Territorials per a tenir-los a disposició dels centres del seu territori. Aquests equips incorporen tant el material i la tecnologia per a crear el programa (taula de so, aparells reproductors en diferents formats, programes informàtics...) com l’equipament necessari per a emetre’l.

Des del curs passat, cada centre educatiu que compta amb aquest equipament l’ha anat adaptant a les seves necessitats. La majoria han creat un espai de ràdio al seu web i altres col·laboren amb emissores locals. La principal finalitat és l’utilització per emetre espais durant les diades destacades, i en altres casos, els centres emeten continguts de determinades assignatures.

Millora de l’expressió oral i de la relació amb l’entorn

La introducció de la ràdio a les escoles catalanes té dos objectius principals: la millora de l’expressió oral dels alumnes i la intensificació de la relació del centre amb el seu entorn.
En el primer cas, els centres que han posat en marxa la iniciativa han confirmat que la preparació d’un programa i locució a través de la ràdio ajuda els nois a estructurar millor el seu discurs, a tenir més fluïdesa a l’hora d’exposar en veu alta i a adquirir més seguretat en un mateix.

Per això, el que es pretén no és que la ràdio sigui un nou contingut de l’escola, sinó un instrument al servei dels docents per treballar les habilitats que els alumnes han d’adquirir. És per això que el Departament d’Educació dóna orientació perquè els projectes que els centres presenten per a la utilització de la ràdio a l’escola incloguin especialment l’ús vinculat a les classes de llengües i de música de manera que es treballi l’expressió oral i musical. Això no significa, però, que no s’utilitzi també per a treballar altres assignatures.

En el segon cas, de la intensificació de l’escola amb l’entorn, molts centres han aprofitat la tecnologia radiofònica per apropar les famílies i el poble o barri a la realitat diària del centre, emetent en directe les activitats que els nens estan fent a l’escola o mostrant en un programa què és el que estan aprenent a les diferents assignatures. D’aquesta manera, pares i veïns escolten en directe els alumnes mentre fan la classe o l’activitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local