Cor que vols

Sitges activa un projecte pioner en cardioprotecció

L’Asociación Española contra la Muerte Súbita ha donat a l’Ajuntament de Sitges el primer aparell desfibril•lador que utilitzarà la Policia Local

Ajuntament de Sitges. Sitges activa un projecte pioner en cardioprotecció

Ajuntament de Sitges. Sitges activa un projecte pioner en cardioprotecció

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Cor que vols, cor que deSitges”. Amb aquest lema, part del vers del Madrigal de Sitges de Josep Carner, l’Ajuntament de Sitges ha presentat aquest dimarts el projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable amb la presència del Dr. Brugada, assessor de l’AEMS i Cap de la unitat d’arrítmies i cardiologia esportiva de l’Hospital Clínic de Barcelona. El projecte pioner preveu dotar la població de múltiples recursos amb l’objectiu de minimitzar el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca i reduir el nombre de morts sobtades, gràcies a les actuacions de prevenció. A més  d’incidir en els protocols d’actuació quan es detecta el problema, “aquest nou programa s’ha fet amb el cor i a Sitges posarem l’accent en les mesures preventives”, ha explicat el regidor de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, Jordi Mas. Els objectius que persegueix són generar hàbits saludables entre la població infantil i adulta, millorar la qualitat de vida de les persones, associar valors de qualitat de vida al municipi de Sitges i iniciar un nou model de salut pública local.

El projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable preveu implantar aparells desfibril•ladors per a distribuir en equipaments públics, hotels, restaurants o entitats i que se sumen als que ja es van posar en funcionament l’estiu passat a les platges del municipi. La voluntat és que els restaurants de Sitges s’afegeixin a la iniciativa oferint en les seves cartes el menú cardiosaludable. Els hàbits alimentaris o els circuits per a promocionar l’activitat física, són altres exemples de les activitats previstes.

El projecte està inclòs en el Pla de Mandat del govern municipal, tal com ha recordat l’Alcalde de Sitges, Miquel Forns. El Batlle ha remarcat “la importància d’aquest nou programa sobretot pel que fa als seus valors i la satisfacció que més enllà de la voluntat de la Institució de ben segur arribarà a tot el municipi i als diferents agents tant socials com econòmics i que espero que acullin aquesta iniciativa cabdal per millorar la salut del benestar de les persones”.

El coordinador estratègic del projecte, el Dr. José Antonio de Andrés, responsable Atenció Especialitzada d'Atenció Primària de Barcelona, ha subratllat que “per tal que aquest projecte sigui un èxit, és imprescindible comptar amb la complicitat de tots els agents socials del municipi tant a nivell individual com col•lectiu, arribant a crear una xarxa de 1.200 voluntaris”.


El tret de sortida del projecte

L’Asociación Española contra la Muerte Súbita José Duran (AEMS) ha donat a l’Ajuntament de Sitges el primer aparell desfibril•lador que utilitzarà la Policia Local per “reconèixer la tasca de prevenció que l’Ajuntament està portant a terme per assolir ser un municipi cardioprotregit i saludable”. El portaveu de l’AEMS, Rafael Grande, considera que “la tasca de l’Ajuntament esdevé un exemple de com les institucions públiques vetllen per la salut de la població”. La ubicació s’ha decidit tenint en compte que la Policia Local és el primer cos de seguretat en arribar, en cas que es produeixi una emergència.

Actualment sobreviuen dues de cada cent persones que pateixen una mort sobtada al carrer. El Dr. Josep Brugada, assessor de l’AEMS i Cap de la unitat d’arrítmies i cardiologia esportiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha explicat que “la instal•lació dels desfibril•ladors d’ús públic pot fer augmentar el percentatge de supervivència fins al 20 o 25% i, per això, projectes com el de Sitges són molt importants, cal avançar en aquest línia”.

Cada any a Catalunya perden la vida més de 3 mil persones per mort sobtada per aturada cardíaca que afecta persones de totes les edats i sexes. L’única manera efectiva de superar-la és amb l’ús d’un desfibril•lador abans que transcorrin els 10 primers minuts.

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona col•laboren en aquest projecte, en el que també hi participa l’Asociación Española contra la Muerte Súbita José Duran (AEMS) amb la participació especial el Dr. Josep Brugada, assessor de l’AEMS i Cap de la unitat d’arrítmies i cardiologia esportiva de l’Hospital Clínic de Barcelona. El projecte s’implementarà des de l’Ajuntament de Sitges sota la coordinació estratègica del Dr. José Antonio de Andrés.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local