Adrià Gala |
Vilanova i la Geltrú
25-01-2013 11:09
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, es reunirà en les properes setmanes amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per presentar-li el projecte de trasllat dels estudis de nàutica a la capital del Garraf. La trobada amb el cap de l’executiu català s’emmarca en la campanya de sensibilització que ha engegat el Consistori per convèncer tots els sectors de la idoneïtat que les enginyeries nàutiques es cursin a la ciutat. Una opinió que no comparteix Santiago Ordàs, degà de la Facultat de Nàutica, que detalla a Eix Diari els motius per rebutjar la candidatura vilanovina.
El Govern local ja ha enviat per escrit una carta formal al president i ara tant sols està a l’espera de resposta per concretar dia i hora de la trobada. En paral•lel, però, la feina als despatxos de la plaça de Vila no s’atura. El Consistori, que a finals d’aquest mes de desembre ja va presentar el projecte al rector de la UPC, es va reunir a principis d’aquest any amb el mateix propòsit amb el degà de la Facultat de Nàutica, Santiago Ordás, va mostrar a l’alcaldessa el seu “rebuig frontal” a qualsevol canvi d’ubicació dels estudis.
Les dues presentacions van ser gairebé idèntiques -el rector va fer modificar algun punt- a la que van poder visualitzar el passat divendres les institucions i agents socials de Vilanova, el Garraf i la Generalitat convidats per l’Ajuntament a la presentació del projecte Vilanova Nàutica
(http://www.slideshare.net/ajuntamentvilanova/projecte-de-clster-nutic-de-vilanova-i-la-geltr-16061198), que inclou, especialment, l’arribada de la Facultat de Nàutica a la ciutat. A la trobada també hi estaven convidats diversos representants dels estudis nàutics, però finalment van declinar assistir-hi. Si que hi era present, en canvi, Frederic Vilà, director de l’Escola Politècnica de Vilanova (EPSEVG).
Precisament Vilà, que defensa la candidatura de Vilanova, (“acadèmicament és la millor opció, tot i que vull que vinguin convençuts”) i Ordás es veuran per primer cop les cares aquest divendres des de que es fes públic l’interès de la capital del Garraf per fer-se amb els estudis nàutics en la reunió de consells de centres que realitza mensualment la universitat. Serà, de fet, una de les darreres trobades abans que el rector prengui una decisió definitiva sobre el destí de la facultat, una resolució que s’ha de conèixer, com a màxim, el juliol i que ha de permetre la UPC -amb la venda de l’edifici de la facultat inclòs- eixugar part d’un deute acumulat d’entre 100 i 120 milions d’euros.
Temen perdre “qualitat” en les titulacions
El degà de la Facultat de Nàutica “entén” que Vilanova vulgui quedar-se amb els estudis nàutics, però es mostra contundent amb la possibilitat del trasllat. “Volem seguir mantenint-nos en una ciutat en la que portem lligats 244 anys i a totes les institucions, entitats i serveis del Port de Barcelona. No volem perdre aquesta vinculació”, detalla Santiago Ordás, que afegeix com a argument les dificultats que implicaria a part del professorat desplaçar-se diàriament fins a Vilanova.“Tenim docents que treballen en altres empreses del servei marítim i es dediquen a donar classes només una hora al dia. És molt probable que si ens traslladem perdem aquests docents. I això suposaria baixar la qualitat en titulacions i perdre molts convenis de col•laboració amb aquestes empreses”, explica.
Aquests són els dos principals motius per oposar-se al trasllat, però n’hi ha d’altres. Un dels que més preocupa és una possible davallada en la demanda d’estudis. Segons Ordás, des de que s’ha fet públic l’interès de Vilanova per fer-se amb Nàutica, han detectat que molts estudiants “s’han plantejat canviar d’estudis o escola”, una situació que els provoca “neguit” i que creuen que podria “anar a més” si finalment es fa oficial el trasllat dels estudis a la capital del Garraf. “La nostra posició és ferma. Seguirem defensant que la facultat es quedi a Barcelona”, sentencia Ordás.
Un projecte de país
L’Ajuntament de Vilanova, tot i el rebuig explícit d’Ordás i diverses institucions de Barcelona, entre ells diversos grups polítics municipals, no defalleix en l’intent. Neus Lloveras ha enviat un escrit formal al degà de la facultat perquè permeti presentar el projecte a tot el seu equip directiu. “A hores d’ara, però, no hem obtingut resposta”, explica l’alcaldessa, que considera que, més enllà dels beneficis que pot reportar a la ciutat i a la pròpia UPC, el trasllat també s’ha de valorar com a estratègia de “visió de país”. “S’han de potenciar les ciutats mitjanes catalanes per poder vertebrar i enfortir Catalunya”, precisa l’alcaldessa. “No és bo que tot es faci a Barcelona”, afegeix. Aquest serà precisament l’enfocament que defensarà Lloveras en la reunió amb Artur Mas.
L’alcaldessa també es mostra contrària als arguments d’Ordàs per rebutjar el trasllat. “Hi ha molts exemples de facultat específiques que no es troben a Barcelona, si no a Terrassa, la de Bellaterra. I no perden ni professors, ni alumnes”, recorda Neus Lloveras, que fins i tot es mostra partidària de buscar solucions per tal de facilitar el desplaçament dels estudiants intentant negociar amb Renfe en els propers mesos una rebaixa en el preu del bitllet de tren que, això si, afecti a totes les persones que es desplacin de Barcelona fins a la capital del Garraf i viceversa. Com a solució a la denúncia de perdre vinculació amb la capital catalana, l’Ajuntament de Vilanova també veu amb bons ulls que el nom de Facultat de Nàutica de Barcelona es mantingui encara que s’acabi desplaçant a la ciutat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!