Consorci Sanitari del Garraf

128 donacions de sang de cordó umbilical en el primer any de recollida al Garraf

La sang de cordó umbilical fa relativament poc que s’utilitza amb finalitats terapèutiques, però és molt valuosa, donat que conté elements capaços de regenerar cèl·lules sanguínies en quantitats adequades

Torres reconeix que “estem contents d’haver recollit més de 100 donacions, però cal més informació a les dones sobre el que representa aquesta sang''

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Consorci Sanitari del Garraf (CSG) fa tot just un any que participa al programa CONCORDIA de recollida de sang de cordó umbilical que impulsa el Banc de Sang i Teixits (BST) als territoris de Catalunya. Durant aquest període 128  mares del territori han decidit donar de manera voluntària i altruista la sang que conté el cordó umbilical dels seus nadons al Banc de Sang i Teixits per curar altres pacients que ho necessitin.

La sang de cordó umbilical fa relativament poc que s’utilitza amb finalitats terapèutiques, però és molt valuosa, donat que conté elements capaços de regenerar cèl·lules sanguínies en quantitats adequades. Això significa que aquesta sang pot ser molt útil en transplantaments, de la mateixa manera que es venia fent fins ara amb la medul·la òssia. La sang continguda al cordó pot contribuir a la curació de nens i adults que pateixen malalties de la sang que posen en risc la seva vida, com pot ser la leucèmia i altres tipus de càncer.

El procediment, és molt senzill, tal i com explica la Dra. Anna Torres, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia del CSG: “Un cop ha nascut el nen i s’ha realitzat el pinçament del cordó, es desinfecta i s’extreu la sang de la vena del cordó. Aquesta sang va a una bossa similar a la que s’utilitza en la donació de sang normal i corrent i s’envia al Banc de Sang per utilitzar-la quan sigui necessari”.  L’avantatge que suposa la donació de sang de cordó és que recollir-la és un procés indolor i no suposa cap risc ni per a la mare ni per al nadó. Un cop neix el nadó i es talla el cordó umbilical, si la donant compleix els requisits per ésser donant es recull la sang continguda i s’envia al Banc de Sang i Teixits. Totes les donacions es conserven al Banc central, de la mateixa manera que les donacions de sang convencional, i es posa a disposició dels centres hospitalaris si algun malalt la necessita.

Una bona notícia per al Garraf

Després de molts mesos de tràmits per poder iniciar el procés de recollida, a finals d’octubre del 2011 es va començar a recollir donacions a l’Àrea de Parts del Consorci Sanitari del Garraf. “En aquests moments s’informa a les dones embarassades de la possibilitat de donar des de l’Atenció Primària, i a l’hospital s’acaba d’informar sobre els detalls de la donació, així com dels enormes avantatges que suposa aquest petit gest”, explica la cap del servei. “Des del servei, encoratgem les dones embarassades a que participin en la donació. Les informem dels grans beneficis que aporta aquest procés, que no implica cap risc”.

Pel que fa a la valoració, la Dra. Torres reconeix que “estem contents d’haver recollit més de 100 donacions, però cal més informació a les dones sobre el que representa aquesta sang, amb les mateixes propietats curatives que la donació de medul·la òssia, per tal de multiplicar les donacions i, per tant, els beneficis per a altres persones amb malalties sanguínies greus”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local