El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, amb l'alcalde de Sitges, Miquel Forns
ACN / Javi Polinario |
Sitges
01-12-2012 20:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, s'ha mostrat convençut que el sistema de salut i l'estat del benestar no patiran malgrat el context de crisi econòmica perquè "els fonaments segueixen sent forts, no tenen aluminosi i l'edifici aguantarà" tot i que "en unes circumstàncies molt diferents a les que teníem en altres moments". De fet, Mas ja preveu que l'any que ve hi haurà una situació econòmica encara més complexa "perquè la cargolada que es fa des de Madrid encara serà més dura, més deslleial i més injusta". Per la seva part, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha considerat que el repte del proper any és que els ciutadans tinguin més "sentiment de pertinença" cap al sistema sanitari.
El president en funcions ha considerat que tot i que la situació econòmica sigui més dura l'any vinent, "estem obligats a gestionar-ho" i "posant-hi bona cara", ha dit dirigint-se als professionals del sectors a qui els ha demanat implicació: "Hem de compartir la responsabilitat en la gestió dels afers públics, com la salut", ha insistit Mas, alhora que ha deixat clar que "sóc conscient que s'està fent i amb bons resultats encara que s'intenti fer veure que tot s'enderroca".
De fet, pensa que "gràcies a aquesta implicació, les coses s'estan conduint amb dificultats però d'una manera que ens anem en sortint per consolidar l'estat del benestar".
Tres reptes de futur
Artur Mas ha enumerat tres reptes per al futur: "Com li donem la volta a aquesta situació d'economia persistent a la baixa", "com en aquests temps consolidem l'estat del benestar" i "com posem el nostre país en peu d'igualtat amb altres nacions que no s'han de preocupar d'altres coses que nosaltres ens hem de preocupar cada dia perquè ho tenen resolt i es poden dedicar a millorar els sistemes en general i l'economia". "Tot això ve junt, tot sobre la taula i de cop", ha puntualitzat el president en funcions de la Generalitat.
En aquest sentit, Mas ha recordat que "tenim menys recursos i el repartiment de les càrregues de l'Estat espanyol és injust i deslleial perquè càrrega a l'àmbit autonòmic l'esforç principal de les polítiques d'austeritat, el que vol dir Salut, Ensenyament i Serveis Socials". Però encara s'ha mostrat més preocupat perquè "l'any 2013 encara tindrem una situació més complexa que en anys anteriors perquè la cargolada des de Madrid encara és mes dura, més deslleial i més injusta". I ha dit que Catalunya juga "en un camp inclinat" i que fa pujada.
"Un país amb les piles posades"
El president ha mostrat la seva confiança en les possibilitats del país "que té fortalesa i una xarxa d'entitats suficient per resistir aquesta situació i millorar-la fins i tot de cara al futur". "Hi ha coses que no fem de bon grat però n'hi ha d'altres que tots sabem que s'havien de fer, perquè hi havia inèrcies que calia canviar", ha assegurat. En aquest sentit, Artur Mas ha felicitat els professionals sanitaris pel bon funcionament del Pla de salut, i els ha agraït la seva implicació "que mereix molta consideració i respecte", tot i que a vegades no sigui reconeguda suficientment per l'opinió pública.
El cap de l'Executiu ha volgut ressaltar també com un altre exemple d'implicació molt gran l'alta participació en les eleccions al Parlament del passat diumenge. "Un 70% de participació és una dada que indica que la gent s'implica en els afers públics, i això crida a l'optimisme, perquè vol dir que hi ha un país que té les piles posades, potser amb una bateria més o menys baixa, però el poble català està en marxa", ha afirmat Mas.
Més sentiment de pertinença
El conseller en funcions de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat que el repte és que els ciutadans tinguin "sentiment de pertinença" pel sistema sanitari, "una cosa que és nostra, que és de Catalunya, que l'hem fet aquí i des de fa molts anys tots plegats", ha afegit.
"Aquest sentiment l'hem de traslladar a la gent del país", ha dit dirigint-se als professionals del sector. "Els ciutadans han de tenir consciència i sentiment d'un sistema sanitari propi que malgrat les dificultats, intrínseques i extrínseques, poden estar tranquils i segurs del compromís dels professionals", ha conclòs.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!