Observatori per la Convivència del Vendrell

La crisi econòmica posa en perill la convivència al Vendrell

Jaume Domingo: 'Cal que fem un pas endavant per transformar el futur social i econòmic del Vendrell'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb la creació de l'Observatori per la Convivència, la regidoria de Convivència i Civisme de l'Ajuntament del Vendrell liderada per Jaume Domingo (CiU), patia a finals de febrer una important transformació feta amb l'objectiu de fomentar la cohesió social i la convivència al Vendrell. D'aquesta manera, l'Observatori s'integra al Consell per la Convivència – sorgit durant l'última legislatura i que aglutina no només els representants polítics a l'Ajuntament sinó també cos tècnic i representants d'associacions vendrellenques – amb un mandat molt clar: estudiar i conèixer la realitat social del municipi per tal de fer-ne un seguiment i anàlisis enfocat a orientar les polítiques de convivència de l'Ajuntament.

Per conèixer els antecedents del treball que ara desenvolupa la Regidoria hem de retrocedir fins l'any 2010, en què el Ple - gràcies als vots de CiU, PSC i PP – va aprovar el Pla de Convivència i Civisme del Vendrell i el Reglament del Consell per la Convivència. Amb els objectius d'informar dels drets i deures als nouvinguts, d'analitzar la realitat social i econòmica de la Vila i de facilitar l'apropament entre les persones, es van concebre un seguit de projectes a desenvolupar entre 2010 i 2011 tendents a elaborar una guia del Vendrell o a crear figures com el mediador o l'agent cívic, entre altres.

No obstant, des de la seva aprovació al dia d'avui han passat pràcticament quatre anys, i gran part d'aquestes mesures o bé encara s'han de desenvolupar o bé s'han de redissenyar per tal d'ampliar el seu impacte en la societat vendrellenca. I és que de fet, la convivència i la cohesió social és encara una assignatura pendent de l'Ajuntament del Vendrell que s'evidencia, per exemple, en la negació per part del consistori a facilitar la instal·lació d'una Mesquita al terme municipal.

La necessitat de treballar en aquest àmbit es fa palès no només des de dins de la nostra Vila, sinó també des de fora. Així, l'any 2011 i gràcies a un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball i Immigració, cofinançat pel Fons Europeu per a la Integració de nacionals a tercers països, l'Ajuntament del Vendrell va rebre una subvenció per valor de 228.651 euros destinada a reforçar la cohesió social i la convivència a la localitat, juntament amb altres municipis com Salt, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat i Terrassa. I tot i l'evidència i el reconeixement del problema, la Regidoria de Convivència i Civisme ha mantingut en els dos últims anys el mateix pressupost: 49.459 euros en un únic concepte batejat com “altres despeses diverses”; mentre que era de 83.187 durant l'any 2012 amb la suma d'un altre partida anomenada ”altres contractes”.

“Cal que fem un pas endavant per transformar el futur social i econòmic del Vendrell” deia Domingo en la roda de premsa de presentació de l'Observatori per la Convivència. I és cert, cal que fem un pas endavant perquè encara ens queda molt camí per recórrer i perquè com assenyalava el propi regidor, “la crisi econòmica està posant en perill la cohesió social al Vendrell”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local