Ajt Sant Pere de Ribes. Sant Pere de Ribes posa en marxa el Consell Social Municipal
Redacció |
Sant Pere de Ribes
05-02-2014 14:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Govern de Sant Pere de Ribes ha donat a conèixer els primers passos que està fent el recent constituït Consell Social Municipal, que es va reunir per primer cop el dia 20 de gener després que el Ple de la Corporació del mes de desembre aprovés per unanimitat la seva creació. Aquest és el primer cop que l’Ajuntament disposa d’un Consell en aquest àmbit i respon a la voluntat de l’equip de govern d’ampliar els mecanismes i les eines de participació per apropar la política municipal a la ciutadania i fer-la partícip dels reptes municipals.
A la primera trobada hi ha participat una vintena d’entitats i col•lectius (Voluntaris i Banc d’Aliments Sant Camil, Creu Roja, Càritas, Fundació El Redós, PAH, AMPAs, Casals de la Gent Gran, Llar Betània, etc., etc.) i també hi estan representats els grups polítics municipals. Entre d’altres qüestions es va parlar de posar en comú tots els recursos existents que tenen tant l’Ajuntament com les entitats (espais, voluntaris, projectes, etc...) per unir esforços i millorar el treball que s’està portant a terme, així com reforçar aquelles necessitats ja detectades. Igualment, es va posar de manifest una clara voluntat de conèixer el treball de cadascú i es va agafar el compromís inicial de confeccionar un esborrany de pla d’actuació per definir els objectius inicials i crear uns àmbits de treball concrets i unes comissions específiques de treball.
El regidor de Serveis Socials, Tomàs Carandell, ha expressat la seva “satisfacció per veure que hi ha una molt bona resposta per detectar la situació real que estem vivint i perquè hi ha una voluntat per part de totes les parts implicades de fer més esforços per millorar i donar sortida a les problemàtiques socials”. Carandell també ha a celebrat que entitats culturals, esportives i d’altres àmbits, s’hi hagin interessat i vulguin implicar-s’hi, doncs això permetrà detectar més necessitats que puguin sorgir. Segons el regidor “es tracta de treballar colze a colze amb tota la comunitat per transformar la realitat més immediata, mirant de donar respostes globals que no només solucionin problemàtiques puntuals”.
El Consell Social Municipal serà, doncs, l’òrgan de participació comunitària per a l’assessorament, consulta, proposta i participació, en matèria de benestar social al municipi. La seva posada en funcionament servirà per eixamplar el treball envers els col•lectius de risc d’exclusió social i ha d’esdevenir una eina de treball, suport i seguiment de l’Àrea de Servei a les Persones. Entre els seus objectius més destacats vol ser l’espai de debat i treball de referència en el seu àmbit que permeti la generació d’idees i possibles projectes a desenvolupar; promoure el treball comunitari i en xarxa entre la societat civil i l’Ajuntament, i fomentar el voluntariat com a eina per millorar el treball social. En definitiva, implicar la ciutadania en el camp dels serveis socials per a l’elaboració de propostes per fer efectiu el principi d’igualtat d’oportunitats entre els col•lectius socials.
L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà, ha explicat que “en el nostre municipi vivim moments complicats amb amplis sectors de població que dia a dia pateixen per satisfer les seves necessitats més bàsiques i les de les seves famílies. L’exclusió social i la pobresa són fenòmens que formen part d’un sistema on l’actual crisi agreuja encara més aquesta crua realitat” i que amb eines i mecanismes com el Consell Social es busca donar-hi sortida. “Cal treballar. I aquest treball ha de ser conjunt i ens ha de permetre, en certa manera, reconstruir l’esperança”.
La creació d’aquest nou òrgan, que en part respon a l’obligació que fixa la llei de Serveis Socials de 2007 per als municipis de més de 20.000 habitants, forma part del compromís del nou govern de crear espais de participació i de treball conjunt amb la ciutadania i les seves entitats. Després de la seva primera convocatòria, està previst que es torni a reunir aquest mes de febrer, tot i que en endavant podria tenir una periodicitat trimestral. Les associacions, entitats i col•lectius que hi vulguin formar part encara hi són a temps i només cal que ho comuniquin a l’ajuntament.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!