DENÚNCIA SOCIAL

Dues famílies desaproven el tracte rebut pels seus fills discapacitats a l'institut Can Puig de Ribes

El conflicte, que ja està solucionat, ha sorgit arran un viatge de fi de curs que es va organitzar sense tenir en compte dos alumnes, segons els pares

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un viatge de final de curs de l'institut d'educació secundària Can Puig de Ribes al que dos alumnes discapacitats no haurien estat inicialment convidats ha provocat la denúncia pública dels pares dels joves. A través de les xarxes socials, les famílies han difòs el que veuen com un cas de discriminació tot i que des del centre s'assegura que el conflicte ja està resolt i que la seva actuació ha estat correcta.

“Em vaig assabentar del viatge a la Toscana per la meva filla”, explica Maria José Montilla, mare d'una alumna de quart d'ESO de Can Puig amb discapacitat intel•lectual. Montilla assegura que, en conèixer que s'estava organitzant la sortida, va demanar una reunió amb el centre, des del que, segons la mare, se li va assegurar que “no era el viatge més adient” per a la seva filla i per a un altre company de classe. En aquest sentit, Maria José Montilla sosté que ambdós joves poden fer la sortida sense problemes, i per això no entén que no se'ls donés la possibilitat de viatjar. “El que nosaltres demanem no és res més que qualsevol altra família, que no hi hagi una discriminació per la discapacitat dels nois”, diu Montilla.

Convidar a la “reflexió”

La mare de la jove assegura que si s'ha volgut fer pública aquesta discordança amb el centre és per convidar a la “reflexió” i perquè “es tingui en compte que els alumnes són tots”. Per a Montilla, “encara hi ha molt per fer” en l'àmbit de la inclusió de les persones amb discapacitat. “Hi ha moltes barreres ideològiques”, apunta. Actualment, Maria José Montilla és la presidenta de l'associació Junts en acció, una entitat creada el 2010 que defensa la inclusió dels joves amb discapacitat a través de l'esport.

Un conflicte que s'ha aconseguit resoldre

L'institut Can Puig no ha volgut fer cap valoració sobre aquest cas, si bé s'assegura que “ja està resolt”, i que finalment els pares dels dos joves no hauran de pagar la despesa extra que suposa contractar un professor de reforç per al viatge. Les dues famílies s'havien oposat a fer-se càrrec d'aquest sobrecost, el que suposaria un altre fet discriminatori respecte la resta d'alumnes, segons els pares. “Potser no es comptava que en el càlcul econòmic del cost d’aquest projecte s’han de contemplar totes les necessitats de tots els alumnes: transport, seguretat, àpats, activitats lúdiques i possibles suports.  Quins valors transmetem si pugem als nostres fills dalt d’un avió, rumb a un país diferent llunyà, ciutats fantàstiques, aventures amb els companys... i deixem a terra a dos alumnes perquè la despesa del seu suport no ha estat contemplada?”, asseguren les dues famílies a través d'un comunicat.

Les queixes públiques dels pares han provocat un cert malestar a la comunitat educativa de Can Puig, un centre pioner en la inclusió d'alumnes amb discapacitat al Garraf que porta molts anys treballant en aquest àmbit. Fonts del departament d'Ensenyament destaquen que mai fins ara no s'havia produït cap queixa en el tracte a aquest col•lectiu i que Can Puig és un centre completament abocat a la inclusió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local