Consorci Sanitari del Garraf

El Garraf entra al circuit de Teleitctus per millorar el tractament dels ictus

El projecte permetrà a Sant Camil aplicar un fàrmac que pot ser curatiu i avançar l’inici del tractament, un factor clau en l’atenció a aquesta malaltia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A partir del proper dilluns 4 de març comença a funcionar al Garraf el projecte Teleictus per a la millora de l’atenció a l’ictus als hospitals comarcals i de referència de Catalunya. Gràcies a les TICs, els especialistes del Consorci Sanitari del Garraf poden estar connectats per videoconferència amb un especialista en neurologia vascular. L’equip d’urgències de l’Hospital Residència Sant Camil i l’expert vascular decidiran conjuntament si el pacient ha de rebre el tractament específic per als ictus isquèmics (provocats per l’obstrucció d’una artèria del cervell), que és molt potent i que pot inclús curar.

El nou sistema permet que el pacient rebi el tractament al Garraf i evita s’hagi d’esperar a arribar a l’Hospital de Bellvitge. Segons el cap d’urgències de l’Hospital Residència Sant Camil, el Dr. Javier Donaire, “la clau és administrar el tractament trombolític el més aviat possible i guanyar un temps molt valuós”. Respecte a com funcionava fins ara, el Dr. Donaire apunta a que “la principal novetat és que ara podem administrar el tractament al nostre hospital, la qual cosa és molt important perquè aquesta medicació només es pot donar quan ha passat un màxim de 4 hores i mitja després de que es detecten els primers símptomes”.  I és que “moltes vegades entre que el pacient arribava a urgències de l’Hospital Residència Sant Camil i després se’l traslladava a l’Hospital de Bellvitge ja passava aquest temps i no es podia donar el fàrmac específic”. Amb l’inici del Teleictus, la població del Garraf i Cunit disposarà d’una atenció de màxima qualitat i amb la mateixa rapidesa en l’atenció a l’ictus que qualsevol ciutadà resident a la ciutat de Barcelona.

RAPID

El temps que passa entre el moment en què es detecta que la persona pot tenir un ictus i el moment en què comença a rebre tractament és essencial per reduir al màxim el risc per a la vida i les seqüeles (afectació a la parla, al moviment o inclús la paràlisi).

Per això, és molt important que la població sàpiga identificar un ictus quan es produeix i que el tractament comenci el més aviat que es pugui.

Per reconèixer un ictus cal recordar la paraula RAPID i fer que la persona segueixi una sèrie d’indicacions (Riu, Aixeca el brac, Parla, Ictus, De pressa). Si el pacient no pot fer alguna de les tres accions primeres cal anar urgentment a l’hospital.

L’ictus a Catalunya

L’ictus o malaltia vascular cerebral és una malaltia causada per una alteració de la circulació de la sang al cervell. Ja sigui perquè una vena es trenca o bé s’obstrueix, la sang no arriba a una part del cervell i les cèl·lules cerebrals moren. Col·loquialment, ens referim a l’ictus amb diferents noms: feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi, entre altres.

Segons dades del Departament de Salut, a Catalunya més de 15.000 persones pateixen un ictus cada any. L’ictus és  la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és també la primera causa de discapacitat mèdica en adults.

En els darrers 15 anys, s’ha aconseguit reduir la mortalitat per ictus a la meitat gràcies a la millora de la qualitat assistencial. A Catalunya es treballa des de l’any 2006 en projectes que ajudin a millorar la rapidesa en la detecció i el tractament com són el Codi Ictus, el RAPID i el Teleictus.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local