Imatge d'arxiu
Redacció |
Cubelles
26-07-2012
| Actualitzat 11-10-2012 10:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La fatídica nit del 22 de juliol de 1936, un grup de descontrolats van cremar l’església de Cubelles. Però abans que ho fessin, en Frederic Travé i Alfonso i el seu cosí Emilio Alfonso i Baduell, del Mas de l’Escarré, van poder salvar els medallons que envoltaven l’altar de la Mare de Déu del Roser i amagar-los a casa seva per evitar la seva pèrdua.
Un cop acabada la guerra, en Travé i el seu cosí Alfonso van tornar les quinze talles de fusta a la Parròquia, amb les que es feu un modest altar, amb un quadre de gran qualitat de la Mare de Déu del Roser, obra del pintor Joan Moncada, al centre. Diferents reformes al temple van portar la parròquia a desfer l’altar i a vendre les peces, que van ser comprades pel mateix senyor Travé, salvant-les d’aquesta manera per segon cop per al temple cubellenc. En Frederic Travé va fer construir una petita capella amb les talles que instal·là a casa seva, a Can Travé. Amb el traspàs de la seva vídua, na Maria Antònia Maristany i Ibarra, els seu cunyat en Manuel Travé i Alfonso, copropietari i el seu fill l’hereu en Frederic Travé de Muller, han decidit fer donació dels relleus de fusta policromada a la Parròquia.
L’església de Santa Maria de Cubelles ha pensat de seguida en retornar aquestes peces al temple i muntar-les a la Capella del Santíssim. Sota un projecte d’en Jordi Secases, del mateix mossèn Joaquim Lluís i de la fusteria cubellenca Art, d’en Carles Rios i Torres i el seu fill Carles Rios i Cano, amb l’aportació dels daurats i platejats per part de na Núria Busquets i Borrell i d’Amparo Sánchez i Serra, s’ha refet l’altar. Els tornejats en fusta son de Joan Martínez i Batet i els marcs daurats i platejats son de Motllures Llop de Masquefa.
Coincidint amb la festa dels Sants Patrons, el nou Altar del Santíssim, amb els medallons recuperats, serà inaugurat i beneït el 30 de juliol de 2012, acabada la Missa de les 11 del matí. Des de l’església cubellenca agraeixen “l’aportació de tots els subscriptors que de manera callada però eficaç heu col·laborat durant una dècada llarga, amb les vostres aportacions per poder realitzar aquesta obra”. Una remodelació que ha costat poc més de 12.000 €. A partir d’aquest moment es continuarà la reforma de l’església de Santa Maria de Cubelles, acabant la il·luminació, la pintura i decoració de tot el Temple i la instal·lació d’un orgue.
“Gràcies a la generosa caritat dels devots de la Mare de Déu, a l’economia dels senyors administradors i a l’encertada direcció del Rector Dr. Francesc Calaf, pogueren encomanar al mestre escultor Miquel Galceran de Vilafranca la construcció d’un altar, que veieren col·locat en son lloc completament acabat, pel mes de maig de 1794”
Història de Cubelles, de mossèn Joan Avinyó
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!