Adrià Gala |
Vilanova i la Geltrú
16-01-2013 01:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està decidit a exhaurir totes les seves cartes perquè la ciutat pugui acollir la Facultat de Nàutica de Barcelona. Aquest passat mes de desembre, el Consistori, encapçalat per l’alcaldessa, Neus Lloveras (CiU), va presentar al rector de la UPC el projecte de trasllat de la carrera a la capital del Garraf. La reunió, segons fonts municipals, va anar “molt bé” i l’equip rector va valorar “molt positivament” la proposta, que permetria a la UPC -que acumula un dèficit de 100 milions d’euros- desprendre’s de l’edifici que té actualment a la plaça Pla del Palau de la capital catalana.
Un cop obtinguda una valoració satisfactòria per part del rector de la UPC, l’Ajuntament ha elaborat un full de ruta que passa per convèncer els amplis sectors contraris al trasllat del grau a Vilanova. La primera etapa d’aquest procés es celebrarà aquest mateix divendres a la capital del Garraf, on es realitzarà una trobada a tres bandes entre Consistori i institucions i empreses locals amb l’equip docent i rectorat de la facultat, que ja han mostrat públicament el seu rebuig al trasllat dels estudis nàutics. De fet, l’Ajuntament ha enviat invitacions als diferents òrgans que integren la facultat, però encara no se sap qui i quants hi assistiran.
L’oposició al projecte per part de l’equip rector, professors i alumnes de la Facultat de Nàutica de Barcelona (i també de part dels grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona) és total. El Consistori vilanoví, però, creu que, en bona mesura, és per desconeixement del que pot aportar Vilanova. Per això, des de l’Ajuntament es bateja aquesta primera trobada com a “pedagògica”. “Tant econòmicament com acadèmicament, Vilanova és la millor opció”, assegura Neus Lloveras.
“Vilanova és la millor ubicació. A Barcelona, la facultat de nàutica és una més de les que hi ha. Aquí, en canvi, seria la facultat de la ciutat”, recorda l’alcaldessa. A tot això s’hi afegeix que el trasllat de la facultat a la capital del Garraf no tindria cap cost econòmic ni per la ciutat ni per la UPC, ja que està previst que els 600 alumnes que ara mateix estan cursant el grau -podrien ser uns 400 a partir del proper curs- s’encabeixin en les instal•lacions de les que ja disposa la universitat a Vilanova, amb capacitat per a fins a 2.000 alumnes.
La cirereta del pastís
A més, la segona opció que s’està estudiant per instal•lar la facultat de Nàutica de Barcelona a partir del curs 2013-2014, el nou camp del Besòs, encara està en fase embrionària de desenvolupament i la UPC hauria de construir un nou edifici per poder instal•lar-hi el grau; una possibilitat, que tenint en compte el deute gegantí que ha concret la universitat politècnica en els últims anys, sembla pràcticament impossible que es dugui a terme durant aquest any.
Per l’Ajuntament de Vilanova, però, hi ha un motiu per sobre de tot per escollir la ciutat com a seu dels estudis de nàutics a partir del curs vinent: el projecte de ciutat com a clúster nàutic. La ciutat compta amb el tercer port de Catalunya, només per superat pel de Barcelona i Tarragona, així com tot un conjunt de serveis i empreses al voltant de la vessant comercial i nàutica d’aquest que donarien suport a la facultat. En la presentació d’aquest divendres, de fet, està previst que també es faci públic un mapa amb aquests llocs o institucions, com els grups de recerca Sarti i Lab o les drassanes. “El port de Vilanova, al ser més petit que el de Barcelona, és més maniobrable i pràctic (per estudiar Nàutica) que el de la capital catalana”, ressalta Neus Lloveras. “La Facultat de Nàutica seria la cirereta per acabar de configurar el clúster nàutic”, sentencia.
Les trobades es repetiran amb diferents protagonistes en els propers mesos. En aquest sentit, en les properes setmanes es presentarà el projecte a l’equip directiu de la facultat de nàutica. L’alcaldessa també té previst reunir-se amb les principals institucions del país.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!