Cooperació al Desenvolupament

Vilafranca coopera amb els efectes de l'ona tropical a Puerto Cabezas

L’Ajuntament de Vilafranca dóna suport al sistema de protecció civil del municipi de Puerto Cabezas-Bilwi (Nicaragua) en resposta als efectes de l’ona tropical núm. 3

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha fet una crida als ajuntaments catalans a sumar-se a la resposta als efectes de l’ona tropical número 3 al municipi de Puerto Cabezas-Bilwi, a la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord de Nicaragua.

Entre els dies 15 i 19 de juny, el municipi de Puerto Cabezas-Bilwi, ciutat agermanada amb Vilafranca del Penedès, va patir el pas d’aquesta ona tropical, que va ocasionar considerables danys en alguns barris urbans i en comunitats rurals de la zona de Llano Norte. Tot i no tractar-se d’un fenomen especialment destructiu, les pluges continuades i la situació de vulnerabilitat en què es troba bona part de la població van provocar que moltes famílies perdessin collites imprescindibles per a la subsistència. L’acumulació d’aigua i el desbordament de latrines també va facilitar la propagació de malalties respiratòries i gastrointestinals.

Davant d’aquesta situació, el Comitè Municipal de Prevenció, Mitigació i Atenció de Desastres (COMUPRED) de Puerto Cabezas va ser activat i va efectuar les primeres accions d’atenció a les víctimes, va evacuar les famílies en risc i va oferir ajuts provisionals, a més de petites intervencions focalitzades. Cal tenir en compte que el municipi va quedar aïllat durant uns dies per la pujada del riu Wawa, que travessa la via principal d’accés terrestre des de Managua.

L’estat d’emergència que l’ona tropical va provocar va tenir efectes molt localitzats, però que a petita escala tenen àmplia repercussió per a moltes persones i famílies. Malgrat que la resposta a l’emergència més immediata va ser assumida per la pròpia xarxa d’institucions locals, la situació creada no es pot deslligar de les dificultats inherents a poblacions que viuen en zones de risc i d’alta vulnerabilitat, i que després del primer moment no poden continuar rebent ajut. En aquest sentit, la necessitat de reforçar els mecanismes de protecció civil amb més mitjans esdevé imprescindible, ja que pot ser un factor que ajudi a afrontar millor noves situacions en un territori sotmès a fenòmens climàtics adversos.

El municipi de Puerto Cabezas manté un agermanament actiu amb el municipi de Vilafranca del Penedès així com també amb Sant Pere de Ribes. Per això, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha obert una campanya dirigida a tots els municipis i entitats socis del Fons Català per respondre a les necessitats específiques presentades per l’Alcaldia de Puerto Cabezas i que es concreten en instruments i materials (botes, pales, GPS, mosquiteres, plàstics, etc.) que reforcin el rol del COMUPRED i del sistema de protecció civil del municipi per afrontar amb més garanties futures emergències. La prevenció i l’equipament dels organismes responsables milloraran la resposta immediata davant qualsevol nou fenomen destructiu.

Així, el Fons Català ha reiterat la crida als ajuntaments i institucions supramunicipals a sumar-se a aquest procés de suport al municipi de Puerto Cabezas- Bilwi. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha impulsat la campanya entre els socis del Fons Català i hi participarà  de forma directa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local