Recuperació de la memòria històrica

Calafell homenatja els andalusos en una exposició que retrata la seva arribada al municipi

L’objectiu fonamental de l’exposició és deixar testimoni en primera persona d’alguns immigrants andalusos que van arribar a Calafell a les dècades dels anys 40, 50 i 70

Ajuntament de Calafell. Calafell homenatja els andalusos en una exposició que retrata la seva arribada al municipi

Ajuntament de Calafell. Calafell homenatja els andalusos en una exposició que retrata la seva arribada al municipi

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Calafell va celebrar, ahir dissabte, el Dia d’Andalusia amb la inauguració de l’exposició “Calafellencs d’Andalusia”, que es podrà veure fins el 6 de març, al Celler de Cal Bolavà.

A Calafell hi ha un gran nombre de persones que provenen de famílies  que van haver d’emigrar d’Andalusia. Són nissagues com els Vicaria, els Coba, els Casado, els Roncero o els Tamayo, vinguts de pobles com Marmolejo, Lopera o La Puebla de los Infantes. Per això, l’alcalde de Calafell, Joan Olivella, ha explicat que aquesta exposició era un “homenatge a aquelles persones que han vingut d’altres indrets i que s’han arrelat a Calafell”. I va afirmar que “junts hem fet aquest municipi, perquè tots som calafellencs”.

Així mateix la regidora de Cultura, Sandra Suàrez, també ha explicat que amb aquesta exposició “hem volgut fer un apropament al fet que suposa haver de marxar de casa per trobar noves oportunitats”, i va dit que el treball realitzat amb aquesta exposició es convertirà també en un llibre.

La celebració del Dia d’Andalusia també va comptar amb la participació de les entitats Almas Rocieras i Los Califas. Vicente Vicaria, president de les Almas Rocieras, va dir que “debemos estar orgullosos de nuestra tierra y también de la tierra que nos ha acogido”, i va destacar la importància de recordar sempre els orígens. José Ma. Carrascosa, de Los Califas, va recordar que aquesta és una entitat “que vol apropar Andalusia a Catalunya”, i per això organitza actes com “el Andaluz del año”, “El Calafellenc de l’any”, o “la exaltación de la saeta”.

L’exposició “Calafellencs d’Andalusia” és el retrat de 16 persones que van arribar a Calafell entre els anys 40 i 70. A partir de les entrevistes realitzades per quatre historiadores, (Laura Giráldez, Anna Casanova, Carme Garrido i Magda Juncosa) la mostra explica les principals vivències d’aquestes persones: la infantesa, l’escola, la vivenda, la família, el festeig i el matrimoni, l’arribada a Calafell i la seva integració al municipi.

L’objectiu fonamental de l’exposició és deixar testimoni en primera persona d’alguns immigrants andalusos que van arribar a Calafell a les dècades dels anys 40, 50 i 70, en ple segle XX. A partir de tots els relats personals, s’ha construït un únic relat social que retrata una època concreta de la història del país i de Calafell.

Recuperació de la memòria històrica

La realització d’aquesta exposició s’emmarca dins el treball de recerca de la memòria històrica, que es realitza des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Calafell, gràcies al qual ja s’han dut a terme altres treballs com són els documentals “Calafell. L’evolució d’un poble” i “Calafellencs vinguts d’arreu”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local