Innovació contra el Parkinson

El projecte HELP, guardonat com a millor projecte europeu 2013

El projecte té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones malaltes de Parkinson a través d’un sistema intel•ligent de monitoratge i medicació a distància en temps real

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte HELP, liderat per Telefónica, i en el qual participa el Centre d’Estudis Tecnològics per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) de la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) i el Consorci Sanitari del Garraf a través de la Fundació Hospital Comarcal Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú, ha estat guardonat com a millor projecte europeu de recerca en la categoria de projectes finalitzats del 2013. El premi serà lliurat demà dia 6 de juny, en el decurs del Congrés Mundial de Recerca i Innovació que se celebrarà a Brussel•les.

El premi al millor projecte europeu de recerca el convoca l’European Projects Association (EPA), en col•laboració amb l’European Academy for Education and Social Research i el Comitè Econòmic i Social europeu, i reconeix els projectes finançats per la Unió Europea que han tingut un impacte positiu en una comunitat, territori o sector específics. El premi es convoca en sis categories diferents.

El projecte HELP (Home based Empowered Living for Parkinson’s diseases patients), del qual ja s’han presentat els primers resultats recentment, té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones malaltes de Parkinson a través d’un sistema intel•ligent de monitoratge i medicació a distància en temps real.

El programa pilot de la primera fase del projecte HELP s’ha realitzat sobre set pacients, sis dels quals són espanyols. L’aplicació d’aquest projecte pilot a Espanya ha durat 5 mesos i ha donat bons resultats. En la prova pilot, quatre dels sis pacients han apreciat beneficis considerables, dos han necessitat injeccions de ‘rescat’ i els altres dos han reduït el temps que duren els símptomes de la malaltia. Els investigadors responsabel del projecte son Jordi Rovira , Research and Development Staff Member e-Health de Telefónica I+D, Alejandro Rodríguez, geriatra i investigador del Consorci Sanitari del Garraf i Joan Cabestany investigador de la UPC i director del CETpD.

Millorar la vida de les persones amb Parkinson

El sistema HELP està format per un petit sensor portàtil, que capta els moviments del pacient, i una bomba subcutània, que administra medicació per al control de la malaltia. El sensor detecta l'empitjorament del pacient i informa al sistema que, via mòbil, dóna instruccions a la bomba de fàrmac perquè augmenti la dosi i tracti els símptomes. Quan el pacient millora, la dosi de medicament que administra la bomba torna a la normalitat.

D'aquesta forma el pacient sempre rep la dosi necessària en temps real per tractar els símptomes relacionats amb la malaltia. La informació del sensor i les reaccions del pacient davant la medicació s'envien a un centre d'assistència, que també forma part del sistema. Des d'aquest centre d'assistència, els metges especialistes poden controlar els dispositius a través d'Internet i observar l'evolució dels pacients que els usen, així com interactuar amb el pacient i intervenir en els casos en què sigui necessari.

Actualment no existeix cap tractament per a aquests pacients que resolgui els símptomes just quan es produeixen. Habitualment, se'ls prescriu una pauta fixa de medicació. Aquesta resulta insuficient per controlar els símptomes en determinats moments i, per contra, resulta excessiva en uns altres, de manera que els pacients poden experimentar efectes adversos. Amb aquest projecte, s'actua de forma dinàmica i en temps real en funció dels símptomes per la qual cosa es millora considerablement la qualitat de vida d’aquestes persones.

Participants

HELP és el resultat dels treballs d’investigació d'un consorci europeu liderat per Telefónica I+D i participat per institucions i empreses alemanyes (HSG-IMIT i Neusta), israelites (Nevet i Peh-Med), italianes (Telecom Itàlia i la Universitat de Palerm) i espanyoles, com són Telefónica I+D, el Centre d'Estudis Tecnològics per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) de la UPC i el Consorci Sanitari del Garraf a través de la Fundació Hospital Comarcal Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

El projecte HELP ja va ser guardonat, el setembre passat, amb el premi AAL Forum 2012 (Ambient Assisted Living Joint Programme), que reconeix el projecte més innovador del programa Ambient Assisted Living de la Unió Europea i què dóna suport a projectes innovadors, els quals aporten valor afegit i que tinguin  potencial de mercat en el camp dels entorns assistencials.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local