Nota de premsa

Inici de la declaració de la renda 2002

CNL Alt Penedès-Garraf 05-05-2003 17:47 Lectures 424

Arxivat a:

La declaració de la renda del 2002 és la primera que té lloc en vigència del nou model de finançament autonòmic, signat l'estiu del 2001. Això significa que un 33% dels diners que es recaptin es quedaran a Catalunya, ja que l'IRPF és un dels dotze impostos sobre els quals la Generalitat té una participació directa. Amb el nou model, s'incrementa un 3% la participació en aquest tribut.

Entre les oficines liquidadores i les delegacions de Tributs, la Generalitat obrirà 73 punts d'assistència al contribuent repartits per tot el territori, on els ciutadans i ciutadanes rebran ajuda gratuïta per fer la seva declaració. Aquest any, a més, els contribuents podran presentar-la a la mateixa oficina de la Generalitat sense haver-se de desplaçar fins a les dependències de l'Agència Tributària per lliurar-la definitivament. Als punts d'atenció habilitats pel Govern català, es podrà fer la declaració simplificada i ordinària de l'IRPF i també la de l'Impost sobre el Patrimoni.

Ara que ens trobem de ple en les setmanes que cada any, si cal, destinem a presentar la declaració de la renda, és també un bon moment per recordar que la podem fer en català. Escollir una llengua o una altra no repercutirà de cap manera en el resultat final de la declaració i, per tant, pagarem o cobrarem la mateixa quantitat. Tant se val la via que seguim a l'hora de fer la declaració; perquè sigui en català, només cal que ho tinguem en compte i que escollim aquesta opció en presentar els documents. Així de fàcil.


Diferents maneres de presentar la declaració.

Una d'aquestes vies (cada cop més freqüent) és fer-la a casa, amb l'ajuda de l'ordinador. En aquest cas, o bé utilitzarem el programa PADRE (per mitjà del disc compacte corresponent) o bé descarregarem el programa d'ajuda a la declaració de renda que trobarem a Internet (www.aeat.es). Es tracta d'uns productes informàtics elaborats per l'Agència Tributària per facilitar la confecció de la declaració de l'IRPF i del patrimoni als contribuents que ho desitgin. Tant si ho fem d'una manera com de l'altra podrem escollir l'idioma amb què volem presentar la declaració. En el nostre cas, fins i tot ens permet d'accedir al programa en el mateix idioma, però per dues vies diferents: en català o en valencià.

Si optem per fer la declaració per mitjà dels impresos que ens facilita l'Agència Tributària, també ho tenim ben fàcil: quan ens dirigim a la delegació corresponent, la persona que ven els impresos ens ha de demanar en quin idioma els volem i, lògicament, li hem de respondre que ens els doni en català. Per si de cas, si ens trobem que no ens pregunten res, podem facilitar la feina demanant-ho directament.

Una altra via que segueix molta gent és fer la declaració a la delegació de l'Agència Tributària mateix, amb l'ajuda del personal que hi treballa. Es tracta d'un servei gratuït. En aquest cas, ens citaran a un dia i una hora concrets i, quan ens atenguin, com que fan servir el programa PADRE que ha elaborat l'Agència mateixa, ens demanaran l'idioma amb què volem presentar la declaració, o bé podem seguir el consell indicat més amunt i dir-ho nosaltres mateixos. Cal tenir en compte, però, que a l'Agència només ens faran la declaració si és simplificada o bé si es tracta d'alguns tipus concrets de declaracions ordinàries.

Finalment, podem decidir de fer la declaració a través d'alguna entitat col·laboradora (bancs, caixes, etc.) o bé d'una gestoria. Si escollim aquesta via, hem de pensar que, entre d'altres opcions, podem triar la llengua i, per tant, és bo que ho fem saber a la persona que ens atengui, si és que ella no ens ho ha preguntat d'entrada. Sigui com sigui, convé que sapiguem que, per qualsevol dels camins esmentats, tenim tot el dret de fer la declaració de la renda en català.

Nova deducció sobre el tram autonòmic

Aquest any, les persones residents a Catalunya podran acollir-se a una nova deducció en el tram autonòmic de l'IRPF. Es tracta de la possibilitat de desgravar un 15% de les donacions que al llarg del 2002 s'hagin fet a fundacions o associacions que tinguin per finalitat promoure la llengua catalana i que figurin en el cens que elabora el Departament de Cultura.

Aquesta deducció, que s'aplica a Catalunya per primera vegada, és compatible amb les altres possibilitats que ofereix l'Estat, com el cas de les desgravacions que permeten les donacions a fundacions o a altres associacions d'interès públic.

Si ens cal ampliar la informació o bé exposar algun fet relacionat amb aquesta qüestió, podem dirigir-nos a les delegacions de l'Agència Tributària, als punts d'assistència al contribuent de la Generalitat o bé a qualsevol servei o oficina de català que el Consorci per a la Normalització Lingüística té repartits per tot el territori.


Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No