El projecte Traca

Canyelles, Cubelles i Olivella mantindran el Pla de Prevenció de Drogodependències

Responsables polítics dels municipis i del Consell Comarcal han valorat molt positivament les accions i intervencions realitzades durant els primers quatre anys

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Cubelles, Canyelles i Olivella ratifiquen la seva aposta per la continuïtat del Pla de Prevenció de Drogodependències “Traca”, amb el suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Dimarts, a la Masia d’en Cabanyes, responsables polítics del projecte van manifestar el compromís de continuar amb el Pla i van valorar molt positivament les accions i intervencions realitzades durant aquests primers quatre anys.

Ricard Vicente, President de l’Àrea de Serveis a les Persones, va explicar que “l’any 2008 es va detectar un augment del consum de substàncies com l’alcohol, el tabac i el cànnabis i des del Consell Comarcal en aquell moment es van fer una sèrie de mesures per tal d’acompanyar els municipis per aquest camí de les polítiques de joventut i de reducció de riscos en aquesta matèria”. “Després de 4 anys, podem dir que ha sigut un programa d’èxit i poder reeditar aquest pacte amb aquests ajuntaments és una molt bona notícia”, va afegir el conseller.

Per la Consellera de Joventut, Montse Santafé, “aconseguir posar en marxa un pla d’aquesta complexitat i tenir una referència molt més enllà de la nostra comarca, és un èxit del qual ens hem de felicitar”. “Durant els primers anys es va fer detecció, posada en marxa protocols d’actuació, veure als municipis quina era la problemàtica i aconseguir que el projecte fos un referent per als joves. També s’han fet moltes activitats complementàries com a eines de prevenció, als tres municipis”, va comentar.

“A Cubelles ho valorem molt positivament”, va comentar Mònica Miquel, Alcaldessa de Cubelles. “Estem parlant d’un programa preventiu per evitar possibles problemes futurs d’un col·lectiu jove d’entre 15 i 18 anys, és de molt benefici per al municipi que hi  hagi totes aquestes intervencions a nivell educatiu, d’oci i de nit i intervencions a nivell de família”, va agregar.

Ivone Moreno, Regidora de Joventut d’Olivella va afirmar que “aquest projecte ha sigut molt important per un poble com Olivella, un poble molt dispers. A Olivella s’ha treballat molt bé, és un projecte que es necessita perquè hi ha generacions que creuen que no hi ha alternatives sanes”.

Durant aquests quatre anys s’han portat a terme diverses accions per tal de prevenir i reduir el consum de drogues als tres municipis i per promoure estils de vida saludables en joves. També s’ha treballat per crear una metodologia comuna a aplicar als tres municipis, adaptant les accions a cada realitat municipal. En aquest sentit, s’ha dissenyat i implantat el protocol de detecció i intervenció en el consum de drogues i el protocol de mesures alternatives a la sanció administrativa a menors d’edat per consum i/o tinença de drogues en llocs públics.

Als tres municipis s’han fet 74 xerrades sobre temes relacionats amb factors de risc o protecció, que han comptat amb l’assistència de 2060 persones. També s’han organitzat tallers de skate, grafitti, cuina, circ, música o esport amb l’objectiu d’entrar en contacte amb joves en el propi territori, als seus llocs de trobada, en la seva pròpia cultura de diversió, per identificar necessitats i motivar la seva participació en les propostes de prevenció. 6.802 persones han participat dels tallers durant aquests quatre anys.

Un altra iniciativa engegada com a punt de referència del Traca és la Vela de Salut, un punt mòbil on s’ofereixen sucs i fruita com a alternatives al alcohol i es dóna informació sobre diversos temes de salut, incloent les drogues. Aquesta vela s’instal·la en espais d’oci nocturn, conjugant tres factors: Nit, joves i música.

Algunes d’aquestes activitats i intervencions s’acompanyen amb materials informatius que s’han creat des del Pla per orientar als joves i als pares i mares, sobre la manera de donar resposta a possibles casos de consum de substàncies com alcohol, tabac o el cànnabis. S’han fet 3 fulletons i vàries col·leccions d’enganxines per treballar amb els joves temes de prevenció de dependències i riscos juvenils.

L’experiència i el bagatge del “Traca” han estat reconeguts en diversos àmbits acadèmics de diferents territoris de Catalunya, on s’ha destacat el Pla de Prevenció de Drogodependències com a bona pràctica.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local