Alumnes solidaris

L'Institut Vinyet de Sitges guanya el primer Concurs de Lipdubs per la Pau (vídeo)

El veredicte s'ha conegut en un acte organitzat a la Filmoteca de Catalunya per commemorar el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut Vinyet de Sitges ha guanyat la primera edició del Concurs de Lipdubs per la Pau, organitzat per l'ICIP. El vídeo guardonat, que porta per títol El somni de la Vinyet, ha estat l'escollit entre els 32 vídeos que es van presentar al concurs, en què han participat unes 14.200 persones. Els guanyadors, que van rebre una càmera de vídeo, van conèixer el veredicte del jurat en un acte a la Filmoteca de Catalunya en commemoració del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), que se celebra cada 30 de gener en l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi.

El jurat, composat per Alfons Banda, membre de la Junta de l'ICIP; Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca; Ventura Durall, director de cinema; Isabel Ribera, Premi Ciutat de Barcelona en Educació; Elena Grau, tècnica de l'ICIP; i Joan Mateo, secretari de Polítiques Educatives de la Genralitat de Catalunya, han valorat l'originalitat i l'enginy del lipdub, especialment en la transmissió de missatges a favor de la noviolència i la pau. Han destacat també el joc amb el somni i la combinació d'imatges reals, ja que el vídeo comença i acaba amb dibuixos animats que mostren la Vinyet somiant les imatges que després es veuen al vídeo.

Per als representants de l'Institut Vinyet, la creació del lipdub “ha estat un gran procés d'aprenentatge, ja que hem superat tots els problemes que han anat apareixent. Quan aconsegueixes que professors i alumnes trenquin la barrera imaginària que hi ha entre ells i treballin en comú, l'experiència és meravellosa”.

El segon i tercer premi se l'han endut l'Escola Joan Pelegrí i l'Escola Sant Josep Oriol, ambdues de Barcelona, i s'han donat dues mencions especials a l'Escola OSCUS de Barcelona, per l'excel•lència tècnica, i a l'Escola El Rodonell de Corçà, per l'adaptació musical més creativa. Aquesta escola del Baix Empordà ha versionat la cançó El Mar, del grup Manel, amb una lletra dedicada a la pau i a l'harmonia entre companys d'escola que fan les paus després de barallar-se.

A l'acte, presentat per la periodista de TV3 Laura Solé i que va comptar amb la presència del president de l'ICIP, Rafael Grasa i la directora general d'Educació Infantil i Primària de la Generalitat, Alba Espot, hi van assistir representants de les nous escoles que van quedar finalistes al concurs i que aspiraven als premis.

Entre els 32 centres que hi han participat, n'hi ha de públics i privats de tot el territori català i els protagonistes dels lipdubs, unes 14200 persones entre alumnes, professors, pares i mares i personal d'administració i serveis, són de totes les edats, des de parvulari fins a ensenyament secundari i formació professional. També hi han participat tres centres d'educació especial, un dels quals, l'Escola SOLC de Tarragona, ha quedat finalista.

Els lipdubs finalistes tenen en comú diversos elements, com un passeig per les instal•lacions del centre mentre els alumnes canten, ballen i mostren les seves habilitats patinant, tocant un instrument o fent gimnàstica rítmica. Un altre element comú en alguns dels vídeos és el protagonisme de la bola del món. Al lipdub que ha quedat en tercer lloc, de l'Escola Sant Josep Oriol, una bola del món plena de ferides va passant de mà en mà dels participants, que el van curant a mesura que sona una versió d'Imagine de John Lennon.

Abans i després de l'acte, la periodista Laura Solé ha connectat en directe des de la Filmoteca amb el programa InfoK de Televisió de Catalunya per anunciar els guanyadors del premi. El lipdub guanyador i fragments d'alguns dels finalistes es poden veure al programa de dimecres 30 de gener.

Els Lipdubs premiats a Youtube:

- 1r premi: Institut Vinyet  de Sitges

- 2n premi: Escola Joan Pelegrí  de Barcelona

- 3r premi: Escola Sant Josep Oriol  de Barcelona

- Menció especial a la exel·ència tècnica: Escola OSCUS  de Barcelona

- Menció especial a l'adaptació musical més creativa: Escola El Rodonell  de Corçà

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local