Obres durant el 2014

El Casal Popular de Vilafranca acusa l'Ajuntament de discriminar-lo amb les subvencions

Ha presentat un recurs de reposició contra la resolució per considerar-la nul·la de ple dret

Redacció Vilafranca del Penedès 05-05-2015 16:29 Lectures 2788

El Casal Popular de Vilafranca del Penedès ha denunciat aquesta setmana que es bases de la convocatòria d'ajuts per a la millora
de locals "discrimina intencionadament les entitats que van fer obres durant el 2014". Segons l'entitat, els canvis en els criteris de valoració afavoreixen que la subvenció s'atorgui a entitats ja subvencionades l'any passat.

La convocatòria pública de l'Ajuntament de Vilafranca per a la concessió d'ajuts i subvencions per a la millora de locals deixa sense opcions aquelles entitats que van fer obres d'arranjament dels seus locals durant el 2014. Així ho denuncia el Casal Popular de Vilafranca, que va fer les seves reformes l'any passat. Les modificacions de la convocatòria 2015 respecte la de l'any passat fan pensar a l'entitat que el govern municipal té una clara voluntat d'excloure-la de la convocatòria: "les bases del 2014 exigien que les obres s'haguessin iniciat a partir del gener de 2013 i finalitzessin no més tard del desembre de 2015. D'altra banda, però s'exigia a les entitats garantir que feia almenys un any que disposaven del local en qüestió".

El local del Casal Popular de Vilafranca, llogat per l'entitat el febrer de 2014, quedava exclòs doncs de la convocatòria. Ja llavors, el Casal Popular va sol·licitar la modificació de les bases, però l'al·legació va ser desestimada. El govern els va assegurar en aquell moment que calia una consolidació del projecte i un ús continuat per part de les entitats dels espais per tal d'accedir als ajuts. La Junta de Govern Local va concedir subvencions al Casino Unió Comercial (50.000 euros), Falcons de Vilafranca (48,500 euros), Casal Societat la Principal (20.000 euros), El Turó, Salut mental (6.000 euros) i l’entitat la Llum del Nord (500 euros).
El 8 d'abril de 2015 es va publicar al BOP l'acord de la Junta de Govern Local de 16 de març de 2015, pel qual es feia convocatòria pública per a la concessió d'ajuts i subvencions, aquest cop no només per a la dels locals estables de locals, sinó també per a instal·lacions: "sorprenentment, les bases han patit una modificació substancial respecte les de 2014, cosa que no només discrimina l'entitat Casal Popular de Vilafranca (i desconeixem si altres entitats), sinó que promou que les ajudes vagin a parar a entitats ja subvencionades en la passada convocatòria·. Concretament, la subvenció es destinava a la "continuació de projectes ja iniciats i que hagin estat objecte de subvenció en convocatòries anteriors fetes des de l'ajuntament no abans de gener de 2013" i a nous projectes iniciats el 2015.

Segons l'entitat, "la convocatòria ens exclou clarament, i pensem que de forma intencionada, totes les millores dels locals d'entitats estables iniciades i fetes durant el 2014. El Casal Popular de Vilafranca considera que aquesta convocatòria és "discriminatòria i no respecta el principi d’igualtat davant la llei".

Per això, i davant l'acord pres per l'assemblea general de l'entitat, s'ha presentat un recurs de reposició contra la resolució de la Junta de Govern Local de 16 de març de 2015 per considerar-la nul·la de ple dret: "en cap cas la voluntat del Casal Popular és dependre de subvencions públiques ni que els projectes de l'entitat en depenguin, però la clara intencionalitat d'exclusió d'aquesta convocatòria ens fa pensar que pel govern municipal no totes les entitats mereixen el mateix suport".

El Casal Popular de Vilafranca, entitat creada l'any 2012, disposa d'un local obert al públic des del novembre de 2014. Per tal d'adequar el local a les necessitats de l'entitat i a la legalitat, el Casal Popular s'ha dotat dels estalvis de les quotes de socis, una campanya de micro finançament, i un crèdit a Coop57. 

 


Ensenyament

Alerta. L'escola no està ensenyant a llegir

Jordi Larregola

Estem aconseguint la farsa perfecta de reduir les estadístiques de fracàs escolar i, alhora, tenir la meitat de la població jove incapacitada per a l'accés autònom a la cultura

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No