Mesa d'Entitats Socials

Recapte permanent d'aliments als centres cívics de Vilanova

Els aliments recollits aniran destinats a projectes relacionats amb l'alimentació de les associacions que formen la Mesa d'Entitats Socials de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Xarxa de Centres Cívics de la ciutat i la Mesa d'Entitats Socials s'han coordinat per convertir els 7 centres cívics, el Casal d'Avis Can Pahissa i el Casal Municipal d'Avis en punts de recollida permanent d'aliments. Els dos recaptes organitzats el juny i el novembre de 2013 han servit per recollir 75 tones d'aliments a la ciutat, una xifra que és insuficient per atendre la gran demanda de manera continuada. Durant aquests recaptes moltes persones van mostrar interès en fer donacions periòdiques, i és per això que la Mesa compta ara amb la col·laboració dels centres cívics, per facilitar i apropar la possibilitat a tots els barris de la ciutat. Els aliments recollits aniran destinats a projectes relacionats amb l'alimentació de les associacions que formen la Mesa d'Entitats Socials de Vilanova: Associació Alè amb el servei d'esmorzars Cafè Caliu, Creu Roja amb el Banc de Queviures, i la Mensa del Cor de Càritas que ofereix alimentació als infants a través dels menús escolars.

Tothom que vulgui pot deixar els aliments als centres cívics de Sant Joan, La Sardana, Tacó, Mar, La Collada-Els Sis camins, La Geltrú, Molí de Vent, el Casal d'Avis Can Pahissa i el Casal Municipal d'Avis del carrer de Josep Llanza. Les persones usuàries d'aquests equipaments rebran informació sobre aquesta recollida permanent, que també serà inclosa en la comunicació periòdica d'activitats.

Els aliments preferents en aquesta recollida permanent són: oli, galetes, pasta, melmelada, sucs, cereals, tomàquet envasat, sucre, llentia pardina, aliments infantils (potets), llet, llegum cuit, cacau en pols, arròs, conserves de peix, fruita en almívar. Tot i així, es poden aportar altres aliments que siguin de fàcil conservació i llarga durada.

Des de la Mesa d'Entitats Socials de VNG, la Xarxa de centres cívics, l'Ajuntament de VNG, la Creu Roja, l'Associació Alè o La Mensa del Cor es fa una crida tothom qui vulgui col·laborar portant aliments de manera puntual o periòdica.

Les necessitats a VNG
En l'actual context de crisi econòmica, més d'un milió i mig de persones a Catalunya pateixen mancances alimentàries. A la nostra ciutat hi ha 2.300 persones, 804 famílies, que són usuàries del servei del Banc de Queviures. Cada mes es necessiten més de 10 tones d'aliments per aquestes persones.

Des dels Serveis Socials municipals s'ha detectat els darrers anys que, a les persones que tradicionalment havien acudit als serveis socials a la cerca d'ajut s'hi han sumat perfils que mai abans s'haurien imaginat en aquesta situació. Les dades ens parlen també de que la mitjana de la Renda Familiar Disponible (quantitat de renda de que disposen les famílies per al consum i l'estalvi) per la població major de 16 anys a Vilanova i la Geltrú l'any 2011 era de 13.060 euros, molt per sota de la mitjana de la província, de 18.260 euros. Això denota una situació de precarietat econòmica entre les famílies vilanovines, molt afectades també per una elevada taxa d'atur, que es troba prop del 19%, gairebé tres punts per sobre de la mitjana de la província. En aquests col·lectius especialment vulnerables se centren els esforços dels serveis socials municipals, atenent les persones que pateixen situacions d'emergència, com les més de 60 famílies de les 200 que actualment reben la Renda Mínima d'Inserció - i que per tant han esgotat l'atur i estan per sota llindar de la pobresa-, i que per llei poden deixar de percebre-la aquest estiu. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local