Treballs científics

L'estudiant vilanoví Adrià Guevara rep el Premi de Recerca Jove 2014

Els Premis de Recerca Jove han reconegut aquest dissabte 72 alumnes i 11 centres de secundària pels seus treballs científics

Generalitat de Catalunya. Els Premis de Recerca Jove han reconegut aquest dissabte 72 alumnes i 11 centres de secundària pels seus treballs científics

Generalitat de Catalunya. Els Premis de Recerca Jove han reconegut aquest dissabte 72 alumnes i 11 centres de secundària pels seus treballs científics

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Premis de Recerca Jove (PRJ) han distingit 72 alumnes i 11 centres d’ensenyament secundari pels seus treballs d’investigació científica, que elaboren estudiants de 3er i 4rt d’ESO, Batxillerat o cicles formatius de grau superior i mitjà conjuntament amb el professorat. La recerca és de tipus experimental o teòric i està relacionada amb qualsevol matèria o àrea científica. Durant l’acte de lliurament, celebrat a L’Auditori, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha destacat que “cal continuar fomentant que l’interès per la descoberta sigui present a les nostres escoles” per assegurar que “Catalunya sigui forta en recerca”.

El vilanoví Adrià Guevara ha estat un dels guardonat, l'únic estudiant del Garraf i Penedès premiat en aquesta convocatòria per un treball que analitza el model de negoci que exporta la cadena Starbucks Coffee i perquè aquests establiments no funcionarien en una ciutat com Vilanova i la Geltrú. El seu treball sobre la viabilitat d'establir una cafeteria d'Starbucks Coffee a Vilanova ha rebut el reconeixement del jurat i 750 euros com a premi.

Els guardons, que atorga la Secretaria d’Universitats i Recerca, volen fomentar l’esperit científic entre el jovent. Els PRJ s’atorguen en dues categories: una per a alumnes de segon cicle d’ESO i una altra per a l’alumnat de secundària postobligatòria. Els premis estan dotats amb 750 euros, en el cas dels alumnes, i 2.500 euros en el cas dels centres, que els destinen a equipament de biblioteques i material docent.

En aquesta edició corresponent al 2014, s’han presentat 271 treballs, dels quals han estat distingits un total de 72. Els PRJ, que enguany han arribat a la seva 33a edició, premien l’esforç dels alumnes i el treball en equip, a banda de reconèixer el foment que des dels centres de secundària fan de les vocacions científiques.

Per àrees de coneixement, s’han premiat 21 treballs de l’àmbit d’Enginyeria i Arquitectura, 16 de Ciències, 14 d’Humanitats, i 12 de Ciències Socials. També s’han reconegut, 7 treballs de Ciències de la Vida i altres 2 de Ciències Mèdiques i de la Salut.  Per comarques de procedència dels alumnes, la més representativa és el Barcelonès amb 21 premiats. La segueixen el Vallès Occidental, amb 10 guardonats, i el Maresme, amb 9.

Entre els 72 treballs d’alumnes premiats, s’inclouen el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), i el Premi Ramon Faus i Esteve, en col·laboració amb el Departament de Benestar Social i Família. El Premi Reginó distingeix el millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions i el centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica. Pel que fa al Premi Ramon Faus i Esteve, es lliura al millor treball de recerca sobre el tema de la família.

Durant l’acte, s’ha adreçat als guardonats el prestigiós investigador Manel Esteller, director del programa de Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). En la seva època d’estudiant, Esteller va ser distingit amb un Premi de Recerca Jove (premi CIRIT) durant dues edicions consecutives. Esteller ha explicat als joves que “l’èxit és un1% d’inspiració i un 99% de transpiració” ja que “l’èxit i la sort t’han de trobar treballant”.

A l’acte de lliurament dels PRJ també hi ha assistit el director general de Recerca, Josep M. Martorell; la secretària de Família, Dolors Gordi; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina; i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local